Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne priče
  • 04.04.2024. 15:00

Idu izbori - između koga/čega bira hrvatski poljoprivrednik i ribar?

Uskoro će izbori, hrvatski poljoprivrednik i ribar će uskoro zaokruživati glasačke listiće. Što nudi koja politička opcija?

Foto: Ivan Malić
  • 822
  • 110
  • 1

Vrijeme je izbora, a ja poludokon, pa sam otišao na događaj Hrvatske udruge poslodavaca pod nazivom "Političko sučeljavanje 'Prava pitanja' - poljoprivreda, hrana i industrija: Kako povećati produktivnost i osigurati samodostatnost?“

Prva misao: pravo vrijeme, bitna tema, bravo HUP. Ovo je prvi od 4 sučeljavanja i na prvom odmah tema – poljoprivreda: sučelili su se Marija Vučković (HDZ), Božo Petrov (MOST), Goran Kušec (SDP), Mario Radić (Domovinski pokret) i Sandra Benčić (Možemo). O važnosti dosta govori i sastav jer sve stranke poslale su lidere ili specijaliste za poljoprivredu (Kušec je profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i bio je kandidat SDP-a za gradonačelnika Osijeka).

Nisam puno očekivao od sučeljavanja jer poljoprivreda je presložena tema za ovakav format (prekratak, previše sugovornika itd) u predizborno vrijeme, a kako Petrov, Radić i Benčić znaju o poljoprivredi isto koliko i o nogometu za očekivati je bilo da će generalizirati i da će tu biti više prepucavanja nego prilika vidjeti koje konkretne poteze bi te stranke mogle napraviti. Što misli i radi HDZ (odnosno Marija Vučković) dobro mi je poznato i to se jasno vidi iz rezultata rada ministarstva zadnje 4 godine, tako da me najviše zanimalo što SDP ima za reći jer su mi njihovi stavovi o poljoprivredi poprilično nepoznati, a panelist mi se činio relevantan (ne poznam čovjeka niti sam išta čuo o njemu prije ovog panela). SDP dugo nije bio na vlasti da bih mogao suditi o njihovim potezima, a o poljoprivredi se baš ne izjašnjavaju puno kao oporba ipak su to većinom gradski dečki.

Ukratko o skupu:

Odlično uvodno izlaganje Irene Weber o problemima hrvatskog agrara i zahtjevima HUP-a, dobro pripremljeno i pristojno oštro kako to ona obično radi. HUP izlaže iz perspektive svojih članica koje su u pravilu veće tvrtke, ali kao tržišno orijentirani um slažem se u većini s njihovim pogledom na poljoprivredu. Tu je perspektiva bitna: ja dubinski razumijem svoj segment bavljenja poljoprivredom i moji stavovi oblikovani su mojim osobnim iskustvima, HUP zastupa šire interese.

Točke izbornih programa

Prvi dio panela: točke svog izbornog programa u sektoru poljoprivrede i ribarstva prvo iznose po 2 minute svaka od stranaka:

HDZ (Vučković): ključne postavke programa su: povećanje vrijednosti proizvodnje i produktivnosti po zaposlenom u poljoprivredi: cilj je 2028. podignuti produktivnost na 12.000 EUR/poljoprivredniku. Povećavati vrijednost proizvodnje. Koncentracija na osjetljive sektore: mlijeko, meso. Međunarodno tržište. Veći udio trajnih nasada i povrćem. Propisali su mjere koje namjeravaju napraviti i već ih provode. Mjere su također koje otklanjaju slabosti niske razine prerade poljoprivrednih proizvoda. Osnažiti ribarstvo, akvakulturu, nastavlja se rast od 2016. 50+ %. Sredstva u razvoj prerade i akvakulture. (Vučković je jedina pričala i o ribarstvu).

