Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 12.05.2024. 14:00

Brani kuću od zmija, lisica i lopova?

Ime "morka" ukazuje da je domovina ove ptice negdje iza mora - što je točno. "Biserka" ukazuje na sitne bijele točkice na sjajnom perju crne boje. Još jedan naziv, "misirka", ukazuje na Misir, staro ime za Egipat.

Foto: Depositphoto/nikitabuida
  • 23.713
  • 1.237
  • 0

Kokoš biserka, maraunka ili morka je pravi ukras sela i seoskog dvorišta. Porijeklom je iz područja južno od Sahare. Egipćani, antički Grci i Rimljani znali su za ovu perad. U Europu je stigla prije 13. stoljeća, ali u početku je uzgajana kao ukrasna u samostanskim i dvorskim parkovima. Na seoska imanja Srednje Europe stigla je, prema raspoloživim izvorima, u 19. stoljeću od kada se uzgaja prvenstveno u Panonskoj nizini.

Njeno meso se smatralo posebnom ponudom i izvozilo se stekavši tretman koje ima najrjeđa pernata divljač. Na Karibima i u južnoj Francuskoj služi se kao delikatesa, a u susjedstvu, na vojvođanskim salašima, posebno od pojave etno turizma, juha ili varivo od morke je redovno na jelovniku.

Morkača, biserka ili misirka?

Ime "morka" ili "morkača" ukazuje da je domovina ove ptice negdje iza mora - što je točno. Drugo ime, "biserka" ukazuje na sitne bijele točkice na sjajnom perju crne, sive ili tamnoplave boje, koje se često nalazilo na ženskim šeširima. Još jedan naziv, "misirka", ukazuje na Misir, staro ime za Egipat, također točno, jer je morka zaista stigla iz egipatskih zemalja. Glava i vrat su goli, bez perja, snažne crvene, smeđe ili plave boje, s karakterističnom izraslinom na vrhu glave koja podsjeća na mali rog.

Vrsta ima snažne kandže, prilagođene grebanju po tlu i nalaženju hrane. Morke su svejedi, pojest će svaku biljnu hranu koju im gazda ponudi, a i same će se snaći loveći insekte, gliste i mekušce. Najviše im odgovara topla stepska klima, otvorena travnata područja, a odgovara im i svako kultivirano poljoprivredno zemljište. Tijekom jake hladnoće potreban im je topao prostor. Spremne su se sklupčati oko velikog psa ili neke druge životinje da bi im bilo toplije.

Otporna perad

Druželjubive su i formiraju jata od 20 - 30 jedinki. Radije trče nego što lete, ali, kad je potrebno, mogu poletjeti na kratkoj relaciji, čak i unazad. Mladunci mogu potrčati ubrzo nakon što se izlegu. Kako god, u pitanju je otporna perad koja se isplati vlasniku i uzgajivaču. U vjerovanjima poljoprivrednika nema puno rasprave o biserki. Poznato je - i provjereno - uvjerenje da ova ptica brani kuću od zmija, lisice i svakog lopova - što je razumljivo, jer ima tako snažan prodoran krik da razbudi cijelo susjedstvo, ali, nitko se ne buni.

Navodno, ovim kričanjem morke prenose "novosti" od jata do jata i dižu uzbunu u životinjskom svijetu cijelog sela da je netko nepoznat i s lošim namjerama u blizini.

Vjeruje se također da je juha i meso morke ljekovito, zato spadaju u obaveznu ponudu za bolesnike i slabašnu djecu. Juha je inače odlična, nešto tamnija od kokošje i jačeg ukusa. Meso bolje pokazuje svoje kvalitete u kuhanim jelima.

Jaja su manja od kokošjih i značajno tvrđa, zato su obavezna tijekom uskrsnih blagdana, kad je potrebno razbiti protivničko jaje. Međutim, ako se ova mala prevara primijeti, borac koji je u borbu krenuo s biserkinim jajetom mora snositi sankcije.


Tagovi

Morke Biserke Misirke Morkino jaje Jata morki Porijeklo morke Vjerovanje o morki


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.