Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bablji zub
  • 09.08.2024. 07:30

Zemaljski babin zub - korov ili prirodni stimulator seksualnih funkcija?

Biljku zemaljski babin zub farmaceutske kuće promoviraju kao prirodnu tvar koja parovima obogaćuje zajedničko druženje, odnosno kao nehormonski afrodizijak. Postoje li znanstveni dokazi u korist ovih tvrdnji?

Foto: Vesna Mijat
  • 306
  • 49
  • 0

Tribulus terrestris L., zemaljski babin zub ili šćenac, kako taj korov zovu na šibenskom području, zeljasta je biljka koja raste u suhim predjelima Europe, Azije i Amerike. Danas je najraširenija u zemljama Mediterana i suptropskom pojasu. Pribrajamo je porodici Zygophyllaceae (dvoliskavice).

Kroz povijest se kao ljekovita biljka koristila u mnogim predjelima svijeta iako za njeno djelovanje tada nisu postojale znanstvene potvrde. U Kini se koristila kao tonik za osnaživanje organizma, a u Indiji za tretiranje kroničnih bolesti, te kao afrodizijak i diuretik. U povijesti se upotrebljavala kao protuupalna terapija, za poboljšanje libida i veću plodnost, odnosno u tretiranju erektilne disfunkcije. U Pakistanu se koristila za tretiranje impotencije i kao seksualni stimulans. Poznata je pod imenom gokshura u ajurvedskoj terapiji i kao bai-ji-li u Kini. U nas se još naziva bablji zub, žuti babin zub, obični dvolistak, čir, čičak, šćenac, ripje ili gložje. Od nje su se pripremali čajevi, ekstrakti, masti i tinkture. Danas je popularni dodatak prehrani za osobe sa smanjenim libidom, te za profesionalne sportaše u cilju oporavka mišića.

Dobro ih poznaju oni u japankama

Prizemna je ovo, puzava zeljasta biljka s crvenkastim stabljikama i nasuprotnim parno perastim listovima. Maleni žuti cvijet građen je od 5 latica, a cijela biljka izgledom je nezamjetljiva. Najkarakterističniji dio biljke je plod koji raste u obliku kalavca s oštrim bodljama. Obavijen je čvrstom ovojnicom, pa sjemenke mogu preživjeti u povoljnim uvjetima i do 20 godina. Ako se slučajno zabodu u automobilsku gumu, automobili ih mogu prenijeti na velike udaljenosti pa je i ovo jedan od načina širenja babinog zuba okolišem. Neka su afrička plemena koristila ove sjemenke kao oružje natapajući ih u otrov i postavljajući na staze kojima su prilazili neprijatelji.

Ovu samoniklu biljku najčešće nalazimo uz cestu, na ruderalnim područjima ili kao korov u povrtnjaku. Izrazito je otporna i prilagodljiva, a u Dalmaciji se smatra nepoželjnim korovom na kojeg nikako nije ugodno ugaziti bosom nogom ili čak japankom tankog džona.

 Samoniklu biljku najčešće nalazimo uz cestu ili kao korov u povrtnjaku

Danas se zna da sadrži saponine, polifenole, flavonoide, glikozide, alkaloide i tanine. Saponini imaju pozitivan fiziološki utjecaj na seksualni nagon, krvožilne bolesti i povišeni krvni tlak. U njegovom kemijskom sastavu flavonoidi u listu zauzimaju važno mjesto jer djeluju kao antioksidansi i održavaju dobru cirkulaciju.

Bugarski Tribulus t.

Smatra se da Tribulus t. (Tt) ubran u npr. Indiji i onaj iz Bugarske nemaju potpuno isti kemijski sastav. U bugarskom kemotipu, najzastupljeniji je saponin protodioscin koji pokazuje anabolički učinak na tijelo, odnosno dokazano potiče sintezu proteina. Spomenuto djelovanje izrazito je zanimljivo vježbačima koji žele postići veću mišićnu masu izbjegavajući sintetičke steroide. Vrhunski sportaši ga koriste jer se smatra da utječe na hipertrofiju mišića i brži oporavak mišića nakon treninga.

Tt je stekao svoju popularnost zbog svojeg anaboličkog efekta na tijelo kod bugarskih profesionalnih dizača utega. U današnje vrijeme mnogi profesionalni sportaši uzimaju suplemente ove biljke za poboljšanje razine testosterona. No, iako je ovo prirodni nehormonski pripravak ponekad uzimanje suplementa na bazi Tt može povisiti razinu testosterona u urinu sportaša dovoljno da budu proglašeni sumnjivi na doping na sportskim natjecanjima.

Kolesterol i Tribulus

Korištenje Tt-a pokazalo se blagotvornim za smanjenje masnoća u krvi u nekoliko različitih istraživanja. Ukupni kolesterol i LDL kolesterol su prema jednom istraživanju bili signifikantno manji kod ispitanika koji su uzimali suplemente ove biljke, dok je razina HDL kolesterola bila povišena. Fenolne komponente, čini se, odgovorne su za ovakvo djelovanje, a saponini za preventivno djelovanje na krvne masnoće. Fenoli mogu povećati aktivnost lipaza u skeletnim mišićima što istovremeno stimulira iskorištavanje triglicerida iz plazme kao izvor energije, te zaustavlja njihovo skladištenje u masnoće. Saponini, s druge strane povećavaju aktivnost antioksidacijskih enzima u jetri. Tt se do sada pokazao kao kvalitetan suplement za uspostavljanje lipidne ravnoteže u tijelu u uvjetima visoke fizičke aktivnosti.

Plodnost ili samo seksualnost

Dugo se Tt upotrebljavao u terapiji muške neplodnosti. U pokusu s kunićima, dodatak prehrani je nakon nakon 8 tjedana uzimanja pokazao pro-erektilnu aktivnost. Kod štakora, uočen je povećan libido i povišena razina serumskog testosterona. U 6 različitih istraživanja potvrđeni su poboljšani parametri sperme nakon korištenja Tt (brojnost, pokretljivost i izgled spermatozoida). Povećava količinu i pokretljivost spermatozoida do 35%.

Za sada se zna da aktivne komponente ove biljke potiču hipofizu na jače izlučivanje luteinizirajućeg hormona, koji pak potiče pojačano lučenje spolnih hormona. U muškom tijelu izlučuje se više vlastitog testosterona što dovodi do pojačane sinteze proteina, povećanog libida i poboljšane spolne funkcije. Signifikantno je i povećanje težine prostate u kastriranih štakora koji su tretirani ekstraktom Tt.

Zabilježen je utjecaj korištenja Tt i na žensku plodnost, te pojačano izlučivanje spolnih hormona estrogena. Samim time, potiče se ovulacija, te normalizira neredoviti ciklus. U jednom istraživanju, 750 mg aktivnog saponina furostanola na dan davali su ženama i pokazalo se povećanje folikulo-stimulirajućeg hormona i estradiola u odnosu na kontrolnu grupu ispitanica. Za steroidne saponine se pretpostavlja da vežu i stimuliraju estrogenske receptore u hipotalamusu.

Kod muškaraca saponin protodioscin povećava razinu testosterona, regulira razinu drugih hormona i poboljšava rad prostate. Kod žena, on povećava razinu pregnenolona, progesterona i estrogena, poboljšava seksualni libido, potiče emotivnu ravnotežu.

Hipoglikemijski efekt Tribulusa

Nakon dokazanog pozitivnog utjecaja na masnoće u krvi, znanstvenici su pokušali utvrditi utjecaj uzimanja ove biljke na nivo šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da dnevno uzimanje od oko 1.000 mg hidro-alkoholnog ekstrakta kroz tri mjeseca snižava glukozu u krvi u žena s dijabetesom tipa 2 (ukupno 98 ispitanica). U pokusu sa zečevima, metanolski ekstrakt nadzemnih dijelova biljke pokazao je hipoglikemijski efekt. U svim spomenutim istraživanjima nije zabilježeno toksično djelovanje ove biljke.

Proizvodi

Prodaju se pripravci za poboljšanje plodnosti na bazi zemaljskog babinog zuba i cinka. U ponudi su tinkture od 100 mL koje se za 11 eura prodaju za plodnost. Namijenjena je parovima koji žele obogatiti zajedničko vrijeme. Tinktura je, također, obogaćena cinkom zbog utjecaja ovog minerala na plodnost.

Farmceutska industrija ga je prepoznala 

Prodaju se i kapsule kao prirodna podrška za povećanje seksualne želje i sposobnosti. Uz visoki sadržaj saponina, proizvođač tvrdi da povećavaju seksualnu želju. Kažu da potiče seksualnu želju i izdržljivost, optimizira testosteron i povećava broj i pokretljivost spermija. 100 kapsula prodaje se za cijenu od 15 eura. Na tržištu je i biljni čaj od babinog zuba. Pakira se kao sušeno lišće ugodne boje i izrazito gorkog okusa i prodaje 50 grama za 1,6 eura.

Tribestan je samo jedan od dostupnih brand naziva za ime standardiziranog Tribulus t. ekstrakta.

Oprez

Ponekad djeluje kao diuretik, no mogao bi umanjiti mogućnost tijela da izlučuje litij. Uzimanje Tt istovremeno s lijekovima za dijabetes bi moglo sniziti razinu šećera u krvi ispod dopuštene donje granice. Isto tako, uzimanje Tt kada i lijekova za snižavanje krvnog tlaka moglo bi previše sniziti krvni tlak. Najčešće ga uzimaju odrasle osobe oralno u dozi od 750-1.200 mg  u periodu od 12 tjedana.

Farmakološki potencijal

Babin zub je popularna biljka u kineskoj tradicionalnoj medicini gdje se tisućama godina upotrebljavao zbog njegovih potencijalno kardioprotektivnih, antiurolitičkih, antidijabetičkih, antiupalnih, antitumorskih i antioksidativnih djelovanja. Djeluje kao afrodizijak, antihelmintik i antimikrobno. Dokazana je antimikrobna aktivnost etanolskog ekstrakta ove biljke protiv bakterija Streptococcus sanguis i mutans, Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Enterococcus faecalis. Sadrži flavonoide, alkaloide, saponine, lignine, amide i glikozide. Polifenoli i flavonoidi iz ove biljke efikasno uništavaju slobodne radikale.

U jednom radu je dokazano blagotvorno djelovanje na zaštitu zdravlja jetre. Povećava otpornost organizma na bolesti i infekcije. Vrijeme je da i mi prepoznamo njegovu vrijednost.


Tagovi

Tribulus terrestris Zemaljski babin zub Šćenac Bablji zub Protodioscin Afrodizijak Korov


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.