Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje u kolovozu
  • 24.08.2024. 07:30

Pet trajnica koje treba orezati u kolovozu za kasno bujno cvjetanje

Uz malo truda, orezivanjem tijekom kasnog ljeta možete ne samo produžiti sezonu cvjetanja, već i pomladiti biljke te potaknuti novi, bujni rast

Foto: Shutterstock/Peter Turner Photography
  • 247
  • 0
  • 0

Kolovoz je vrijeme kada mnoge biljke u vrtu počinju izgledati umorno i preraslo. Bujne trajnice mogu se saviti i gušiti ostalo bilje, gubeći pritom svoju ljepotu. 

Iako se mogu posaditi cvjetnice za iduću godinu, uz malo truda može se produžiti i ova sezona cvjetanja, savjetuje Gardening Know How. Čak i trajnice koje dugo cvatu trebaju pažnju kako bi se nastavile razvijati. 

Cvjetanje do prvog mraza

Međutim, ponekad je potrebno poduzeti odlučnije korake. Agresivnije orezivanje u kolovozu može pomladiti biljke i potaknuti ih na ponovno cvjetanje, koje može trajati do prvog mraza.

Razmislite o orezivanju trajnica koje su cvjetale do sredine ljeta i počele izgledati umorno, osobito tamo gdje vidite svježi rast pri bazi. Neke se mogu orezati do tla, dok će drugima biti dovoljno lagano skraćivanje. 

Međutim, ovo se ne može provoditi na svim biljkama u ovo doba. Izbjegavajte kod onih koje formiraju pupoljke za iduću godinu ili onih koje se više neće obnoviti kako ih ne bi oslabili.

Pet trajnica koje se orezuju u kolovozu

1. Lupina

Ako su lupine, još znane kao vučika (lat. Lupinus), završile s cvjetanjem i počele venuti, čak i nakon što su uklonjeni stari cvjetovi, rezanje stabljike blizu tla može potaknuti novi val rasta.

Lupina ili vučika (Foto: Shutterstock/Oleksandr Filatov)

Cvjetovi se trebaju orezati kada su dvije trećine stabljike već uvenule. Zato što odumiru odozdo prema gore, samo gornja trećina cvjetova bi trebala biti živa.

Ako na stabljici primijetiti nove pupoljke, orežite do novog izboja. U slučaju da nema novih pupoljaka, stabljiku treba orezati blizu tla, idealno do točke grananja.

2. Carevo oko

Carevo ili djevojačko oko (lat. Coreopsis), sa svojim cvjetovima nalik suncu lijepo izgleda u vrtu, pa se isplati poticati što duže razdoblje rasta. Ako počne blijediti od sredine do kraja ljeta, treba ju orezati za trećinu do polovice kako bi se potaknuo novi rast i cvjetanje.

Raskošno carevo oko (Foto: Shutterstock/Opachevsky Irina)

Sve dok nije prekasno u sezoni, može se prilično skratiti, no treba ostaviti malo svježeg rasta blizu baze. Biljka bi trebala ponovno oživjeti u roku od nekoliko tjedana, što je posebno korisno ako je postala izdužena ili slaba.

3. Alstromerija

Alstroemerije, ili peruanski ljiljani (lat. Alstromeria), cvjetaju od proljeća do jeseni ako se pravilno orezuju. Ono može usporiti sredinom ljeta, pa je tada idealno vrijeme za pregled biljke i uklanjanje potrošenih stabljika.

Foto: Shutterstock/S. Nedev

Umjesto klasičnog orezivanja, najbolji način je izvlačenje stabljika iz korijena – jednostavno uhvatite stabljika blizu baze i povucite. Nova bi trebala početi rasti unutar dva tjedna.

4. Kadulja

Kadulja i žalfija (lat. Salvia officinalis) je još jedna trajnica s dugim razdobljem cvjetanja, često do jeseni. No, sredinom do kraja ljeta, može se izdužiti i prerasti.

Kadulja privlači oprašivače (Foto: Shutterstock/crystaldream)

Kod vrsta koje proizvode duge klasove, potrebno je ukloniti ocvale cvjetove orezivanjem do točke gdje se formira novi bočni pupoljak. Grmolike vrste žalfije, poput 'Hot Lips', najbolje je orezati škarama za živicu, skraćujući ih za otprilike trećinu kako bi se postigao lijep, zaobljeni oblik.

5. Visoki plamenac

Visoki plamenac (lat. Phlox paniculata) obilno cvjeta i omiljen je među leptirima. Njegove visoke cvjetne stapke mogu se orezati u kolovozu kako bi se potaknuo novi razvoj.

Lako se razmnožava (Foto: Shutterstock/Natali22206)

Orežite pojedinačne ocvale stabljike skroz do pupoljne točke. Ovaj grm se lako razmnožava reznicama. Nakon uklanjanja donjih listova, odrezane stabljike jednostavno umetnite u vlažnu zemlju za sadnju.


Povezana biljna vrsta

Lupina bijela slatka

Lupina bijela slatka

Sinonim: - | Engleski naziv: White lupin | Latinski naziv: Lupinus albus L.

Lupina bijela slatka uzgaja se za proizvodnju zelene mase i sjemena. Sjeme lupine sadrži 38 – 52 % bjelančevina, 26 – 39 % ugljikohidrata, 5 – 20 % masti i oko 3,5 % mineralne... Više [+]

Tagovi

Vrtno cvijeće Orezivanje Cvjetanje Lupina Carevo oko Alstromerija Visoki plamenac Orezivanje kadulje


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osmijeh jedne male divlje orhideje #RuralFoto #Priroda