Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 08.12.2023. 07:30

Što trebaju sobne biljke tijekom zime?

Nedostatak svjetlosti, suh zrak, isušivanje supstrata, pojava grinja su samo neki od problema koji se javljaju u zimskom razdoblju.

Foto: Depositphotos/Dimaberlin
  • 1.450
  • 77
  • 0

Sobne biljke u zimskom periodu su izložene brojnim izazovima. Svjetlost je smanjenja, a zrak je suh zbog grijanja. To ih čini osjetljivim na napade štetnika i pojavu bolesti. Potrebno je pravilno odrediti kada i u kojoj količini zalijevati.

Osigurajte dovoljno svjetlosti i vode

Najveći problem je što su dani kraći i većina sobnih biljaka pati od nedostatka svjetlosti. Sve ih je potrebno postaviti što bliže prozoru, ali ne u blizini grijanih tijela ili iznad radijatora. Potrebno je izbjegavati mjesta gdje se otvara prozor zbog ulaska hladnog zraka u prostoriju i naglih promjena temperature.

Nekim biljkama će bolje odgovarati svijetli hodnici i prostorije s nižom temperaturom od 16 do 20ºC. Takvi uvjeti će odgovarati papratima i fikusima.

Za neke vrste je potrebno redovno zalijevanje, jer u ovakvim uvjetima se zemlja u posudama brzo isušuje. Za biljke koje cvjetaju u ovom periodu potrebno je osigurati odgovarajuća gnojiva, najčešće tekuća koja se dodaju prilikom zalijevanja. Većini biljka će biti dovoljno da se zalijevaju jednom tjedno. Ne treba pretjerivati, posebno kada su u pitanju kaktusi i orhideje.

Zrak u prostorijama je suh i zbog toga je neophodno redovno prskati vodom i brisati prašinu s listova. Vlaženje listova će spriječiti pojavu smeđih vrhova. U prostoriji vlažnost se može povećati ovlaživačima, sobnim fontanama. Alternativno, možete tanjuriće napuniti kuglicama gline i preliti vodom i tako osigurati veću vlažnost u blizini biljaka. Kuglice imaju osobinu da polako otpuštaju vlagu u dužem vremenskom razdoblju. 

Zaštita od štetnika

Zbog suhog zraka i visoke temperature često se javljaju razne vrste grinja. Povećanjem vlage smanjuje se mogućnost njihovog razmnožavanja i razvoja. Kada uočite njihovo prisustvo potrebno je brzo reagirati, jer imaju veliku moć reprodukcije.

Napadnutu biljku je potrebno zaliti i dobro oprati, najbolje napraviti blago tuširanje. Odnesite je u drugu prostoriju gdje nema drugog bilja. Od prirodnih sredstava za suzbijanje se koriste ona na bazi ulja neem-a, uljane repice, češnjaka ili duhana. Pomoći će i žute ljepljive ploče na bazi feromona na koje se lijepe leteće forme štetnika.


Tagovi

Sobne biljke Zimovanje sobnih biljaka Zaštita sobnih biljaka Zalijevanje zimi Suh zrak Tuširanje biljaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.