Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šatara
  • 23.08.2024. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Mali Ston

Pod stonskim zidinama Šatara uzgaja lavandu, a plan je da je beru i turisti

U kraju poznatom po maslinama i vinovoj lozi obitelj Šatara uzgaja lavandu. Od nje proizvode prirodnu kozmetiku, ali posljednjih godina primjećuju i da sve češće obolijeva. Otkrivamo vam i kako sami možete napraviti macerat od lavande.

Foto: Privatna arhiva OPG Šatara
  • 100
  • 35
  • 0

Kad su prije više od deset godina krenuli saditi lavandu, prvo na Pelješcu, a zatim i u stonskom polju, svi su im se čudili jer, kako kaže Antonio, vlasnik OPG-a Šatara: "Ne možeš u kraju poznatom po maslinama i lozi saditi lavandu, kakve koristi od nje?".

No s vremenom je čuđenje nestalo jer pri pogledu na prekrasna polja lavande svatko ostane bez daha, a oduševljeni su i eteričnim uljima koja sprema Antonijeva supruga Nikolina, biologinja i kemičarka po struci zaposlena u stonskoj ljekarni. U njenoj radionici prirodne kozmetike već se nastali i razni balzami od lavande, gospine trave, smilja, kreme za lica, balzam za usne, hidrolati, a tu je i neizostavna stonska sol s aromom lavande.  

"Rekla mi je nedavno da joj čuvam divlji origano jer će od njega isto praviti balzam, ali kako ga nisam dobro poznavao, pokosio sam ga", kroz smijeh će Antonio.

Sve češća oboljenja lavande i ružmarina

I dalje rade svoje dnevne poslove, a nakon njih su najčešće u polju ili na obiteljskom štandu u Stonu. Povezali su se i s turističkim vodičima, pa se sad, kao i u Istri i na Hvaru, turisti dolaze fotografirati u polju lavande u blizini stonskih zidina. Interes je toliki da će jedno polje morati orezivati što kasnije kako bi turisti imali priliku zabilježiti fotoaparatom tu predivnu boju.

"Plan je da turisti i beru lavandu, pa da imamo malu destileriju u polju gdje bi odmah vidjeli i kako se iz nje dobiva ulje", kaže on, dodajući da nitko ne bi bio sretniji od njega da se i drugi počnu baviti time. Krenuli su i s ružmarinom te smiljem jer žele proširiti asortiman proizvoda.

Posljednjih godina primijetio je Antonio sve češća oboljenja na lavandi, ali i ružmarinu. Prvo se posuši manji dio u sredini grma, a kroz godinu dana, zahvaćen je i cijeli grm. On uzgaja budrovku koja je očito osjetljivija na bolesti od angustifolie.

cs
Grm lavande napadnut gljivicom

Pokazuje nam neke zahvaćene grmove i kaže. "Evo ja već vidim da ću neke morati uklanjati jer će se već sljedeću godinu skroz posušiti. Postoji neko sredstvo, ali mi radimo hidrolate, prirodnu kozmetiku", napominje. Dodaje kako zbog toga ne mogu prskati pa to stavljati u kreme i eterična ulja. Jednostavnije mu je, reći će, bolešću zahvaćenu lavandu izvaditi i posaditi novu jer ionako stalno uzima reznice od zdravih grmova i sadi.

Gljivica se pojavila sa sve izraženijim klimatskim promjenama?

Kemijsko sredstvo koje su mu preporučili djelovalo je, ali uz to što ga ne smije koristiti na grmovima namijenjenim za prirodnu kozmetiku, preskupo je za veće količine lavande. Raspitivao se Antonio i kakva je situacija na Hvaru, odakle je doveo svoje prve sadnice, ali i tamo, postoji isti problem. Rješavaju ga jednako, čupanjem starih i sadnjom novih grmova.

"Mislio sam da je možda do tih sadnica koje sam donio s Hvara, ali isprobao sam i druge iz rasadnika, isto se dogodilo, ne znam, volio bih da mi netko kaže u čemu je stvar. Što napraviti da se to ne događa", kaže, jer o lavandi se najviše on sam brine, zalijeva, orezuje, njeguje.

Prema nekim saznanjima, riječ je o gljivici koja po cijelom svijetu ugrožava ovu biljku i već je neko vrijeme prisutna i u Hrvatskoj, posebno na Hvaru. Navodno se pojavila s klimatskim promjenama koje su uzokovale prevelike količina oborina u kombinaciji s izuzetno sušnim razdobljima.

Macerat od lavande u kućnoj radinosti

Iako su ovih dana gotovo svugdje pobrani cvjetovi lavande, još uvijek se može od onih malo posušenih napraviti macerat. Nikolina predlaže da se što više cvjetova stavi u teglu kako bi se dobio intenzivniji miris. Oni se zatim preliju baznim uljem (najbolje hladno prešanim maslinovim ili bademovim ili suncokretovim). Ulje ih treba prekriti. Zatvorenu posudu zatim treba smjestiti na neko tamnije mjesto i svakih nekoliko dana promiješati sadržaj. Postupak traje oko tri tjedna nakon kojih se procijedi i macerat je spreman za korištenje.

"Tako dobiveni macerat nam može biti osnova za daljnju proizvodnju balzama, krema, a možemo i samo njega koristiti", poručuje Nikolina. Ističe kako je jako dobar za njegu kože nakon sunčanja,umiruje kožu, te se može koristit za masažu, opuštanje mišića.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Macerat Lavanda Budrovka Ston Eterična ulja OPG Šatara


Autorica

Maja Prištof Ničota

Više [+]

Diplomirana novinarka sa završenim osposobljavanjem za dizajnera vrtova i 72-satnim tečajem permakulturnog dizajna. Kad ne dizajnira okućnice i nije u svom vrtu, rado piše za Agroklub.