Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 02.06.2024. 09:00

Zašto treba imati matičnjak u svom vrtu?

Izuzetno je medonosna i aromatična biljka. A, osim čaja može poslužiti za pripravu tinktura i macerata koje bolje djeluju na migrene i prestanak glavobolje.

Foto: Danijela Plavšić
  • 848
  • 83
  • 0

Mnogi su pored matičnjaka prolazili, a da nisu zapravo ni znali o kojoj biljci je riječ, nerijetko ju zamjenjujući s mrtvom koprivom jer imaju sličan list. Nedavno ugledavši je u prirodi prisjetih se kako nam je tijekom studija, mom bratu i meni, majka pripremala čaj, posebno pred ispite.

Matičnjak, Melissa officinalis, je zeljasta biljka iz porodice usnatica (Lamiaceae). Poznata je i po sljedećim nazivima: melisa, pčelinja metvica, limun trava, limunika, limunčica, maternjak i rojevac. Visina biljke doseže do 80 cm, listovi su jajoliki dugi 3 - 5 cm na rubovima malo nazubljeni obrasli dlačicama, iz tog razloga podsjećaju na list koprive. Kada se listovi protrljaju među prstima osjeća se osvježavajući miris limuna i cijela biljka je aromatična.

Cvjetovi mogu biti bijeli, plavičasto bijeli, žućkastobijeli i blijedo rozi, razvijaju se u pazuhu gornjih listova. Cvjeta od lipnja do rujna.

Ljekovita, medonosna, ukrasna...

Često se uzgaja kao ljekovita biljka radi svojih osobina. Bogata je vitaminom C i beta karotenom i u tradicionalnoj medicini se puno koristila za liječenje i prevenciju. Kako se lako razmnožava sjemenom ili dijeljenjem korijena, busenova, rasađivanjem vegetativno raste kao i samonikla biljka.

Pčele je rado posjećuju sakupljajući mnogo nektara

Što joj lišće više orezujemo biljka je sve bujnija. Jedna je od rijetkih biljaka koja je istovremeno ljekovita, medonosna, ukrasna, mirisna, aromatična, začinska i industrijska.

Spada u vrlo dobre medonosne biljke i pčele je rado posjećuju sakupljajući mnogo nektara i nešto manje polena. Na površini od 1 ha mogu sakupiti oko 250 kg meda.

Radovi u pčelinjaku tijekom lipnja

Najviše se cijeni i bere list jer u ostalim dijelovima biljke ima malo ljekovitih sastojaka. Listovi se beru, sakupljaju prije nego biljka procvjeta po toplom, suhom i sunčanom vremenu, a suši se u zasjenjenom i na prozračnom mjestu.

Za što se koristi?

Koristi se za smirenje živčanog sustava, kod nesanice, panike i stresa, oživljava i jača srce i dobar je za srčane bolesti. Osim toga čisti i krv, poboljšava kod nadutosti, grčeva u crijevima, želučanih tegoba, svih depresivnih stanja, dobar je protiv nadimanja u svim probavnim organima protiv proljeva i odličan za jačanje cjelokupnog organizma.

Djeluje povoljno na oslobađanje od stresa, napetosti, nesanice, a umiruje grčeve i mučninu, potiče apetit. Zbog antivirusnog djelovanja umanjuje upale u tijelu, redovno korištenje matičnjaka umanjuje anksioznost.

Recept za tinkturu

Osim čaja ova biljka može poslužiti za spravljanje tinktura i macerata koje bolje djeluju na migrene i prestanak glavobolje. Recept za tinkturu od matičnjaka je sljedeći:

  • u 2/3 tegle napuniti sa sušenim listom matičnjaka, a zatim preliti alkoholom da prekrije listove i dopuniti ostatak tegle,
  • teglu zatvoriti i ostaviti da tako odstoji 2-3 tjedna povremeno miješajući,
  • nakon tog vremena promiješati i procijediti sadržaj te ga sipati u tamne bočice.

Tinktutu je najbolje uzimati tri puta dnevno po 10 -15 kapi ili ako to nije moguće onda u jednoj dozi 40 kapi.

Matičnjak je također, zbog svojih osobina, upotrebu našao i u kozmetici pa ga možemo naći u raznim kremama, sapunima, dezodoransima, balzamima za tijelo koji se koriste za masažu i njegu i dr. Poboljšava tonus kože, pomaže kod svih dermatitisa, te crvenila i suhe kože. Koristi se i za čišćenje kože jer uklanja mitesere i crvenilo s lica.


Tagovi

Matičnjak Ljekovito bilje Ljekovitost matičnjaka Medonosna bljka Tinktura od matičnjaka Recept za tiknturu


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.