Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šimširov moljac
  • 12.08.2024. 07:30

Zbogom šimširovom moljcu: Top 5 savjeta da zaustavite proždrljive gusjenice

Moljca je najbolje suzbijati u travnju ili kolovozu, a u toplijim godinama i na toplijim mjestima i nešto ranije.

Foto: AK grafika
  • 284
  • 13
  • 0

Sada je pravo vrijeme za suzbijanje gusjenica šimširovog moljca, javlja Agrarheute, te donosi korisne savjete kako se riješiti proždrljivih gusjenica i spasiti šimšir.

Prema mišljenju dr. Thomasa Branda iz Odjela za zaštitu bilja Poljoprivredne komore Donje Saske (LWK), moljca je "najbolje suzbijati u travnju ili kolovozu, a u toplijim godinama i na toplijim mjestima i nešto ranije".

Ručno uklanjanje i rezidba

Ručno uklanjanje gusjenica može značajno smanjiti štete, iako je to zadatak koji zahtijeva dobar vid jer su zeleno-crne gusjenice kamuflirane i teško ih je pronaći. Također se preporučuje ispiranje čistačem pod visokim tlakom, ali zbog opasnosti od ozljeda i gljivičnih infekcija, ova metoda nije uvijek moguća.

U svakom slučaju, potrebno je snažno orezivanje, a orezani materijal treba pravilno zbrinuti.

Korištenje insekticida i bioloških sredstava

Za suzbijanje se mogu koristiti insekticidi koji su klasificirani kao sigurni za pčele. Neki od ovih preparata sadrže prirodne protivnike, poput NeemAzala. 

Također, kako smo ranije pisali, u svrhu zaštite grmova mogu se koristiti kemijski pripravci poput Decis 2,5 EC i dr. Nakon aplikacije insekticida, preporučuje se biljke prekriti PVC folijom na 24-48 sati kako bi se pojačao učinak tretmana.

Korisni insekti

Šimširov moljac je leptir prepoznatljiv po bijelim krilima s tamnim rubom. Njegove gusjenice love pauci, ose, te ptice poput vrabaca i crvendaća. Iako su prirodni neprijatelji ove invazivne vrste nekada bili rijetki, situacija se sada mijenja.

Vrt koji potiče razvoj korisnih insekata može pomoći u suzbijanju moljca.

Pažljivo ih pratite

Zbog skrivenog načina života i kamufliranih gusjenica, zaraza se često otkriva kasno. Kada se na vanjskim listovima pojave tragovi hranjenja i svilenkaste mreže, gusjenice su već dugo aktivne. Feromonske zamke mogu otkriti njihovu prisutnost, ali ih ne suzbijaju.

Dva puta godišnje pojavljuju se dvije generacije gusjenica - u proljeće, kada se hrane do sredine svibnja te od kraja srpnja do rujna, nakon čega se kukulje i ponovno polažu jaja. Gusjenice koje se izlegnu, prezimljavaju uvijene između listova.

Nadati se novom rastu

U proljeće je važno pratiti znakove hranjenja poput izmeta, tragova grickanja, svilenih niti i prisutnosti gusjenica. Izmet gusjenica obično pada ispod biljaka, a od nagriženih listova često ostaju samo srednje žile ili rubovi. Kod jakog napada, nadzemni dijelovi biljke mogu uginuti, ali kod manjeg napada šimšir se može oporaviti. Ako je zaraza napredovala, biljke se mogu duboko orezati, a novi rast je moguć već naredne godine.

Podsjetimo, jedna gusjenica tijekom svog razvoja može pojesti do 45 listova, a na grmovima ih može biti i nekoliko stotina, što ukazuje na njihovu masovnost i štetnost.

Naslovna fotografija: Shutterstock/Catherine Utorova/Depositphotos/Zerbor


Tagovi

Šimširov moljac Suzbijanje moljca Savjeti Thomas Brand Korištenje insekticida


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

“Tu smo u blizini kockarnice u Interlakenu, pa me okupirala misao dok sam dolazio na ovaj kongres - da se ne smijemo kockati s proizvodnjom hrane”, rekao je direktor Nestlea Mark Schneider pred 267 agrarnih novinara iz 33 zemalja svijeta na... Više [+]

@Leticija @vstapic