Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PTO Nekić
  • 04.11.2018. 10:30

Zdrave kreme od maslinovog ulja i ljekovitog bilja Dragice Nekić, među njima je i Melem mladosti

Najvažnije je imati kvalitetan proizvod, prodaja onda nije problem, kaže Dragica Nekić, vlasnica Proizvodno trgovačkog obrta Nekić iz Biograda na moru, koji se bavi proizvodnjom krema i ulja za njegu kože, a izrađuje ih od vlastitog maslinovog ulja i ljekovitog bilja koje bere na Velebitu

Foto: Lari Lulić
  • 3.081
  • 144
  • 0

"Najvažnije je imati kvalitetan proizvod, prodaja onda nije problem“, kaže Dragica Nekić, vlasnica Proizvodno trgovačkog obrta Nekić iz Biograda na moru, koji se bavi proizvodnjom krema i ulja za njegu kože..

PTO Nekić proizvodi isključivo prirodne proizvode čija su baza maslinovo ulje i ljekovito bilje. Maslinovo ulje je iz maslinika obitelji Nekić, a ljekovito bilje sami sakupljaju na Velebitu te oko Vranskog jezera. Sve proizvode izrađuju ručno, bez upotrebe strojeva, a kupiti se mogu preko interneta, na kućnoj adresi PTO-a u Biogradu ili na nekom od sajmova. Mi smo tako zdrave kreme i ulja PTO-a Nekić zamijetili na zajedničkom predstavljanju lokalnih malih proizvođača na nautičkom sajmu u Biogradu na moru.

Baza od djevičanskog maslinovog ulja

Okosnicu ponude čine melemi i kreme na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja, zatim ulja za njegu lica i tijela te biljne kugle spavalice, odnosno zapakirane mješavine sušenog ljekovitog bilja, koje pomažu pri problemima sa spavanjem. Napravljene su od pet ljekovitih biljaka jake arome: lavanda, matičnjak, majčina dušica, mažuran i bosiljak u točno određenim omjerima.

Sve se radi ručno, kaže Dragica Nekić

"U asortimanu imamo osam krema za razne zdravstvene probleme i šest ulja, a za sve je baza ekstra djevičansko maslinovo ulje iz našega maslinika. Pokojni suprug i ja u posao smo se upustili prije 15-ak godina iz dva razloga: on je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, a prerađeno ljekovito bilje najbolje mu je pomagalo, no uz to smo željeli pokazati što se sve može napraviti preradom maslinovog ulja, odnosno dokazati da se ulje preradom može bolje iskoristiti", objasnila je Dragica Nekić.

U PTO-u Nekić sve se radi ručno, po starinski. Otopine ljekovitog bilja stavljaju se u posude s maslinovim uljem, gdje moraju odležati između četiri i šest tjedana prije nego se od njih izradi krema. Za izradu melema i ulja odležati moraju samo nekoliko dana, potom se griju do određene temperature, procijede, stavljaju u vosak te ulijevaju u posudice. Svi proizvodi koriste se za vanjsku primjenu, premda se, budući da su potpuno prirodni i bez ikakvih dodataka, mogu i jesti. Primjerice, ulje od gospine trave ili nevenov melem mogu se piti kod nekih zdravstvenih problema. Laboratorij u Zadru testira i kontrolira sve proizvode te daje dozvole za prodaju.

Ekološki čista proizvodnja

"Dio sirovina sami beremo, a one kojih nema na našem području kupujemo. Sami beremo gospinu travu, smilje, ružu, lavandu, stolisnik i neven i to na područjima koja su ekološki potpuno čista. Naši proizvodi ne sadrže nikakve štetne kemikalije, nisu im dodani nikakvi aditivi, pojačivači i prerađevine te nisu testirani na životinjama. Sve što nanesete na kožu brzo ulazi u krvotok pa ako nanesete proizvode koji sadrže štetne kemikalije može doći do negativnog odgovora imunološkog sustava", veli Dragica Nekić.

Od prirodnih proizvoda na bazi ljekovitog bilja i maslinovog ulja PTO-a Nekić najtraženiji su melemi, primjerice melem od smilja ili melem od lavande. Tražene su i mješavine, među kojima vrijedi izdvojiti 'Melem mladosti', napravljen od biljne masti, ruže, smilja, lavande, maslinovog ulja, pčelinjeg voska te eteričnog ulja neroli, smilja i ruže. Melem mladosti štiti kožu od starenja i održava mladenački izgled.


Fotoprilog


Tagovi

PTO Nekić Dragica Nekić Ljekovito bilje Melem Kreme Melem mladosti


Autor

Lari Lulić

Više [+]

Lari je diplomirani novinar s višegodišnjim iskustvom, ljubitelj prirode, planinarenja i organske hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"