Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne priče
  • 19.07.2024. 15:00

Djelovanje je bolje od kukanja - evo zašto se zbog eSavjetovanja osjećam kao Robin Hood

Uspio sam podići prihvatljive troškove za konzultante, postići da se smanji broj bodova za ZOI, ZOZP, Dokazana kvaliteta, i što je najvažnije sustav bodovanja po veličini gospodarstva se promijenio.

Foto: Karolina Rastija
  • 124
  • 0
  • 0

Djelovanje je bolje od kukanja i ministarstvo (ponekad) hoće poslušati kvalitetne prijedloge.

Iskustvo je to koje držim važnim istaknuti, a nakon moje aktivnosti u procesu eSavjetovanja vezano uz natječaj za mlade poljoprivrednike. 

Prvo, zašto su važni mladi poljoprivrednici? Današnja mladež je procijenila da je lakše biti influencer nego sjediti na ili ispod traktora cijeli dan. Razumljivo, i neki od nas starijih su objesili kopačke i postali influenceri.

Drugo, kako bi mlade pogurali u poljoprivrednike nudi im se besplatna lova. S Intervencijom 75.01 mogu dobiti 75.000 EUR za svoja ulaganja, 100% bespovratna sredstva. Zauzvrat moraju se baviti poljoprivredom minimalno 5 godina i ostvariti ciljeve iz poslovnog plana. Vrlo dobar poguranac za pokrenuti posao. Usporedite to s maksimalnih 20.000 EUR potpore u drugim, i to ne svim, poslovanjima.

Utjecaj na definiranje pravila

Uz dobru pripremu, puno muda i malo sreće, imaju priliku kroz razne fondove: mali, mladi, nepoljoprivredne djelatnosti, 73.10. i slilno, povući značajna sredstva. Tu lako vidim da spretni sa 100 kEUR vlastitih sredstava mogu doći do 500 kEUR poljoprivredne i nepoljoprivredne imovine. A to je već lijepa farma, voćnjak ili mala prerada. Uz to neki turizam ili građevinski stroj. Dobar poguranac za poljoprivredu i opstojnost mladih u ruralnim područjima.

Treće, postoje procesi kojim se definiraju pravila ovih natječaja. Oslonjeni na Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023-2027 Ministarstvo poljoprivrede kroz proces eSavjetovanja prikuplja komentare na Pravilnik o provedbi intervencije 75.01 – Mladi poljoprivrednici. 

Kako već neko vrijeme pratim eSavjetovanja, ono što je zanimljivo je da nema puno komentara i prijedloga. Uglavnom 10-20-30 po savjetovanju, što govori o tome da su i institucije i poljoprivrednici vrlo neaktivni u ovom procesu. Najaktivnije su naravno velike firme. Posljedica je to vjerojatno letargije koja tipično vlada u poljoprivrednim krugovima koji su uvijek sumnjičavi u mogućnost da će ih itko od institucija saslušati u tom procesu.

Iz tog razloga sam se odlučio aktivno uključiti u proces za ovaj natječaj za Mlade poljoprivrednike. Na ovom je bilo dosta komentara, čak 81. Zanimljivo je da je samo tri od nekih formalnih udruženja poljoprivrednika: dva od strane HPK i jedan od Udruge ovčara i kozara. Ništa od HGK, ništa od Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika! Ništa od LAG-ova, stožera za obranu...

Što se tiče samog procesa, trajao je predugo. Izvješće sa eSavjetovanja trebalo je biti objavljeno 26. travnja, a objavljeno je 12. srpnja. Nema razloga za ovakvu sporost, većina od 81 komentara je bila jednostavna za razriješiti i dobar dio se ponavljao, ostalo je tek 10-tak tema za ozbiljnu diskusiju. Ništa što jedan dobar sastanak od 2 sata ne može riješiti. 

Ključni dio bitke komentarima se kao i obično vodio oko bodovanja. Veličina gospodarstva tip proizvodnje, jedinica lokalne samouprave, obrazovanje, digitalizacija... Standardni set iz zeleno-digitalne tranzicijsko - poljoprivredne priče. Ali to nije tema iako mislim da bodovanje može biti bolje (čitaj: bolje pogađati ciljeve SP ZPP RH).

Kanal za slušanje je otvoren, komentirajte 

Bit ove priče je da zapravo institucije imaju otvoren kanal za slušanje, da se taj kanal zove eSavjetovanje i da se treba aktivnije uključiti u te procese. I na taj način pokušati utjecati na pravilnike poput ovog. Lobirati za svoje interese. Često sa strane ministarstva postoji dobra volja, ali moramo razumjeti da se radi o ljudima koji imaju slab kontakt s terenom i da ne mogu imati uvid kao što ga imaju aktivni poljoprivrednici i ljudi koji imaju širu sliku i razumijevanje problematike. Zato je bitno da komuniciramo i da komentiramo. Na taj način i institucije uče, postaju bolje što je u konačnici u interesu nas poljoprivrednika.

Poljoprivredne priče Ivana Malića možete pročitati i na njegovu blogu

Ja sam jako zadovoljan reakcijom na moja 4 komentara. Tri su djelomično prihvaćena, jedan je odbijen. U izvješću možete vidjeti točno koji su to bili komentari i kako glase odgovori ministarstva. Uspio sam podići prihvatljive troškove za konzultante, postići da se smanji broj bodova za ZOI/ZOZP/Dokazana kvaliteta, i što je najvažnije sustav bodovanja po veličini gospodarstva se promijenio na način da prednost imaju oni manji. Zato se osjećam kao Robin Hood. A valjda će i konzultanti platiti janjetinu 


Tagovi

Poljoprivredne priče Esavjetovanje Natječaj Mladi poljoprivrednici SP ZPP Ivan Malić


Autor

Ivan Malić

Više [+]

IT-jevac kojeg je znatiželja dovela u agrobiznis. Zanima ga poslovna i tehnološka strana poljoprivrede. Zadnjih 15 godina priča poljoprivredne priče kao konzultant, poljoprivrednik i menadžer. Agrarne teme publicira na blogu https://ivanmalic.substack.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB