Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne priče
  • 06.07.2024. 09:00

Ako Slavko odluči ugasiti kombajn i postane influencer, svijet će biti gladan za 6 mjeseci

Poljoprivreda i hrana je gorivo svijeta, puno je važnija od struje, nafte, čelika ili novog mobitela. Kad ovih dana prođete pokraj kombajnera ili štanda s domaćim voćem i povrćem, sjetite se brojki iz ove priče.

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 1.290
  • 0
  • 1

Čovjek je čudna sorta koja puno toga uzima zdravo za gotovo. Npr. to da nam je stol uvijek pun i da kad nam nešto nedostaje u krugu jednog kilometra ima neki dućan u kojem se možemo opskrbiti u količinama koje nam trebaju.

Trebate kruh, mlijeko, jaja – nema problema ima kod Asje u dućanu. Trebate maslinovo ulje – nema problema uvijek ima u OPG Malić. Slanina? Ima kod Slavka u škrinji. Ribe ima kod Pauka. Čega god se sjetite: mango, kupus, pršut, vino, kavijar, šanpjer, jogurt, sokići, džin tonik, sladoled. Sve se ima nadohvat ruke.

U ovoj priči sam se odlučio zapitati što bi se dogodilo kad bi svi poljoprivrednici digli ruke i odlučili danas ne otići na posao. Jednostavno od danas ne radimo – nema žetve, nema sjetve, nema gnojidbe... Kako bi izgledao svijet u kojem živimo?

Pitao sam AI. Pitanja su vrlo jednostavna: koliko je svjetska godišnja proizvodnja poljoprivrednog proizvoda XY te koliko je prosječno stanje zaliha tog istog proizvoda? Radim aproksimaciju da je godišnja potražnja jednaka godišnjoj proizvodnji (što je dovoljno blizu istine da se iskoristi za ovu priču).

Evo što mi je AI rekao za neke osnovne poljoprivredne proizvode koje prosječni građanin konzumira:

  • Pšenica. Godišnja proizvodnja je oko 800 milijuna tona. Zalihe oko 500 milijuna tona. Pšenice ima za oko 240 dana
  • Soja. Godišnja proizvodnje je oko 350 milijuna tona. Zalihe oko 120 milijuna tona. Soje ima za 125 dana.
  • Svinjsko meso. Godišnja proizvodnja je oko 130 milijuna tona. Zalihe oko 25 milijuna tona. Svinjskog mesa ima za 70 dana.
  • Mlijeko. Godišnja proizvodnja je oko 900 milijuna tona. Zalihe oko 45 milijuna tona. Mlijeka imamo za 18 dana.
  • Jaja. Godišnja proizvodnja je oko 1,4 milijarde tona. Zalihe oko 340 milijuna tona. Jaja ima za 89 dana.
  • Maslinovo ulje. Godišnja proizvodnja je oko 3,5 milijuna tona. Zalihe oko 1,5 milijuna tona. Maslinova ulja ima za 160 dana.

Poljoprivreda i hrana je gorivo svijeta, puno je važnija od struje, nafte, čelika ili novog mobitela. Kad ovih dana prođete pokraj kombajnera ili štanda sa domaćim voćem i povrćem, sjetite se gornjih brojki. Jer ako Slavko odluči ugasiti kombajn i postane influencer, svijet će biti gladan za 6 mjeseci.

Poljoprivredne priče Ivana Malića možete pročitati i na njegovu blogu


Tagovi

Poljoprivredne priče Priča o poljoprivrednicima Ivan Malić Zalihe proizvoda


Autor

Ivan Malić

Više [+]

IT-jevac kojeg je znatiželja dovela u agrobiznis. Zanima ga poslovna i tehnološka strana poljoprivrede. Zadnjih 15 godina priča poljoprivredne priče kao konzultant, poljoprivrednik i menadžer. Agrarne teme publicira na blogu https://ivanmalic.substack.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB