Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba ukrasnog bilja
  • 16.09.2023. 07:30

Zašto je važna jesenska rezidba lavande?

Za ljepši oblik, dugotrajnost i bolje cvjetanje obavite rezidbu dok je vrijeme još uvijek toplo.

Foto: Depositphotos/marketlan
  • 44.576
  • 2.272
  • 0

Sada je vrijeme rezidbe biljaka lavande kako bi i sljedećih godina ukrašavale vaša dvorišta i terase. Najveći neprijatelj ove vrste je voda. Kako potječe s područja Mediterana najbolje joj odgovaraju osunčane lokacije s rahlom i poroznom zemljom. Ne sadite je tamo gdje dolazi do stagnacije vode.

U slučaju da je sadite u posude, uklonite podmetač, jer on može zadržavati vodu. Suviše vlage dovodi do propadanja korijena i na kraju same biljke.

Uklonite nepotrebno

Jesensku rezidbu obavite dok je vrijeme još toplo. Ova vrsta ne podnosi mrazeve i niske temperature, a pravljenjem rezova stvaramo stres biljkama koje lakše izmrzavaju. U slučaju da niste uklonili precvjetale grančice, uradite to sada. Tako ćete spriječiti formiranje debljih grana, gubljenje oblika i slabije cvjetanje sljedeće godine. Napravite rez oko 2 cm iznad osnove cvjetne grane.

Što se sve može s lavandom? Evo 10 načina upotrebe

Prilikom rezidbe pokušajte grmu dati zaobljenu formu, poput lopte.

Zatvorite rezne rane

U slučaju da režete deblje grane, koristite kalemarski vosak da zatvorite nastale rezne rane, jer su one vrata za napad štetnikai pojavu bolesti. Na stabljikama ostavite barem četiri pupoljka iz kojih će se u narednoj sezoni razviti novi prirasti.

Tijekom zime ne obavlja se rezidba. Pričekajte proljeće i toplije vrijeme, ali nemojte ovaj posao ostaviti za period cvjetanja. Tada je vrlo osjetljiva i može se osušiti.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Lavanda Rezidba ukrasnog bilja Rezidba lavande Cvjetanje lavande Kalemarski vosak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja