Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj vrijeska
  • 25.10.2023. 07:30

Vrijesak: Calluna, Erica i Daboecia vole kiselo tlo, a cvatu u različito vrijeme

Kod izbora lokacije najbolje je odabrati kiselo zemljište koje je osunčano i dobro drenirano, jer vrijesci ne podnose zadržavanje viška vode

Foto: Depositphotos/iMarzi
  • 1.725
  • 93
  • 0

Vrijesak ili vrijes je naziv za niske grmove, a razlikuju se tri grupe koje cvatu u različito doba godine: Calluna, Erica i Daboecia. Pripadaju istoj porodici. Svima je zajedničko da preferiraju kiselo tlo, ali su tolerantna i na druge tipove kada je u pitanju pH reakcija. Cvatu u različito doba godine, a cvjetovi mogu biti bijeli, ružičasti, crveni i ljubičasti. Medonosne su biljke, posebno vrste koje cvatu u rano proljeće.

Tri grupe koje cvjetaju u različito vrijeme

Calluna ili obični vrijesak, poznat je pod nazivima vrijes, vries, vrišt, vrištika, zrnovac, crnošija, dreska, berešk i mnogim drugim. Njegovi listovi su slični ljuskicama. Cvate tijekom kasnog ljeta i jeseni. Dobro uspijeva na kiselim tlima s pH reakcijom ispod 6,5. Idealan je ako u ovo doba godine želite cvjetne biljke čiji cvjetovi opstaju i na niskoj temperaturi.

Erica je poznata pod nazivima zimski vrijesak, zimski vrijes, erika, proljetni, alpski vrijesak, proljetna crnjuša. Njeni listovi liče na iglice, a grm naraste u visinu do 50 cm. Cvate zimi i u rano proljeće, dok neke cvjetaju u rano ljeto. Vrlo je tolerantna na pH reakciju zemljišta, posebno na manju kiselost i alkalnost. Odgovaraju im supstrati bogati organskom tvari.

Daboecia je ljetni vrijesak koji je nastao križanjem. Kako i sam naziv kaže, cvatnja je vezana za ljetno razdoblje. Odgovara im pješčano, rahlo i kiselo zemljište. Imaju nešto krupnije cvjetove koji mogu biti bijeli, ružičasti ili crveni, dok su listovi u obliku koplja.

Za sadnju odaberite kiselo zemljište i osunčana mjesta

Jesen i proljeće su najbolji termini sadnje. Kod izbora lokacije najbolje je odabrati kiselo zemljište koje je osunčano i dobro drenirano, jer vrijesci ne podnose zadržavanje viška vode. Dobro podnose djelomičnu sjenu. Za vrste iz grupe Erica dodajte organsku tvar, stajnjak, kompost, jer će lakše podnijeti i alkalnu sredinu.

Sade se na dubinu na kojoj su bili u teglicama kada ste ih kupili. Sadna jama je nešto dublja i šira od korjenove bale, do dva puta, što će korijenu dati dovoljno prostora da se razvije. Prilikom zatrpavanja lagano pritisnite zemlju kako bi istisnuli zrak i obilno zalijte. Malčirajte područje oko sadnice da spriječite rast korova. Izborom malč materijala možete povećati i održavati kiselost tla.


Tagovi

Vrijes Vrijesak Calluna Erica Daboecia Niski cvjetni grm Uzgoj vrijeska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda