Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dječja krema
  • 18.06.2024. 09:00
  • Osječko-baranjska, Bilje

“Pavlovićeva" mast u izvedbi Prehrambeno - tehnološkog fakulteta: Kako se pravi?

Dobro poznata masna krema dobije se miješanjem vode, emulgatora lanolina i vazelina, a obogatili smo je hladno prešanim maslinovim uljem, otkriva Ema Pavičić, mag. pharm. i asistentica na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Foto: Karolina Sušac
  • 1.817
  • 132
  • 0

Sve više ljudi okreće se prirodnoj alternativi, stoga je Prehrambeno – tehnološki fakultet u Osijeku u skladu s trendovima izradio prirodne proizvode na bazi ljekovitog bilja. Prije svega dječju mast.  

Radi se o kremi koja je po sastavu poznatija pod nazivom Pavlovićeva mast“, kaže asistentica na PTF-u, Ema Pavičić, mag. pharm. koja pojašnjava da se dobro poznata masna krema dobije miješanjem vode, emulgatora lanolina i vazelina, a obogatili su je hladno prešanim maslinovim uljem.

Dječja krema koju mogu koristiti i odrasli

Dodaje da se osim maslinovog mogu koristiti i druga masna ulja poput bademovog, sezamovog, ulja avokada i sl.

Maslinovo smo odabrali za ovu kremu jer ima dobro poznati protuupalni učinak te je pogodan za iritacije i crvenila na koži koja se često mogu pojaviti na pelenskoj regiji djece“, objašnjava Pavičić.

Može se koristiti za sva suha ili iritirana područja kože, što je i bila ideja vodilja beogradskog pedijatra Živorada Pavlovića koji je legendarnu recepturu patentirao nakon 2. svjetskog rata, 1947. 

No, uz zaštitu dječje kože, mogu ju dakako koristiti i odrasli za mazanje dijelova poput peta, laktova, dlanova.

Izrada "Pavlovićeve" kreme na radionici u Bilju (foto: Karolina Sušac)

Osim "Pavlovićeve", navodi naša sugovornica, pripremali su i pastu za zube u koju su dodali eterično ulje paprene metvice koje služi kao korigens okusa i mirisa.

Postupak izrade kreme odrađen je u sklopu radionice naziva “Zakoračite u svijet ljekovitih pripravaka“ koja je održana u Bilju povodom obilježavanja mjeseca posvećenog ljekovitom bilju, a organizirao ju je fakultet u suradnji s Kulturnim razvojnim centrom općine Bilje.

Polaznici su mogli vidjeti brojne kozmetičke proizvode i naučiti kako ih napraviti u svom domu kao što je primjerice način izrade dječje kreme odnosno masti, a za izradu 100 g ove kreme korišteno je 40 grama vazelina, 40 grama lanolina, 15 grama vode i 5 grama maslinovog ulja.

No, kako kaže naša sugovornica, to nikako nije jedini i univerzalni recept za dječju mast jer se mogu mijenjati udjeli masne ili vodene faze, ovisno želimo li masniju ili manje masnu kremu. Također, dodatak ulja je opcionalan.

Ovom prilikom mogli su otići kući s prirodno izrađenom dječjom masti, šumećom kuglicom za kupanje, zubnom pastom ili pak antistres roll on dezodoransom“, ispričala nam je naša sugovornica Stela Jokić, prodekanica za promidžbu i suradnju s gospodarstvom na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu (PTF) u Osijeku.

Čajevi, tinkture i roll on dezodoransi...

Otkriva da posljednjih godina raste interes za prirodnim proizvodima na bazi ljekovitog bilja što nije čudno budući da ti proizvodi sadrže brojne bioaktivne sastojke koji pozitivno utječu na naše zdravlje.

To nije stvar prošlosti, to je budućnost našeg života“, ističe Jokić.

Martina Jakovljević Kovač, mag. nutr. i asistentica na PTF-u kaže da najčešće radionice održavaju u laboratorijima, na njihovom fakultetu, u sklopu Festivala znanosti i Noći znanosti, pa je ovo održavanje radionice izvan njihovih prostora i njima bilo novo iskustvo i to svakako pozitivno.

Prirodni proizvodi od ljekovitog bilja (foto: Karolina Sušac)

U sklopu radionice, dodaje, pripremali su čajeve, tinkture, macerate i uljni parfem.

"Čajevi, tinkture i macerati spadaju u tekuće pripravke ljekovitog bilja pa smo kroz pripremu prošli i osnovne razlike u korištenim otapalima, načinu pripreme, skladištenja i konzumacije", navodi Jakovljević Kovač dodajući da su pripremali i jednostavni uljni roll on parfem gdje su se fokusirali na eterična i mirisna ulja ljekovitih biljaka pri čemu su polaznici sebi pripremili parfem po vlastitim preferencijama.

Bazirali smo se na proizvode koji su lagani za napraviti sa sastojcima koji se mogu i u slobodnoj prodaji ili prirodi nabaviti“, zaključuje ova osječka asistentica.


Fotoprilog


Tagovi

Dječja krema Pavlovićeva krema Prirodni proizvodi Ljekovito bilje Radionica Ema Pavičić Stela Jokić Martina Jakovljević Kovač


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

FoodFacts

Ul. Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news web: https://www.foodfacts.news/