SDP (Kušec): kaže da sve što je rekla Vučković ne stoji. Pad je u proizvodnji mesa i mlijeka usprkos ulaganjima. SDP ima složen i opsežan plan. Kojeg će provesti ako dobije priliku. Vratit će Agenciju za poljoprivredno zemljište i centralizaciju odlučivanja o poljoprivrednom zemljištu. (SDP-ov panelist je imao veliku tremu i vidi se da mu panel-arena nije svakodnevica za razliku od ostalih iskusnih profesionalaca javnog nastupa - nije se stigao izraziti sa konkretnim prijedlozima iscurilo mu je vrijeme koje je bilo ograničeno)

Možemo (Benčić): Zelena tranzicija – zelena reindustrijalizacija Hrvatske, povećanje izvoza. Jedan od strateških sektora je proizvodnja hrane i prehrambena industrija. Što se tiče mjera: smanjenje birokratiziranosti procesa, izvještavanje o korištenje poticaja, otvoriti tržište za male OPG-ove (zelena javna  nabava, kratkoća transporta direktno od proizvođača – to će osigurati da OPG-ovi mogu planirati dugoročno svoju proizvodnju). Razvoj logistike i logističkih lanaca. Poboljšanje tla (humusa) ugraditi u poljoprivredne mjere. Ozbiljno ulaganje države u retencije/navodnjavanja. Korištenje geotermalnih izvora za poljoprivrednu proizvodnju.

MOST (Petrov): Svi znaju što se treba napraviti. "Plan je dobar, ali provedba ima upalu pluća“. Poljoprivreda mora biti strateška grana gospodarstva – u njihovom programu je izdvojeno poglavlje. Fokus na produktivnost rada (približiti se 20.000 EUR po poljoprivredniku). Preduvjeti su dodjela zemljišta, komasacija, infrastruktura, poštene trgovačke prakse. Subvencije da idu prema proizvođačima, a ne lovcima na poticaje. Poticaji moraju ići u smjeru da se sačuva ruralni prostor. Balans velikih tvrtki i obiteljskih gospodarstava – 60% poticaja prema obiteljskim gospodarstvima. Ako se to ne dogodi nestat će ljudi iz ruralnog prostora, jaz siromašnih i bogatih, nema prosperiteta države.

DP (Radić): konkretno kaže da sele ministarstvo poljoprivrede u Osijek. Previše zaposlenih u APPRRR. Cijeli sustav poticaja se mora okrenuti naopačke – poticaji ne smiju biti na zemlju nego na proizvode. Državne otkupne stanice , ili zadruge, ili kooperative su rješenje za tržišne probleme hrvatskog poljoprivrednika. Treba natjerati hotele i trgovačke lance da kupuju lokalno – preko odbitka poreza na dobit.

Onda je došla diskusija, gdje je moderator pitao pitanja o temama poput poljoprivrednog zemljišta, restitucije (povrata zemljišta), kako misle podići produktivnost itd.

O Zakonu o poljoprivrednom zemljištu

Diskusija: o poljoprivrednom zemljištu i njegovu zakonu. Stranke moraju izreći svoje stavove o ovom pitanju (mijenjati ili ne mijenjati, što ne valja i može biti bolje...)

HDZ – zakon uvijek može bolji, mogućnosti su otvorene

SDP – centralizacija dodjele zemljišta – povratak Agencije za poljoprivredno zemljište. Cijene zemljišta nisu dobro određene neki plaćaju 1000 EUR/ha a neki veliki plaćaju kikiriki (Malić: ovo je netočno velikima se provela ili se radi revalorizacija, a nitko od malih ne plaća ni blizu 1000 EUR/ha zakup. Točno je da postoje razlike, ali postoje i razlozi za to, pravna osnova...)

Možemo – prioritet im je dodjela poljoprivrednog zemljišta.

MOST – treba ga (Zakon o poljoprivrednom zemljištu) potpuno izmijeniti. I zakon o komasaciji. I državno i privatno treba staviti u funkciju, radi se o 800.000 hektara. Protiv poreza na zemljište – treba uvesti kazne ako se ne obrađuje.

