Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lisni miner
  • 27.09.2023. 07:30

Šimšir: Lisni miner je mali kukac, a pravi veliku štetu

Ličinke ostaju skrivene u tkivu lista, a na njih ne djeluju insekticidi. Kako onda suzbiti lisnog minera?

Foto: Depositphotos/qwartm
  • 1.638
  • 90
  • 0

Posljednjih godina šimšir je na meti raznih štetnika i bolesti.

Jedan od ekonomski značajnih štetnika je lisni miner (Monarthropalpus flavus) koji često ostane neprimijećen.

Skriven u listu

Za njega je karakteristično da ličinke vode skriven život u samom tkivu lista kojim se hrani. Na prvi pogled ne možemo registrirati njihovo prisustvo, ali kako vrijeme odmiče, primjećuju se na naličju lista plikovi koji dobivaju narančastu boju. Lice lista gubi zelenu boju i postaje smeđe. Na kraju može doći do defolijacije grma te konačno opadanja sasušenog lišća.

Male ličinke, velika šteta

Odrasli insekti su malih dimenzija, svojim izgledom podsjećaju na komarce samo što su narančasti. Žive samo jedan dan tijekom kojeg se pare i odlažu jaja. Ne hrane se. Javljaju se u proljeće kroz dva tjedna i to je vrijeme kada na njih možemo djelovati insekticidima. Ženke polažu između 20 do 30 sitnih jaja na mlade listove. Iz njih se poslije dva tjedna izlegu ličinke koje se ubušuju u list. Razvoj može trajati kraće, ovisno o uvjetima.

Štetu čine ličinke malih dimenzija, do tri milimetra. One cijeli život provedu unutar jednog lista, a može ih biti do osam. Ako su prisutne u njemu, on se tada može lagano razdvojiti na donji i gornji dio. To ide lako zbog prisustva mjehurića unutar kojeg su žute ili narančaste ličinke. Njihov razvoj traje do devet mjeseci. Kada dođe zima i hladnije vrijeme, prelaze u stadij kukuljice i tako prezimljavaju.

Kako ih suzbiti?

Suzbijanje nije lako. Sada možete samo odrezati napadnute dijelove i spaliti ih. Pograbite opale listove i njih spalite. U njima su ličinke i kukuljice. Rezidbu možete napraviti i u rano proljeće neposredno prije kretanja vegetacije.

Optimalno vrijeme suzbijanja je rano proljeće kada se događa eklozija imaga odrasle jedinke. U blizini biljaka se tada čuje pucketanje dok se oslobađaju. Korisna je upotreba žutih ljepljivih ploča koje se postave oko 15 centimetara iznad grmova.

Rezidba se može obaviti i odloženo, poslije polijeganja jaja na listove.

Insekticidi, kemijski ili prirodni, mogu se koristiti samo za vrijeme leta odraslih jedinki. Protiv ličinki su neefikasni, jer su one zaštićene u listu. Dajte šansu prirodnim neprijateljima: paucima, bogomoljkama i drugima. Kako bi ih privukli, posadite cvijeće u blizini šimšira.

Postoje neki varijeteti i sorte koji imaju dobru otpornost na ovog štetnika, jer im je jača kutikula lista i ičinke ne mogu lako prodrijeti u unutrašnjost.


Tagovi

Šimšir Lisni miner šimšira Monarthropalpus flavus Opadaju listovi šimšira Suzbijanje Šimšir se suši


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.