Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje hortenzije
  • 03.10.2024. 07:30

Treba li hortenziju orezivati u jesen?

Orezivanje ovisi o vrsti hortenzije i tome cvjeta li na starim ili novim granama. U slučaju da pogriješite, nećete uživati u njihovoj ljepoti nagodinu

Foto: Shutterstock/ Thijs de Graaf
  • 2.159
  • 104
  • 0

Hortenzija nije zahtjevan grm, no prilikom rezidbe treba biti oprezan jer ako to učinite nepravilno, možete uništiti cijelu iduću sezonu cvjetanja. 

Treba li ovu mjeru poduzeti u jesen ili ne, ovisi o vrsti i vremenu cvjetanja, piše Gardening know how

Stare i nove grane

Primjerice, hrastolika hortenzija (Hydrangea quercifolia), formira cvjetne pupoljke na prošlogodišnjim granama. Dakle, cvjetovi koji će se pojaviti iduće sezone već su se razvili unutar pupova na njima, tijekom jeseni. Ako ih orežete prekasno u jesen, izostat će cvatnja iduće sezone. Zato to treba učiniti odmah nakon što cvjetovi uvenu, u kasno ljeto ili ranu jesen. 

S druge strane, vrste koje cvjetaju na novim granama poput metličaste (Hydrangea paniculata) i glatke hortenzije (Hydrangea arborescens), kao što je primjerice popularna sorta Annabelle, stvaraju cvjetne pupoljke na novim granama koje izrastu u proljeće. Njih možete orezivati u jesen, ali stručnjaci preporučuju pričekati do ranog proljeća kako biste izbjegli oštećenja od zime.

Oprezni budite kod velelisne hortenzije (Hydrangea macrophylla). Sve njezine sorte cvatu na starim granama, ali one koje cvatu više puta tijekom sezone, osobito novije sorte, cvatu prvo na starim, a onda na novim granama. Njih treba orezivati tek nakon što cvjetovi uvenu, obično krajem ljeta ili početkom jeseni.

Pupovi su možda već formirani (Foto: Shutterstock/S.O.E)

Ako vam ne smeta to što su uveli i ako je na vašem području zima jaka, radije ovaj posao ostavite za proljeće jer su neorezane zaštićenije od niskih temperatura. Dodatno ih možete skupiti i svezati. 

Kako obaviti rezidbu? 

U slučaju da se ipak odlučite za ovu mjeru, rezidbu izvršite do prvog para zdravih pupova ili do dijela grane koji izgleda vitalno. Nema potrebe rezati ih previše nisko, jer ćete na taj način ukloniti važne pupove za iduću sezonu. Nikada ih ne prikraćujete ispod 50 cm.

Ako je grm postao prevelik ili želite poboljšati oblik te potaknuti vegetativni rast, možete ukloniti do trećine najstarijih grana, režući ih blizu tla. Dio pak ostavite netaknutima kako bi mogla normalno cvjetati sljedeće godine.


Tagovi

Orezivanje hortenzije Njega hortenzije Rezidba Cvjetni pupoljci Stare grane Mlade grane Grm hortenzije Hortenzija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.