Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje ruže
  • 10.11.2023. 07:30

Kako uzeti reznice ruža i gdje ih posaditi?

Najbolje su reznice s ovogodišnjih zrelih prirasta koji su dobro razvijeni, bez znakova oštećenja i bolesti, debljine olovke. Kako treba izgledati gornji, a kako donji rez?

Foto: Depositphotos/josefotograf
  • 3.483
  • 148
  • 0

Razmnožavanje ruža reznicama je najpopularniji način da obogatimo svoju kolekciju, a ova tehnika je primjerena i za amatere. Na ovakav način ćemo vjerno prenijeti osobine matične biljke.

Pripremite reznice

Uzimaju se u razdoblju kasne jeseni i početka zime kada lišće sa ružinog grma opada ili je potpuno opalo. Dužina treba biti od 15 do 20 cm, a pupoljci da su dobro razvijeni. Najbolje su reznice s ovogodišnjih zrelih prirasta koji su dobro razvijeni, bez znakova oštećenja i bolesti, debljine olovke.

Ukupan broj pupoljaka se kreće od tri do pet. Donji rez treba biti ravan, a gornji rez iznad pupoljka zakošen u suprotnu stranu kako bi imao ulogu krova i odvojio kapi kiše od pupoljka.

Pripremljen sadni materijal možemo posaditi na mjesto na otvorenom, tunelima, plastenicima ili u posude koje ćemo držati u zatvorenom prostoru. Kada se sadnja obavlja na zemlji, naprave se uži kanali koje je najbolje ispuniti pjeskovitim, rahlim supstratom koji smo obogatili kompostom. U ovako pripremljene kanale sade se reznice. Optimalno je da bar dva pupoljka budu pokrivena, odnosno u zemlji. Iz njih će se razviti korijen. Dva pupoljka na reznici trebaju biti iznad zemlje. Iz njih će se razviti nadzemni sustav buduće biljke. Međuredni razmak je do 25 cm, a u redu oko 15 cm. Za sadnju odaberite lokalitet zaštićen od hladnih vjetrova, da nije u sjeni i da nema stagnacije vode.

Bolja opcija je da sadnju obavite u zaštićenom prostoru, tunelima i plastenicima, gdje će reznice i mlade biljčice biti bolje zaštićene od smrzavanja i drugih nepovoljnih utjecaja. Za još bolje rezultate sadnja se obavlja u posude koje držimo u prostoriji gdje temperatura ne pada ispod 10ºC. Označite što ste posadili i zalijte.

Briga o rasadniku

Vaš mali rasadnik ruža neće napredovati bez pažnje. Održavajte područje bez korova, redovno ga plijevite. Štitite mlade biljke od štetnika i bolesti. U ovoj fazi ih napadaju puževi i drugi štetnici koje izgrizaju mlade listove i korijenje. Ljetnih mjeseci zalijevajte, prihranjujte i napravite sjenu ako za to postoji potreba.

Nemojte se razočarati ako vam polovina reznica ne krene ili propadne. Zbog toga posadite veći broj. Mlade biljke se presađuju na stalno mjesto sljedeće godine krajem jeseni i početkom zime.


Tagovi

Ruža Razmnožvanje ruže Reznice Razmnožavanje reznicama Gornji rez Donji rez Reznice ruže Zimske reznice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.