Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mali poljoprivrednici
  • 26.08.2024. 10:30

Je li natječaj za male poljoprivrednike (73.12.) ispunio očekivanja?

Analizom objavljenih inicijalnih rang listi i uparivanjem podataka s rang listama korisnika na natječajima za podmjeru 6.3., vidljivo je kako je čak 177 korisnika (od njih 571) ostvarilo potporu i u intervenciji 73.12.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 7.438
  • 441
  • 5

Agencija za plaćanja u poljoprivredi je 8. kolovoza, svega osam dana nakon zatvaranja natječaja za mala poljoprivredna gospodarstva, objavila inicijalnu rang listu s popisom svih prijavljenih među njima i onih u "zelenom", što im trenutno osigurava prolaz na ovom natječaju i dobivanje maksimalnih 30.000 eura potpore.

Na natječaj je ukupno bilo prijavljenih 2.110 poljoprivrednih gospodarstava, mahom OPG-ova, od čega je 248 ekoloških proizvođača, a čak 1862 onih koji proizvode u konvencionalnom uzgoju.

S obzirom da je za dio prijava tražen iznos manji od maksimalno prihvatljivih 30.000 eura, broj onih koji inicijalno ostvaruju pravo na potporu je 571, od čega 516 u konvencionalnoj proizvodnji, a kod ekoloških proizvođača njih 55. Naravno, ovo je tek inicijalna rang lista u kojoj je pozicija određena na temelju bodova koje su prijavitelji, odnosno njihovi konzultanti, dodijelili po svakom kriteriju odabira, a sada je na Agenciji da u postupku obrade prijava bodove potvrdi ili da ih umanji. Umanjit će ih u slučaju da su po nekom kriteriju dodijeljeni bodovi na koje korisnik nema pravo ili je sebi dodijelio veći broj bodova.

Važno je znati kako u skladu s odredbama Pravilnika o provedbi intervencije, Agencija može umanjiti broj bodova, ali ga neće povećati u slučaju ako ste sebe oštetili u postupku prijave.

Promjene na listi su izgledne

U svakom slučaju, pozicije na listi još će se sigurno mijenjati kako bude napredovala obrada prijava, ali oni koji su daleko ispod prolazne crte ne trebaju gajiti prevelike nade. Naravno, sve pod pretpostavkom da se za ovaj natječaj neće naknadno, a što je bio čest slučaj kod podmjere 6.3, alocirati dodatna sredstva koja bi onda mogla proširiti listu korisnika. Iskreno, koliko bi to bilo dobro za prijavitelje na ovom natječaju, toliko bi bilo loše za one koji trenutno nisu imali uvjete za prijavu, ali će ih imati za, recimo godinu dana.

Ulaganja u digitalizaciju - stvarna potreba ili utrka za tri dodatna boda na natječaju?

Moj je dojam kako je ovaj natječaj sam po sebi bio prilično loš. Prije svega zbog činjenice što je prijavitelje uvjetovao potrošnju silnih novaca za aktivnosti vezane uz digitalizaciju, koja je malom poljoprivredniku uglavnom nepotrebna, a o čemu sam već pisao. Loš je bio i zbog načina provedbe nabave, pogotovo za mehanizaciju/opremu za koju nisu bile definirani maksimalno prihvatljivi iznosi potpore. Onu za koju jesu, moguće je bilo nabaviti svega kod jednog ili dva distributera. Primjerice, mehanička sijačice širine 2 metra nije zahtijevala postupak nabave kroz sustav EONA, ali ako ste imali potrebu za sijačicom širine 2,10 nabava preko EONE je bila obavezna.

Je li moglo bez EONE?

Iako je sam sustav dobro zamišljen, jer bi transparentnost u nabavi u svakom segmentu trebala biti neupitna, ipak su se mnogi prijavitelji na natječaj za male poljoprivrednike s pravom pitali - čemu?

Da budemo na čisto, nije kriva EONA, ali je kriva nepromišljenost u kreiranju propozicija natječaja što je dovelo u pitanje i sam postupak nabave. Konkretno, svi koji su računali na dodatne bodove za digitalizaciju i većina onih koji su bodove planirali ostvariti za doprinos klimi i okolišu, u obvezi su bili ponude zaprimiti putem EONA-e. Kako je za ostvarivanje bodova, barem 10% ulaganja moralo otpadati na digitalizaciju i doprinos klimi i okolišu, često se događalo da nakon zaprimanja ponuda, vrijednost ovih ulaganja padne ispod 10% što znači automatski gubitak 3 boda, što je, pokazuju i objavljene liste, značilo neuspjeh.

I onda vam je preostalo poništavati nabavu (ako ste imali dovoljno vremena do kraja natječaja), raspisivati novu, s još snažnijim i skupljim dronovima, navigacijama i drugim digitalijama. Sve ovo dodatno je opteretilo sustav, kako u AP, tako i kod distributera poljoprivredne opreme i mehanizacije koji su jedva dočekali kraj natječaja, jer više od mjesec dana, kao a traci, nisu prestali izdavati ponude. A sve je moglo biti daleko jednostavnije. Europa poznaje model tzv. pojednostavljenih troškovnih opcija, kojim se za sve prihvatljive troškove definiraju maksimalno prihvatljivi iznosi, a sva razlika iznad tog iznosa ide na trošak korisnika. Na ovom je natječaju dijelom primijenjeno ovo pravilo, no svakako bi svaki budući natječaj trebao biti u potpunosti baziran na ovom principu.

Trenutno 177 "ponavljača"

I za kraj još jedan zanimljiv podatak. Kada je krenuo Program ruralnog razvoja 2014. - 2020., mjera namijenjena malim poljoprivrednicima (6.3) definirala je kao svoj cilj pružanje podrške malim, potencijalno održivim poljoprivrednim gospodarstvima koja su orijentirana ka komercijalno isplativom prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju. To je ujedno i glavni preduvjet za postizanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru. Ovaj cilj ostao je opisan i u Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike, kod Intervencije 73.12, isto namijenjene malim poljoprivrednicima.

Pojednostavljeno, cilj je bio razvoj malih poljoprivrednika do razine prihvatljivosti za financijski izdašnije mjere (4.1 PRR ili 73.10 SPZPP), što bi značilo i povećanje njihove poljoprivredne proizvodnje, time i njihovu konkurentniju poziciju na tržištu. Međutim, analizom objavljenih inicijalnih rang listi i uparivanjem podataka s rang listama korisnika na natječajima za podmjeru 6.3 PRR, vidljivo je kako je čak 177 korisnika (od njih 571) ostvarilo potporu na oba natječaja. To ukazuje i da mjera uglavnom nije ispunila svoj cilj, a vjerojatno neće niti u ovom programskom razdoblju. Zanimljivo bi bilo proširiti analizu pa vidjeti i koliko je onih koji su dobivali potpore na tzv. "manjinskim natječajima", koje već godinama raspisuje Ministarstvo. Sigurno bi se iznenadili.


Tagovi

Mali poljoprivrednici Intervencija 73.12 Podmjera 6.3 Rang lista Mali PG


Autor

Marin Kukoč

Više [+]

Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr., autor je brojnih stručnih članaka na temu ruralnog razvoja. Od 2018. vlasnik je tvrtke Spartium Consulting d.o.o., specijalizirane za savjetodavne usluge iz područja ruralnog razvoja, a od 2022. je i ovlašteni agronom pri Hrvatskoj agronomskoj komori. Djeluje kao konzultant u Hrvatskoj i zemljama regije. Doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom "Procjena učinka pretpristupnih programa na poslovanje poljoprivrednih poduzeća u RH“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenulo je obećavajuće, a završilo... 👎