Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbani vrtovi
  • 31.08.2024. 12:00

Postoji cvijeće koje je pčelama potpuno beskorisno - što onda saditi u vrtovima?

I vi možete svojim vrtom pomoći bioraznolikosti, ako pripazite koje ćete cvjetnice posaditi. No, budite oprezni, jer postoje kultivari koji ne privlače oprašivače nego samo poglede.

Foto: Kruno Pekas
  • 609
  • 54
  • 0

Urbani vrtovi nisu samo spas vlasnicima od gradske vreve, oni su i mjesto gdje dolaze oprašivači i važan su dio gradske bioraznolikosti. Kad se na putovanju oduševimo nekom biljkom ili ugledamo neki novitet u rasadniku, često je poželimo i u svom vrtu. No, uz to što, nije svaka biljka za svako mjesto, nije ni za svakog oprašivača.

I u ukrasnim gradskim vrtovima, pa bili oni na malim balkonima, ističe vrtlar Kruno Pekas, treba razmišljati o tome koje ćemo kukce i insekte privući. Čak i mravi koje nerijetko pokušavamo ukloniti iz vrta jer donose uši, imaju ulogu oprašivača i važni su za bioraznolikost.

"Recimo, u Istri se često sadi Phormium, jedna vrsta ukrasne visoke trave porijeklom s Novog Zelanda koja u savršenim uvjetima čak i kod nas procvate", priča nam Kruno, te ističe da, s obzirom da nije domaća vrsta i cvijet joj nije prilagođen našim oprašivačima, ne dolazi do oprašivanja i ona nikad neće proizvesti sjeme. Dodaje kako je potrebna ptica kolibri da bi ju oprašila.

Birati autohtono ili dobro prilagođeno cvijeće

Nismo mi jedini koji strane biljke želimo vidjeti u svojim vrtovima. Vučika, Lupinus Polyphyllus, inače cvijeće iz Sjeverne Amerike, odavno se proširila Europom, pa tako i Hrvatskom te postala invazivna vrsta. Toliko da u Švedskoj, primjerice, postoji dan borbe protiv Lupinusa. Iako se koristi za zelenu gnojidbu jer hrani tlo dušikom, tamo gdje se ova trajnica zasadi, smanjuje se broj domaćih biljaka, a time i oprašivača. Zato je uvijek dobro čak i u malim vrtovima saditi cvijeće koje je ili autohtono ili se dobro prilagodilo našim uvjetima i oprašivačima.

Vrtlar Kruno ističe kako su mnoge biljne vrste ovisne o točno određenim polinatorima. Ako njih uništimo, uništili smo izvor hrane tim kukcima i prekidamo važan biološki lanac. Tako navodi primjer bršljanove svilene pčele (Colletes hederae) specijalizirane za oprašivanje cvijeta bršljana. Upravo ovaj puzavac rijetko dobije priliku za cvatnju jer ga često orezujemo i uklanjamo sa stabala i zidova.

scd
Umjesto punih dalija birajte one otvorenog cvijeta (Shutterstock/Yulia Asrima Putri)

"Mnogi noćni leptiri ovisni su o točno određenom cvijeću koje kasno popodne ili čak noću cvate i tek tada posebno miriše i proizvodi nektar koji privlači oprašivače poput bijele pušine ili noćurka", ističe još jedan primjer Kruno.

Nepristupačan polen i nektar

Problem je najčešće, kaže, u uzgojnim sortama, kultivarima koji su česti u privatnim i javnim vrtovima. Uzgajivači su uspjeli uzgojiti takve kultivare koji su prekrasni, ali oprašivačima malo iskoristivi ili čak potpuno beskorisni. Najčešće je u pitanju sezonsko, jednogodišnje cvijeće.

"Kod nekih je cvijet tako građen da pčele ne mogu uopće doći do polena i nektara. Najbolji primjer za to su sorte puna cvijeta kao sto su neke ruže ili dalije. Često je tu riječ o sortama koje su tako izmanipulirali da im, umjesto prašnika rastu dodatne latice", ističe, dodajući da su im prašnike genetski odstranili i zamijenili ih s još vise latica. "Meni je to grozna spoznaja."

U svom poslu u vrtnom centru često se susreće s biljkama čija ljepota, nažalost, ne znači i privlačenje oprašivača.  

Biljke na kojima pčele gube vrijeme i energiju

Neki kultivari vrijeska, primjerice, koji će ubrzo doći u vrtne centre za jesensku sadnju, zapravo nikad neće procvasti jer je izmijenjena tako da se pupoljak nikad ne otvori. Takve biljke ne služe pčelama, kaže Kruno i spominje: "Neki drugi križanci pak imaju cvjetove čak potpuno sterilne kao što je forzicija, neke pelargonije i slično. I vrlo popularno i čak omiljeno sezonsko cvijeće kao što su novozelanska vodenika i velecvjetna maćuhica također su poznate kao vrste na kojima pčele samo gube vrijeme i energiju."

Umjesto pelargonija koje ne privlače oprašivače, posadite verbenu, umjesto punih dalija birajte one otvorenog cvijeta, kao i ruže čija sadnja uskoro počinje. Posadite šafrane, narcise, pakujce, anemone, zvjezdane, nevene, suncokrete, zumbule, presličice, zečje uši, vrbice, kukurijeke, lobelije, začinsko bilje, popisu nema kraja. Ako niste sigurni uvijek možete malo proučiti prije kupnje, a i postoje oznake poput bee friendly simbola pri kupnji u vrtnim centrima.

Za one koji žele znati više tu je i nedavno izdana knjižica sa zanimljivim informacijama vezano uz Grad Zagreb i oprašivače.


Tagovi

Oprašivači Urbani vrtovi Balkonsko cvijeće Kultivari Kruno Pekas Bee friendly


Autorica

Maja Prištof Ničota

Više [+]

Diplomirana novinarka sa završenim osposobljavanjem za dizajnera vrtova i 72-satnim tečajem permakulturnog dizajna. Kad ne dizajnira okućnice i nije u svom vrtu, rado piše za Agroklub.