Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicija
  • 07.12.2023. 10:25

Bolje da umre selo nego običaji

Kulen, kobasica, slanina, šunka, pečenica, čvarci, krvavica, švargl, mast zaštitni su simboli Slavonije i Baranje, osnova kuhinje, ali i identiteta sela i seljaka. Tim se delicijama dočekuju dragi gosti, časte svatovi, ispraćaju pokojni.

Foto: Nenad Milić/FB Baranja
  • 2.704
  • 459
  • 4

Uzeti Slavoncu svinje iz dvorišta, nije samo ekonomsko već i kulturološko pitanje. Zamislite reakciju glazbenika nakon oduzimanja (i spaljivanja) njegova instrumenta, lovca lišenog (i uništenog) oružja, ribara kojem brod odlazi na prisilno rezalište.

Zamislite da netko krene po Dalmaciji čupati zdrave masline prevencije radi. Ja kod tog scenarija ne vidim prosvjede, blokade cesta, već bitno radikalnije mjere. Ili da našim Zagorcima netko krene čupati zdrave vinograde. Ne bi ovako benigno reagirali, ometajući promet.

Bojim se da gušenje prosvjeda blaćenjem (ne)istaknutih pojedinaca govori o nerazumijevanju razmjera problema. Treba razlikovati potrebite od onih koji žele profitirati na nastaloj situaciji. Valja razumjeti nevolju, da se jaz ne produbi.

Turobna godina donijela novi, još bolniji zaplet

Govorimo o poljoprivredniku, prvom u lancu proizvodnje. On se ne može predomisliti u pola sezone ako procjeni da su uvjeti na tržištu loši. On je naučen na oprez, da u boljim godinama mora misliti na one lošije. On zato u dvorištu ima svoj četveronožni prehrambeni suverenitet, zahvaljujući čemu je generacijama preživljavao u prostoru.

Pogledajte brojne ratare (posebno s područja Vukovarsko-srijemske županije) koji su ove sezone uslijed olujnih vjetrova ostali bez suncokreta, kukuruza, a i ono što su skinuli s polja prije nevremena, skromno je prihodovalo zbog niskih cijena žitarica. Ostali su dugovi za sjeme, zaštitu, gnojivo…

Trpjeli su i materijalne štete, popravljali su se krovovi kuća i sanirala dvorišta. Godina je dobila turobne obrise, a onda tek kreće novi, bolniji zaplet. 

Dolaze informacije o širenju afričke svinjske kuge, stižu službe na teren i prisilno prazne svinjce. Svinjce koji su i u ratu i u miru, i u dobrim i u lošim godinama hranili obitelji. Svinjce koji su tu generacijama, koji su dijelom svakog domaćinstva.

Treba razlikovati potrebite od onih koji žele profitirati na nastaloj situaciji. Valja razumjeti nevolju, da se jaz ne produbi.

Kulen, kobasica, slanina, šunka, pečenica, čvarci, krvavica, švargl, mast zaštitni su simboli Slavonije i Baranje, osnova kuhinje, ali i identiteta sela i seljaka. Tim se delicijama dočekuju dragi gosti, časte svatovi, ispraćaju pokojni. Njih se gaji i čuva, njima se diči.

I onda netko dođe, i uzme. Uzme način života. Doduše, uz obećanje da će se država pobrinuti za njih, da će biti obeštećeni.

Od obećanja se ne živi 

I tu dolazimo do nove dimenzije problema, jer ovaj seljak institucijama sve manje vjeruje. Njemu su govorili da će on prosperirati od fondova, a nije prošao ni na jednom natječaju. Njemu govore o milijunima projekta Slavonija, Baranja i Srijem, ali on to na svojoj koži nije osjetio. Njemu pričaju da on zapravo bolje živi, a on bitnu razliku ne vidi. Njegovo se selo prazni. Njegova su djeca vani. Njegove su svinje eutanazirane.

On na Dnevniku gleda kako danas, godinama nakon potresa ljudi na Banovini još čekaju na obnovu, od strane iste države koja je njemu obećala nadoknaditi štetu.

Njemu su došli i uzeli ono što je preostalo. I obećali.

A od obećanja se ne živi, zato se danas on bori. Bori za svoje živote, ali i običaje. 

Jer bez njih on gubi tlo pod nogama, gubi identitet. Prestaje biti ono što jest. 

Bolje da umre selo nego običaji.


Tagovi

Prosvjedi Tradicija Svinjogojci


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled