Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uš na lovoru
  • 10.06.2024. 07:30

Lovor je napala štitasta uš - kako ju suzbiti?

Ponajprije napada brojne vrsta ukrasnog drveća i grmlja te različite vrste voćaka

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.734
  • 165
  • 0

Na moja se dva lovora pojavila ljepljiva prevlaka. Budući da je preko zime stajao na stubištu, bila sam uvjerena da je slučajno pošprican kakvim sredstvom za čišćenje. Prebrisala sam lišće, no ubrzo su ponovo postali ljepljivi.

Pregledom lišća, na njegovoj donjoj strani otkrila sam čudna ispupčenja i shvatila da se radi o insektu koji crpi biljku i da brzo trebam nešto poduzeti. 

Lovorova štitasta uš

Prvo je trebalo otkriti o čemu je riječ. Ovaj kukac koji se uopće ne kreće je lovorova štitasta uš (Coccus hesperidum). Podrijetlom je strana vrsta kukaca u Europi. 

Ponajprije napada brojne vrsta ukrasnog drveća i grmlja te različite vrste voćaka kao što su kaki, smokva, šipak, badem, dunja, nešpula, divlja jabuka, dud, maslina, marelica, šljiva, breskva, kruška i više vrsta agruma, piše grupa autora u Glasilu biljne zaštite 6/2017.

Razvija tri do pet generacija na otvorenom, dok u zaštićenim prostorima može razviti i do sedam generacija. Ljeti razvoj jedne generacije traje od 40 do 60 dana. One se preklapaju te u isto vrijeme mogu biti prisutni svi razvojni stadiji. 

Odrasla ženka dugačka je 2‐7 mm, a široka 1,5‐3,5 mm. Izduženo ovalnog je oblika i lagano konveksna iz profila. Leđna površina je gruba s jasno vidljivim granulama. Odrasle ženke i stariji nimfalni stadiji sivo smeđe su boje s mramornim uzorkom. Starije poprimaju tamno sivu boju. Ličinke prvoga stadija prozirno su žute boje.

Ako se nalazi uz lisnu žilu može biti i asimetrična. Duga je 1,5 do 4,5 mm

Na donjoj strani lista 

Sisaju biljne sokove 

Ovi insekti se hrane sisanjem biljnih sokova, što oslabljuje biljke, usporava njihov rast i može dovesti do opadanja lišća i plodova.

Pri hranjenju izlučuje mednu rosu, slatku, ljepljivu tvar koja se nakuplja na lišću i plodovima. Ona može poslužiti kao podloga za rast gljivica čađavica, što dodatno oštećuje biljke i smanjuje fotosintezu.

Prisutnost medne rose može privući mrave, koji štite uši od predatora u zamjenu za mednu rosu, što dodatno otežava suzbijanje štetnika.

Metode suzbijanja

Uklanjanje uši ručno, stiskanjem ili korištenjem vode pod visokim tlakom može pomoći u smanjenju njihova broja.

Korištenje prirodnih neprijatelja, poput bubamara i parazitskih osa, može biti učinkovito u kontroli njihove populacije. 

Insekticidi se mogu koristiti, ali treba paziti na moguće štetne učinke na okoliš i korisne insekte. Sistemski insekticidi mogu biti učinkovitiji jer se apsorbiraju kroz korijenje i lišće biljke.

Primijenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih uši

Najvažnija je prevencija 

Održavanje biljaka zdravima kroz pravilno zalijevanje, gnojenje i održavanje može pomoći u sprječavanju infestacija.

Redovitim pregledavanjem biljaka mogu se rano otkriti i ukloniti infestacije prije nego što postanu ozbiljan problem.


Tagovi

Štitasta uš Uš na lovoru Coccus hesperidum Uš na agrumu Izgled Insekticid


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.