DP – nikad neće biti svi zadovoljni – moraju se uspostaviti kriteriji (koliko zaposliti ljudi, koliko prihoda treba ostvariti) i ako se kriteriji ne poštuju oduzimati državno zemljište.

I dalje neću prenositi što je bilo, jer dalje se raspala planirana forma i što je god novinar pitao panelisti su se stalno vraćali da odgovore što je netko prije rekao odnosno ispravljanje krivih navoda i upadanje u riječ. Kao u Saboru.

Poslije Vučković (uvijek dobro pripremljena i argumentirana s brojkama – nije niti čudo ona se od svih panelista bavi poljoprivrednom politikom 12 sati dnevno dok se ostali bave par minuta dnevno), najbolji dojam je ostavio Petrov koji je bio solidno pripremljen mada mi se čini da je većina njegovih iskustava iz doline Neretve što je netipični presjek hrvatske poljoprivrede. Benčić neloša s obzirom da joj je većina informacija o poljoprivredi od malih OPG-ova sa placa. Kušec nije bio na razini zadatka, pomalo profesorski, bez osjećaja za temu i rekao je puno brojki koje ne stoje gdje sam ga automatski prestao doživljavati ozbiljno. Radić isto nije duboko u temi i generalizirao je svaku temu. Ali njegov poslovni pogled na temu je osvježenje vidi se iskustvo poduzetnika i korporativnog managera.

Ako bhi ocjenjivao paneliste kao u školi (a ocjenjujem argumentiranost, pripremljenost, jasnoću izlaganja, držanje teme...): Vučković 5, Petrov 3, Benčić i Radić 2, Kušec 1 (sorry profesore siguran sam da znate, ali trema i strani teren je učinilo svoje).

Ono što je fascinantno da za ozbiljnu temu poljoprivrede (koja uključuje ribarstvo, vode, šume, desetke tisuća zaposlenih i jako bitan kreator BDP, okoliša i opstojnosti ruralne Hrvatske) stranke koje imaju ambiciju voditi državu zapravo nemaju čovjeka ili ljude koji se tom temom ozbiljno bave. Pri tome mislim na DP, Možemo i MOST. Poljoprivreda je užasno složen sektor – ratarstvo, stočarstvo, ribarstvo, akvakultura, veterina, sigurnost hrane, tlo, voda, šume, lovstvo. regulativa, EU, operativna složenost... ne možete na ovakav skup poslati Benčić ili Petrova na Vučković koja živi poljoprivredu zadnje 4 godine, pojede ih za doručak. Ako hoćemo kvalitetan panel o poljoprivredi, samo je HDZ pokazao da suvereno vlada temom. Pod kvalitetan mislim na onu razinu argumentiranja svojih stavova koja vodi kvalitetnom dijalogu.

Vladu birati na 4, a ministra poljoprivrede na 8 godina

Jednom sam rekao AP da se Vladu može birati na 4 godine, a ministra poljoprivrede mora na 8 godina. Sektor je složen i spor, treba nam nadstranački konsenzus oko ključnih tema hrvatske poljoprivrede kao što su državno zemljište i prioritetni sektori poticanja. Ruralni razvoj. Ekološka poljoprivreda. Prerada. Akvakultura. Navodnjavanje. Geotermalna energija. Itd. U suprotnom imat ćemo dovijeka sadašnje stanje - mandat traje 4 godine, promjena zakona traje 2 godine, donošenje pravilnika još godinu, i u četvrtoj godini kreće provedba. I tako u krug. Iduće godine imamo nekog novog ministra iz neke nove stranke i sve kreće ispočetka – 2 godine za promjenu zakona.

