Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 14.06.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Bilje

Zakoračite u svijet ljekovitih pripravaka

Posljednjih godina raste interes za prirodnim proizvodima na bazi ljekovitog bilja jer sadrže brojne bioaktivne sastojke koji pozitivno utječu na naše zdravlje, kaže prof. dr. sc. Stela Jokić, univ. mag. pharm. s Prehrambeno - tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Foto: PrtSc Youtube
  • 215
  • 15
  • 0

Svaki mjesec osječki Prehrambeno - tehnološki fakultet dodatnu pozornost posvećuje jednoj temi te je tako svibanj prošao u znaku ljekovitog bilja.

U suradnji s Kulturnim razvojnim centrom općine Bilje organizirali su radionicu pod nazivom “Zakoračite u svijet ljekovitih pripravaka“ gdje su polaznici imali mogućnost vidjeti brojne kozmetičke proizvode i naučiti kako ih napraviti u svom domu.

Ovom prilikom mogli su otići kući s prirodno izrađenom dječjom masti, šumećom kuglicom za kupanje, zubnom pastom ili pak antistres roll on dezodoransom“, ispričala je za Osječku televiziju prof. dr. sc. Stela Jokić, univ. mag. pharm. i prodekanica za promidžbu i suradnju s gospodarstvom na Prehrambeno – tehnološkom fakultetu (PTF) u Osijeku.

Interes za prirodnim proizvodima raste

Podsjeća da posljednjih godina raste interes za prirodnim proizvodima na bazi ljekovitog bilja što nije čudno budući da ti proizvodi sadrže brojne bioaktivne sastojke koji pozitivno utječu na naše zdravlje.

To nije stvar prošlosti, to je budućnost našeg života“, naglašava Jokić.

Kako kaže magistrica nutricionizma, Martina Jakovljević Kovač i asistentica na PTF-u, kroz ovu radionicu pokazali su polaznicima kako da i same naprave takve proizvode kući.

Bazirali smo se na proizvode koji su lagani za napraviti sa sastojcima koji se mogu i u slobodnoj prodaji ili prirodi nabaviti“, navodi ova osječka asistentica dodajući da su to razni čajevi, tinkture i roll on dezodoransi za smanjenje stresa.

Polaznici su imali priliku naučiti kako izraditi dječju kremu

Asistentica na PTF-u, Ema Pavičić, mag. pharm. kaže da su pokazali način izrade dječje kreme koju mogu koristiti i odrasli na suhim područjima jer je to masna krema.

Za izradu, pojašnjava, koristi se vodena i masna faza, nešto što će ih povezati poput emulgatora te neka vrsta prirodnog ulja, a u ovom slučaju koristili su maslinovo.

Radi se o kremi koja je po sastavu poznatija pod nazivom Pavlovićeva mast“, otkriva Pavičić.

Ovaj mjesec, lipanj obilježit će aktivnosti u znaku mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kako je radionica izgledala možete pogledati u videoprilogu ispod teksta.


Tagovi

Radionica Ljekovito bilje Prehrambeno - tehnološki fakultet Osijek Stela Jokić Martina Jakovljević Kovač Ema Pavičić


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com