Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poduzetni studenti
  • 22.03.2024. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Otvorena studentska cvjećarnica - vlasnica je još uvijek srednjoškolka

U cijeloj priči Irin Katarina Sandalj nije sama. Bio je to zajednički projekt nekolicine prijatelja koji se poznaju s fakulteta i koji priznaju da ih je u začetku obeshrabrila količina administracije.

Foto: Flower shop "Lu"
  • 940
  • 53
  • 0

Mjesec je dana rada iza novootvorene studentske cvjećarne na zagrebačkoj Knežiji. Flower shop "Lu", u blizini sva tri velika studentska doma, privlači svoje mušterije modernim dizajnima buketa i flower box aranžmana te osmijehom mladih radnika, ali i pristupačnim cijenama za studente i umirovljenike.

Sve to možda i ne bi bilo tako neobično da vlasnica ove cvjećarne, Irin Katarina Sandalj (18), još nije završila niti srednju školu.

"Razmišljala sam koji bih studentski posao mogla raditi za vrijeme studiranja i došla na ideju da otvorim nešto svoje", odgovora nam skromno na upit o poduzetničkom duhu. 

Zajednički rad i usavršavanje

Oduvijek je, kaže, gajila ljubav prema cvijeću, što ponajviše duguje svome didi u Bosni. "To je bio hobi uzgoj, no uz baku i didu sam naučila kako saditi i uzgajati razno cvijeće".

vscd
Najviše su znanja stekli putem interneta

U cijeloj priči ipak nije mogla biti sama. Bio je to zajednički projekt nekolicine prijatelja koji se poznaju sa župe i fakulteta. Ideju su podrobnije krenuli razvijati u lipnju prošle godine kada su popustile učeničke i studentske obaveze. Leon (23) je zadužen za prijevoz i dostavu, Iva (22), Matija (23) i Marija (21), sve stanovnice obližnjih studentskih domova, zajedno s Mijom (26) i Irin koje žive u blizini, izmjenjuju se u cvjećarni ovisno o fakultetskim obavezama. Jedni drugima uskaču i - stvar funkcionira!

Priznaju da ih je u začetku obeshrabrila količina administracije, no taj su izazov savladali zahvaljujući svojim roditeljima. Ivin je otac cvjećar, pa su u njemu pronašli i stručnu podršku, no najviše su znanja stekli putem interneta. "Svjesni smo da imamo blagoslov da nam je danas svo to znanje tako lako dostupno putem tehnologije. Na internetskim platformama tu su razni video materijali preko kojih učimo slagati bukete, aranžmane. Puno čitamo, proučavamo, pomažu nam i članci s Agrokluba. Međusobno se usavršavamo".

Cvijeće nabavljaju sa zelene tržnice

Navode da im znatno olakšavaju i savjeti dobavljača. Šalimo se da na svako pitanje odgovaraju nekako ozbiljno i diplomatski, a oni se smiju odgovarajući da su tu vještinu stekli prezentirajući seminare na svojim fakultetima.

vd
Nude popuste za umirovljenike i studente

Odlučili su da je za ovu studentsku cvjećarnu najprikladnije dvokratno radno vrijeme. Prijepodnevna je smjena od 10 do 13 sati, a poslijepodnevna od 15 do 19 sati. Subotom do 13 satinaravno, na posebne se dane, poput Valentinova, Dana žena, ali i kod većih narudžbi, prilagođavaju svojim kupcima. 

"Svi smo studenti", objašnjavaju, "i nastojimo da naše cijene zaista budu pristupačnije, pa tako u startu nudimo 10 posto popusta za studente i umirovljenike, i još dodatnih pet posto popusta na ruže".

Ruže su za njih "No.1" - klasika koja nikada ne izlazi iz mode. Svo rezano cvijeće dobavljaju sa zelene tržnice na zagrebačkom Žitnjaku, a u ponudi imaju i neke sadnice. Narudžbe također dostavljaju na područje Zagreba i njegove šire okolice. 

O planovima za budućnost govore jednako skromno. Za prvi mjesec poslovanja zadovoljni su, a dalje korak po korak. "Zadovoljan kupac najbolja je promocija", zajedno zaključuju svjesni da je ovaj poduzetnički korak, iako dojmljiv, tek početak.


Fotoprilog


Tagovi

Cvjećarna Poduzetništvo Studenti Irin Katarina Sandalj Flower shop "Lu" Studentska cvjećarna Zelena tržnica Nabava cvijeća


Autorica

Hanna Čeko

Više [+]

Magistra ekološke poljoprivrede i agroturizma. Mlada poljoprivrednica u nastanku. Glazbenica.