Najbolja stvar koja je ispala iz ovog sučeljavanja je da sam shvatio da bi bilo lijepa tema za Poljoprivredne priče analizirati programe stranaka vezano uz poljoprivredu. Iako mi je savršeno jasno da je politika postala forma i da sadržaj više nikome nije bitan (najmanje biračima), ali barem se dobije dojam koliko se tko u strankama koje imaju ambiciju voditi Hrvatsku potrudio napraviti suvisao program za sektor poljoprivrede i ribarstva. Nemam nikakvih iluzija da će se išta u hrvatskoj poljoprivredi značajno primijeniti u budućem 4- godišnjem razdoblju. Sektor je presložen i sporo se mijenja, doneseni su ključni dokumenti i politike (dio ZPP EU 2023-2027), budući ministar bez obzira iz koje strane i sa kojim programom je ušao ne može puno van tog okvira jer je on zadan od EU. Najviše što može je djelovati na skučenom području i prije svega uložiti vrijeme da sustav (Ministarstvo, APPRRR, HAPIH...) bude bolji, educiraniji, digitaliziraniji i učinkovitiji.

Za analizu uzeo sam program najjačih stranaka prema anketama – HDZ, SDP, Možemo, MOST, Domovinski pokret.

Opiši problem pa predloži ciljeve i rješenja 

Kratki zaključak ako vam se neće dati čitati detalje pojedinog programa ispod (a trebali bi ako vam nije bitno čiji je dida bio ustaša, a čiji partizan): najviše se oko programa potrudio SDP. Kvalitetna analiza sadašnjeg stanja sa puno brojki. Prijedlozi su očekivano pomalo pjesnički "smanjit ćemo“, "učinkovitije“, "pravednija raspodjela“... ali netko se potrudio napisati tih 8000+ riječi. Ovako bi svaki program trebao izgledati – prvo opiši problem pa onda predloži ciljeve i rješenja.

Korektan posao u svom programu je odradio DP i Most – potrudili su se izložiti svoje stavove, dosta je tu populizma i neprovedivih stvari, ali u kojem programu ga nema. Lošije je to napisano od SDP-ovog jer fali brojki i analiza, odmah su prešli na ključne poruke njihovih agrarnih politika.

HDZ-u je poljoprivreda bitan sektor i vidljivo je (i po sve većim podočnjacima ministrice Vučković) puno napora da se sektor popravi. Ali nedopustivo je da nema zasebna poglavlja o poljoprivredi u Programu stranke. Ipak je ruralni prostor i poljoprivreda njihova jaka glasačka baza.

Možemo – 116 riječi o poljoprivredi na cijelom njihovom web-u. 116 riječi. 77 riječi u programu od 4 natuknice.

Da se opet izrazim ocjenama kao u školi – SDP 4, Most, DP i HDZ 3, Možemo 2.

I za koga da onda glasa Hrvatski seljak i poljoprivrednik? Umjesto odgovora evo završnog dijela najpoznatijeg govora Stjepana Radića.

Gospodo!
Najstrašnija je stvar, najveći je grijeh i najveća politička pogreška svoj rođeni narod stavljati pred gotove činjenice, to jest voditi politiku po gospodskoj svojoj voljici, bez naroda i protiv naroda. Ako to ne vjerujete, dao bog svima poživjeti toliko to neće biti dugo da vidite kako će hrvatski narod u svojoj republikanskoj i čovječanskoj svijesti vas otpuhnuti baš u času kad ćete misliti da se narod smirio, a vi da ste ga dobro zajahali.

Živjela republika!

Živjela Hrvatska!

Poljoprivredne priče Ivana Malića možete pročitati i na njegovu blogu


Tagovi

Poljoprivredne priče Ivan Malić Izbori Programi stranaka Poljoprivreda Sučeljavanje


Autor

Ivan Malić

Više [+]

IT-jevac kojeg je znatiželja dovela u agrobiznis. Zanima ga poslovna i tehnološka strana poljoprivrede. Zadnjih 15 godina priča poljoprivredne priče kao konzultant, poljoprivrednik i menadžer. Agrarne teme publicira na blogu https://ivanmalic.substack.com/