Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata potpora
  • 26.07.2024. 15:00

Koje su obaveze korisnika izravnih plaćanja?

Slušali smo kako pojedinim korisnicima, ekološkim proizvođačima nije isplaćena potpora jer nisu na vrijeme podnijeli propisane obrasce. Nije stoga zgorega podsjetiti koje su obaveze.

Foto: shutterstock/Mladen Mitrinovic
  • 10.022
  • 139
  • 0

Desetog lipnja završila je kampanja podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja, a od tog trenutka u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je opsežna kontrola pristiglih zahtjeva. Provjera koja uključuje i postupak administrativne kontrole putem automatske procjene satelitskih podataka koja se provodi nad svim ARKOD parcelama svih poljoprivrednih gospodarstava koja su podnijela zahtjev za potporu.

Nadzor aktivnosti uz pomoć satelita

Sustavom monitoringa određuje se poštivanje osnovnog uvjeta za isplatu potpore – provođenja barem minimalne razine poljoprivredne aktivnosti na svakoj parceli, a koja je ovisna o vrsti uporabe parcele. Tako će na oranicama minimalna aktivnost biti oranje, sjetva, žetva, na livadama i pašnjacima košnja, a u trajnim nasadima rezdiba i međuredna košnja.

Pritom će satelit sasvim dobro raspoznati da je površina uzorana, pa će takvu u Agronetu označiti zelenom bojom, dok će u trajnom nasadu biti teško utvrditi rezidbu ili košnju, pa će takve parcele sustav monitoringa u AGRONET-u označiti žutom ili crvenom bojom.

Znak je to da je potrebno dokazati provedbu poljoprivredne aktivnosti ili dostavom geotagiranih fotografija ili će u Agenciji za plaćanja dodatnom provjerom utvrditi prihvatljivost, a koja može uključivati i posjet njihovih kontrolora samoj parceli.

Sve će se ovo obavljati tijekom sljedećih mjeseci, kako bi do kraja godine započela isplata potpora, najprije onih za osnovnu potporu dohotku, dodatnu potpora dohotku za mlade poljoprivrednike te potporu za dodatna preraspodijeljena plaćanja. Potom slijedi isplata i ostalih potpora, najčešće u drugom tromjesečju sljedeće godine, a cjelokupna isplata mora završiti najkasnije 30. lipnja 2025. godine.

Koje su moje obveze?

Korisnici IAKS mjera su uključivanjem u sustav potpora preuzeli petogodišnju obvezu podnošenja jedinstvenog zahtjeva za istu intervenciju u koju su se uključili ove, 2024. godine ili u prethodnoj 2023., dok obveze po osnovi Eko shema i PVP traju jednu godinu.

Za pretpostaviti je kako su svi oni koji su podnijeli zahtjev, upoznati i s obvezama koje moraju ispuniti kako bi im se potpora isplatila.

Posljednjih smo dana često slušali kako pojedinim korisnicima, ekološkim proizvođačima nije isplaćena potpora jer nisu na vrijeme Agenciji za plaćanja podnijeli propisane obrasce, što je ispravljeno odlukom ministra na intervenciju Hrvatske poljoprivredne komore.

Isplaćeno je više od 490 milijuna eura potpora, ali novi model intervencija ostavlja gorak okus

Zato nije zgorega podsjetiti kako poljoprivrednici koji su podnijeli zahtjev za IAKS mjere, Eko sheme i PVP, kao i mladi poljoprivrednici koji po prvi puta ulaze u sustav potpora, moraju odslušati minimalnih šest sati edukacije i to do 31. prosinca ove godine, te voditi evidenciju na propisanim obrascima, ako za pojedinu intervenciju takva obveza postoji.

Tko provodi obvezne edukacije?

Obvezne edukacije, kao tečajeve u učionici ili on line, provode privatni i javni savjetnici, koji će vas na edukaciju najčešće pozvati telefonom ili elektroničkom poštom. Obvezu educiranja možete ispuniti i kroz individualno savjetovanje, koje također provode privatnih i javni savjetnici, a njihove kontakt podatke možete pronaći ovdje.

Što ako ne ispunim neku obvezu?

Nepridržavanje neke od obveza za sobom povlači obustavu isplate potpore ili povrat ranije isplaćene potpore. Ovisno o ozbiljnosti prekršaja i njegovu trajanju, umanjenje ide od najmanjih 15% vrijednosti isplaćene potpore, do 100%-tnog povrata. Primjerice, ako u godini preuzete obveze ne ispunite obvezu pohađanja edukacije, umanjenje će iznositi 30%, a kod trećeg ponavljanja vratit ćete kompletno primljenu potporu.

Iz iskustva u dosadašnjoj provedbi educiranja, najviše su na gubitku stariji korisnici, nedovoljno informatički pismeni, a koji su uz sugestiju, u Agenciji za plaćanja preuzeli neku obvezu, primjerice provedbu Intervencije namijenjene očuvanju suhozida. Kako provedba ove intervencije za sobom povlači i vođenje evidencija, te sudjelovanje u edukacijama, mnogi iz neznanja ove obveze ne ispune, što će sigurno, prije ili kasnije, dovesti do obustave isplate potpore i zahtjeva za povratom ranije isplaćenih sredstava.


Tagovi

Izravna plaćanja Obavezne edukacije Iaks mjere PVP Kontrole


Autor

Marin Kukoč

Više [+]

Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr., autor je brojnih stručnih članaka na temu ruralnog razvoja. Od 2018. vlasnik je tvrtke Spartium Consulting d.o.o., specijalizirane za savjetodavne usluge iz područja ruralnog razvoja, a od 2022. je i ovlašteni agronom pri Hrvatskoj agronomskoj komori. Djeluje kao konzultant u Hrvatskoj i zemljama regije. Doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom "Procjena učinka pretpristupnih programa na poslovanje poljoprivrednih poduzeća u RH“.