Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmeđ međe
  • 25.07.2023. 16:30

Jesmo li pretjerali s histerijom oko afričke svinjske kuge?

Mađari s tom afričkom svinjskom kugom žive godinama. U Srbiji se pojavila prije pet godina. Moramo i mi dalje živjeti. ASK valja staviti pod kontrolu, samo bez histerije.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.976
  • 276
  • 0

Kakva je ovo histerija s afričkom svinjskom kugom? Da nije bilo famozne korone, pomislili bismo da ne postoji ništa gore od ovoga. A riječ je o bolesti s kojom se naši susjedi nose desetak godina. I koja se ne prenosi na ljude. 

Znali smo da će svinjska kuga, upravo ta afrička varijanta stići i kod nas. Na jednom skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Osijeku 2019. godine veterinari su naveli: "Nema tu lijeka i nije pitanje hoće li se pojaviti, nego kada će i koliko spremni ćemo je dočekati."

Rekli su tada i da je bilo jasno još 2007. da će doći. Te godine ASK (skraćeno od Afrička svinjska kuga) se pojavila na Kavkazu i od tada proširila na nekoliko zemalja istočne i sjeverne Europe. Epidemija velikih razmjera proširila se tisućama kilometara od svoje izvorne točke unosa u Gruziji te osim endemičnog ukorjenjivanja kod domaćih svinja, naposljetku prešla na populacije divljih svinja.

Birokratske procedure 

U razdoblju 2014. do 2015. postalo je očito da se cirkulacija ovog virusa u prirodnim ekosustavima razvila u samoodrživ epidemiološki ciklus. Do sada je bolest već postala endemična u populaciji divljih svinja u nekoliko zemalja i nastavlja širiti svoj raspon u Europi, što uzrokuje ozbiljnu zabrinutost. Kontrola ove epidemije vrlo je zahtjevna zadaća za veterinarska tijela, s obzirom na složenost epidemiologije bolesti, nedostatka prethodnog iskustva, zemljopisnog opsega problema bez presedana te njezine prekogranične i višesektorske prirode, rečeno je još prije pet godina.

Dakle, upozoreni smo.

Tada smo o tome pisali u stručnim časopisima i mi u Agroklubu. Nije to bilo zanimljivo masovnim medijima kao danas. Nas nije iznenadilo i ne pravimo takvu zabavu za čitatelje. A da se naši vlastodršci poljoprivredni, stočarski i veterinarski nisu snašli, i da su u panici, jesu. Istina je. Smotali su se k'o sajle. Tada je, prije četiri godine, i Tihomir Florijančić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti rekao da neće ni tzv. Orbanova žilet ograda spriječiti da dođe zaraza, ali će ju malo usporiti. I došao je taj dan. Krenuli svi redom u akciju uz sve druge lude birokratske pojave.

Pa se dogodi da s farme u laboratorij u Zagreb donesu direktno uzorke, pa ih ovi ne uzimaju, jer kao mora doći s DHL-om. Pa zbog sličnih proceduralnih gluposti pametnjakovići odbace rezultate. Znači, ono što je došlo direktno, a nije preko pet ruku prešlo. Onda i u toj manipulaciji se istakne da je neki uzorak pozitivan, poslije da nije, a svinje na farmi već eutanazirane. Pobijene, je l'.

Silnom manipulacijom zarazi se i negativan uzorak. Ili prvi bude pozitivan, a ponovljeni negativan.

Dok riješe tko će klati, evo zla

Potom država nema mogućnosti narediti klanje našim klaonicama. Pa se javila jedna, ali ta nema dovoljno kapaciteta. Dok riješe tko će klati, evo zla.

Imate 10 tisuća tovljenika i trebalo vam je primjerice jedan tjedan tisuću otići na klanje, a ostali još tjedan dana jesti. Jedu te svinje i narastu i do 130, 140 kg, a vama iz prasilišta ili s tržišta treba ući u tov svaki tjedan novih nekoliko stotina ili tisuća prasadi. Dok čekaju svoj red za ulaz u tovilište rastu i debljaju se. Kidaju opremu u odgajalištu, kako zovemo taj dio farme gdje se poveći prasci drže prije nego ode u tov. I svinje su prešle već u drugu kategoriju gdje je i manja cijena za isporučitelja. Osim što vam svaki dan pojedu tone hrane više, također postanu prevelike za boks u kojem se nalaze.

Na koncu nemate više od njih prava na suhomesnate proizvode. Mogu ići kuhane šunke, paštete, hrenovke... Ono skuplje ni slučajno. Što bi rekli, samo dobrano toplinski obrađeno.

Prema do sada viđenom, mali proizvođači, naši seljaci, odmah dobiju po nosu. Sve im se eutanazira. Nije ni čudo da su ljudi poludjeli. Zaražena svinja će uginuti, a kada se već vadi krv i uzimaju uzorci pa je li ne bi bilo normalno da se na istoj farmi zdrave životinje stave u karantenu i prate? Spaliti i uništiti izgleda da je najlakše, pa potom ravno u kafileriju u Sesvetski Kraljevac.

Što znamo reći u šali, odoše svinje u labelo i ruž za usne.

Zar je stvarno važno kvalitetne rasplodne krmače eutanazirati, a nisu zaražene? Naši seljaci se javljaju i kažu: Uništavaju male proizvođače, a velike štite. Opet smo veći katolici od Pape. I u Europskoj uniji smatraju da ne treba paničariti. Treba pokušati sačuvati naše uzgajivače svinja, posebice one čije su životinje zdrave. U ovoj histeriji se donose nepromišljene odluke. Brzoplete. Pali su veterinarski inspektori na ispitu. Mađari žive s tom svinjskom kugom godinama. U Srbiji se pojavila prije pet godina.

U nekim državama gdje je sustavno pobijeno sve što liči na svinju odjednom je porastao uvoz?!

Moramo dalje živjeti. ASK valja staviti pod kontrolu, samo bez histerije. 


Tagovi

ASK Afrička svinjska kuga Veterinari Histerija Eutanazija


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje