Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivo cvijeće
  • 14.07.2024. 10:30

Zaštitnik je vrta, ljekovit, ali i jestiv, evo kako napraviti namaz od dragoljuba

Dragoljub je jednogodišnja samonikla biljka koja oduševljava svojom raznovrsnošću. Odličan je u namazima, salatama i ukiseljen poput kapara. Što ga više orezujete to je bujniji i zato je ovih dana dio berbe u povrtnjaku.

Foto: Maja Prištof Ničota
  • 173
  • 32
  • 0

Ako jednu biljku mogu istaknuti u ovoj povrtnoj sezoni to je dragoljub. Korisna i privlačna puzavica čiji bi jedini nedostatak mogao biti brzo širenje i zauzimanje većeg prostora. No, to je ujedno njegova prednost jer ga brzo možete i jesti. 

Prije svega on je: nezahtjevan. Gdje god sam posijala sjemenke veličine kapara, pustio je svoje karakteristične zelene listiće. A sijala sam i u tvrdu, glinastu zemlju bez gnojenja i bez ikakve kasnije prihrane. Dragoljub se samozasijava pa se veselim njegovu povratku i sljedeće godine. Rijetko kad ga zalijevam i to uglavnom jer se nalazi u blizini neke povrtnice.

Koristan je odnosno pravi je zaštitnik jer privlači puževe, gusjenice i lisne uši pa manje napadaju vaše povrće. Nažalost, neće spriječiti buhača ili potpuni napad gusjenica, pa nemojte očekivati čuda, ali svaka pomoć dobro dođe. Odličan je u privlačenju oprašivača što je važno pogotovo u plastenicima. Brzim širenjem skriva tlo od jakog sunca i hrani ga svojim korijenjem. Posadila sam ga među kupusnjače, rajčice i tikvice. Ne znam je li u dragoljubu razlog, ali tikvice posađene kraj njega su jako rodne i velike.

Koristan, lijep, nezahtjevan i - jestiv

Isto tako je lijep, a oduvijek volim biljke koje, prije svega, imaju lijepe listove. Okrugli listovi u obliku štita, različitih dimenzija, toliko su atraktivni i lako se uoče, što je dobro kad se ne možeš sjetiti na koja si sve mjesta posijao dragoljub. Po listovima je i dobio naziv Tropaeolum koji potječe od grčke riječi tropaion što u prijevodu znači trofej ili znak pobjede.

Jestiv i ljekovt 

Cvjetovi dolaze nešto kasnije i najčešće su jarke crvene, žute i narančaste boje. Sljedeću godinu planiram nabaviti "Purple Emperor“ koji dolazi u zagasitoj ljubičastoj boji i stvarno je ljepotan.

Valja reći i da je jestiv. Listovi i cvjetovi su idealni u salatama iako ima malo ljutkast okus, ali baš zato daje neku posebnost ljetnim salatama s rajčicom i zelenom salatom. Odličan je i u namazu čiji recept pročitajte na kraju. Nisam isprobala, ali njegove se sjemenke mogu kiseliti i okusom podsjećaju na kapare što je svakako vrijedno pokušaja. Što više orezujete dragoljub, on je bujniji, dakle više ukusnih salata i namaza.  

Dragoljub je prirodni insekticid? Evo još 7 razloga zašto ga uzgajati

Poznato je i da su ga mornari koristili protiv skorbuta na dugim plovidbama. Biljka je bogat izvor vitamina C, dokazano je njeno antibakterijsko djelovanje radi sumpornih spojeva u biljci, a korisna je i u liječenju dišnih i mokraćnih infekcija. Ima i snažno antimikotično djelovanje, pa se čini da popisu ljekovitih svojstava zaista nema kraja.

Namaz od dragoljuba

Ako vam je dragoljub bujan, slobodno odrežite veći dio stabljike iznad lista jer će vam tako malo dulje potrajati ako ga pripremate kasnije tijekom dana. Sastojke obično dodajem okvirno, ovisno o okusu.

U blender ubacite:

  • Dvije šake listova i cvjetova dragoljuba
  • 1 žlicu limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Prstohvat soli
  • Šačicu badema ili lješnjaka ili pekan oraha (obično bademe i lješnjake popržim)
  • Šaku parmezana

Ako je teže miksati dodam i malo vode jer neće značajno promijeniti okus. Namaz je guste teksture i u njemu se malo izgubi ljutkast okus sličan wasabiju. U hladnjaku će izdržati i nekoliko dana, ali kad ga jednom ispobate na tostiranom kruhu, sigurno do hladnjaka neće ni stići!


Fotoprilog


Tagovi

Dragoljub Namaz od dragoljuba Jestivo cvijeće Salata od dragoljuba


Autorica

Maja Prištof Ničota

Više [+]

Diplomirana novinarka sa završenim osposobljavanjem za dizajnera vrtova i 72-satnim tečajem permakulturnog dizajna. Kad ne dizajnira okućnice i nije u svom vrtu, rado piše za Agroklub.