Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bazgina bobica
  • 07.08.2024. 07:30

Potencijal joj je ogroman, ali bazga i njezine bobice i dalje su slabo komercijalizirane?

Od 2018. potražnja za ovom "superhranom" raste zbog zdravstvenih prednosti te rasta popularnosti veganstva i zdrave prehrane.

Foto: Shutterstock/Juver
  • 393
  • 0
  • 0

Tamnoljubičasta bobica, plod bazge, postala je popularna u posljednja dva desetljeća, osobito u SAD-u, gdje je prodaja 2019. godine dosegnula 113 milijuna dolara, prenio je East-fruit.com.

Globalno tržište procjenjuje se na oko 320 milijuna dolara godišnje, a dominira europska sorta (Sambucus nigra), dok američka (Sambucus canadensis) ima potencijal za širenje. U SAD-u je 2017. godine 320 hektara zemlje bilo namijenjeno komercijalnoj proizvodnji ove biljke. 

Bazga je bogata antioksidansima, posebno antocijaninima, koji joj daju tamnoljubičastu boju i za koje se vjeruje da jačaju imunološki sustav te ublažavaju simptome prehlade i gripe. 

Raznovrsna primjena

Plod i cvijet sve se više koriste u prehrambenim proizvodima i pićima. Zbog svoje isplativosti, u nekim su europskim državama njezine bobice zamijenile borovnice u proizvodima poput jogurta. 

Od ploda i cvijeta prave se džemovi, pekmezi, dodaje se u pite i peciva. Također se koristi kao prirodna boja za hranu te kao aroma za pivo i vino. 

Bobice bazge su ljekovite, a koriste se i u kulinarstvu - evo recepata

Može se koristiti i za pripremu čaja, soka i sirupa, te u alkoholnim pićima kao što su vino, gin, likeri, pivo i cideri. Ekstrakti bazge, kapsule, pastile i gumeni bomboni koriste se kao dodaci prehrani.

Veliki potencijal bazge

Od 2018. potražnja za ovom "superhranom" raste zbog zdravstvenih prednosti te rasta popularnosti veganstva i zdrave prehrane.

U Europi, zemlje poput Srbije i Austrije uzgajaju ju industrijski. U Italiji su njezine bobice dio kulinarske i medicinske tradicije, dok se u Ukrajini uglavnom smatra ukrasnom biljkom ili narodnim lijekom, a industrijski uzgoj gotovo ne postoji. Australija se pokušava uključiti na rastuće tržište ove biljke, iako za sada dominira europski uvoz. 

Profesionalni uzgajivači bobičastog voća u istočnoj Europi i središnjoj Aziji, ističe ovaj medij, uglavnom zanemaruju njezin komercijalni potencijal. Trenutačno samo rijetki iskorištavaju ovu nišu, uspješno izvozeći uglavnom divlju bazgu u zemlje EU, nakon čega slijedi izvoz u SAD.


Tagovi

Cvijet bazge Plod bazge Bobice bazge Tržište bazge


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo