Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mušice na cvijeću
  • 17.06.2023. 07:30

Mušice na sobnim biljkama - zašto se javljaju i kako ih suzbiti?

Bile bijele ili crne, mušice su prava napast i mogu dovesti do propadanja sobnog bilja. Najvažnije su preventivne mjere, a ako se napasti pojave, reagirajte odmah

Foto: Depositphotos/MarcOliver_Artworks
  • 9.893
  • 432
  • 0

Na sobnom i balkonskom cvijeću se mogu pojaviti brojni štetnici, a često se susrećemo s mušicama čije se ličinke razvijaju u supstratu, jedu korijenje, ili na zelenoj masi. Osim što su neugodne i lete po prostoru, mogu uzrokovati propadanje uzgajanog bilja.

Njihovoj pojavi mogu doprinijeti i određeni faktori. Na prvom mjestu je kvaliteta supstrata. Svjedoci smo da se pod supstratom za cvijeće prodaje svašta. Što je kvalitetniji, to je manja mogućnost pojave mušica. Dogodi se da ih donesemo s novim sadnicama, ili će uletjeti kroz prozor. Ne možemo potpuno eliminirati njihovu pojavu.

Preventivne mjere

Kako bi spriječili naseljavanje i razvoj mušica potrebno je provoditi preventivne mjere. Kupujte kvalitetan supstrat, biljke sadite u posude odgovarajuće veličine, obratite pažnju na zalijevanje, redovno provjetravajte prostoriju. Ne sadite biljke pregusto, a neke vrste redovno orezujte. Kupujte zdrave sadnice.

Koristite posude odgovarajuće veličine. Ako je posuda prevelika, korijen neće moći potrošiti svu vlagu koju dodajemo zalijevanjem. Vlažna sredina doprinosi stvaranju idealnih uvjeta za njihov razvoj. Dodatno ćemo problem intenzivirati ako supstrat ima previše organske materije, posebno u fazi raspadanja.

Reagirajte odmah

Čim primijetite prisustvo mušica, potrebno je da reagurate, jer se brzo razvijaju i povećavaju populaciju.

Površinu supstrata možete posuti cimetom, smrvljenim lovorom ili drvenim pepelom. U supstrat zabodite tri do četiri šibice sa sumpornom glavicom. Mijenjajte ih kad primijetite da su se glavice otopile, obično jednom tjedno. Zabodite i štapiće kore agruma, limuna i naranče.

Koristite preparate na bazi češnjaka, mente. Manju glavicu češnjaka ili dva do tri veća češna usitnite i prelijte sa 0,5 l vrele vode i ostavite 4 h da se ohladi. Ovim sredstvom tretirajte biljke i supstrat.

Korisne su zamke od plastičnih boca ili tegli. U posude ulijte slatku tekućinu poput voćnog soka, vina, jabučnog octa. Možemo staviti komade voća ili malo meda. Na poklopcu ili zategnutom najlonu napravite male rupice kroz koje mušice mogu ući, ali ne mogu izaći. Pored biljaka možete postaviti ljepljive žute ploče.


Tagovi

Sobno bilje Mušice Crne mušice Bijele mušice Zaštita sobnog bilja Mušice u supstratu Mušice na cvijeću


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...