Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 02.04.2024. 09:00

Cijene agri roba na burzama u posljednjih su mjesec dana porasle. Koliko i zašto?

Nakon tjedana i tjedana pada cijena na burzama, u ožujku se trend okrenuo, a brojke su se zazelenile.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 3.098
  • 191
  • 0

Ono što smo čekali u siječnju, pa onda u veljači, konačno se dogodilo u ožujku. Nakon tjedana i tjedana pada cijena na burzama, u ožujku se trend okrenuo, a brojke su se zazelenile. Privremeno su bikovi preuzeli kormilo od medvjeda, što u prijevodu znači da su cijene na burzama u posljednjih mjesec dana porasle. Koliko i zašto?

Rekordna short pozicija (očekivanja da će cijena pasti) fondova u ožujku je vidjela svoj vrhunac, te je bilo očito da će u nekom trenutku, kod prvog znaka nekog bullish (optimističnog) događaja, htjeti smanjiti rizik svojih pozicija i kapitalizirati dobit zatvarajući pozicije. Upravo to se i dogodilo. Kraj mjeseca je dodatno obilježio izvještaj Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) o zalihama roba u SAD-u te još važnije o namjerama američkih farmera za predstojeću sjetvu. Što se tiče samog izvještaja i zaliha, objavljene brojke bile su unutar raspona očekivanja za kukuruz i soju.

Pad površina zasijanih kukuruzom

Kod pšenice je pak s druge strane, najavljena količina bila malo veća od procijenjene. Međutim, to je brzo palo u drug plan nakon što su objavljeni podaci o planovima za sjetvu u SAD-u. USDA je najavila oštar pad površina zasijanih kukuruzom za sezonu 2024/25, sa zasijanih 90,04 milijuna akri, površina usjeva manja je za 4,87 posto u odnosu na prošlu godinu. Ova razina iznenadila je trgovce koji su očekivali puno manji pad. Kao posljedica, cijene kukuruza naglo su se oporavile i za stare i za nove usjeve, dostigavši novu najvišu razinu u mjesec i pol dana. Rast cijene kukuruza povukao je za sobom i pšenicu, kao i činjenica da su smanjene i površine zasijane svim vrstama pšenice, za 4,19 posto, što je direktna posljedica pada sjetve ozime pšenice.

Cijene kukuruza

Dakle, zadnji dan trgovanja u ožujku obilježen je rastom cijene žitarica, potaknute bullish izvještajem za pšenicu i kukuruz, te procjenama Europske komisije o proizvodnji meke pšenice za novu marketinšku godinu. Komisija očekuje da će proizvodnja dosegnuti 120,8 milijuna tona, što je pad od oko 4 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad se objašnjava smanjenjem zasijane površine u Europi zbog uvjeta sjetve prošle jeseni. Velike zalihe na kraju kampanje, za koje je Komisija izvijestila da su blizu 20 milijuna tona, nadoknadit će dio ovog pada proizvodnje.

Kao rezultat toga, cijene su na Euronextu porasle i za stari i za novi rod, iako nisu dosegnule nedavne najviše vrijednosti ostvarene ranije u mjesecu, posebno za terminske ugovore svibanj 2024. Porasle su također i kod kukuruza. S proljetnim vremenskim uvjetima na tržištu koje će potaknuti cijene, neke zemlje uvoznice, poput Saudijske Arabije, mijenjaju poziciju za kupnju. GFSA je raspisala natječaj za kupnju 595 tisuća tona meke pšenice za isporuku od sredine lipnja do sredine srpnja.

Za razliku od žitarica, tržište uljane repice nije imalo isti uzlazni zamah, zatvorivši tjedan u padu i ponovno ispod 440 €/t za terminske ugovore svibanj 2024. na Euronextu. Zadnja procjena Europske komisije potvrdila je očekivani pad potencijalne proizvodnje uljane repice u Europi u sezoni 2024/25. Sadašnja očekivana količina je 19,5 milijuna tona, što je 1,5 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, ne treba zaboraviti da su ostali faktori koji su ranije utjecali na pad/rast cijena i dalje prisutni. Prije svega geopolitička nestabilnost koja se u međuvremenu još i pogoršala, zatim činjenica da i dalje crnomorska roba ima smanjen tok prema Aziji već je usmjerena na Mediteran, pa još uvijek generalno imamo velike zalihe roba, i za kraj, premda ne rekordna i dalje se očekuje velika proizvodnja svih roba u zemljama Južne Amerike i SAD-a.

Hoće li se zadržati trend rasta cijena?

Gdje se danas nalaze cijene? Terminske cijene pšenice starog roda na Euronextu probile su prema gore simboličnu granicu od 200 €/t, dok su terminske kukuruza probile prema gore granicu od 190 €/t. Jednostavna matematika kaže da je cijena pšenice starog roda na MATIF-u porasla za 12 €/t od najniže razine ostvarene početkom mjeseca. Cijena novog roda pak je porasla 20,5 €/t od najniže razine s početka mjeseca. Sličan je trend i kod kukuruza, gdje je narasla 22 €/t od početka mjeseca.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Što se događalo na CBOT-u? Terminske cijene pšenice na istoj su razini kao i na početku mjeseca, 5,6 $/bušela, premda je unutar mjeseca volatilnost bila velika, a cijene su bile pale čak do 5,2 $/bu u jednom trenutku.

Cijene pšenice

Kukuruz je i dalje najjeftinija sirovina za proizvodnju stočne hrane, a cijena je 4,4 $/bu i porasla je na razini mjeseca. Za kraj, cijena soje je i dalje ispod 12$/bu, ali je porasla na razini mjeseca.

Vidjet ćemo što nam donosi travanj. Hoće li se potvrditi trend rasta iz ožujka ili će ovaj kratkotrajni trend rasta tržište iskoristiti za uzimanje profita, uz ponovni pritisak na pad cijena roba? Jedno je sigurno, volatilnost će postati izražena, pogotovo kako ćemo sve više ulaziti u tzv. weather market, period kada će vremenske (ne)prilike direktno utjecati na potencijal prinosa svake pojedine kulture na sjevernoj hemisferi, od SAD-a, preko Europe do Crnog mora. 


Tagovi

Tržište Agrarna analiza Cijene pšenice Cijena kukuruza Rast cijena Robert Jurišić


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomist, agrarni analitičar i poduzetnik, S-GRAIN BI d.o.o. analizira teme trgovine burzovnim robama.