Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 01.11.2023. 07:30

Koji poljoprivredni radovi se obavljaju u studenom?

Čišćenje, sakupljanje opalog lišća, košnja, rezidba, zaštita bilja, berba, sjetva i sadnja se obavljaju sve dok zemlja ne smrzne.

Foto: Depositphoto/alicjane
  • 1.620
  • 97
  • 0

Veliki broj ljudi misli da se u studenom ništa ne može raditi u vrtu, voćnjaku ili dvorištu, balkonu, ali to u praksi izgleda sasvim drugačije. Ovisno o području gdje se nalazimo i trenutnim vremenskim uvjetima, ovaj mjesec je obilježen raznim poljoprivrednim radovima, a sve dok se zemlja ne smrzne možemo sijati i saditi razne biljne kulture.

Vrijeme je za čišćenje i uređenje

Obavlja se obrada zemlje, što će omogućiti zadržavanje vlage i bolju rahlost nego proljetna obrada. Pravo je vrijeme da se posiju pokrovne biljke. Povrćlari znaju da siderati ili zeleno gnojivo donose brojne koristi, posebno ako planiramo ostaviti površinu bez usjeva.

Izborom vrste možemo utjecati na karakteristike tla, sadržaj hranjivih tvari, ali i umanjiti populaciju štetnika, kao i prekinuti lanac bolesti na određenoj vrsti povrća ili bar umanjiti inokulacijski potencijal, odnosno potencijal uzročnika biljnih bolesti.

Velika količina opalog lišća daje nam mogućnost da ga sakupimo i dobijemo odličan listinac ili ga iskoristimo za malčiranje. Malč će pomoći u zaštiti korijena od smrzavanja, ali i suzbiti korove.

Kako pripremiti kompost od opalog lišća - listinac?

Ovo je povoljno doba godine za intenzivan rast trave, još je dovoljno toplo i ima vlage u tlu. Košnjom ćete dobiti zelenu masu koju zajedno s opalim lišćem možete kompostirati. Na travnim površinama suzbijajte voluharice i krtice.

Sada je vrijeme kada se dijele ljetne trajnice, odnosno njihovi podzemni organi. Time ćete potaknuti bolju cvatnju i dobiti nove biljke.

Slijede niske temperature, a osjetljive biljne vrste je potrebno zaštiti. To se prije svega odnosi na brojne ukrasne, ali i voćne i povrtne vrste. Kako bi biljke u posudama zaštitili od prevelike vlage, sklonite ih sa zemljane površine i s mjesta gdje dolazi do zadržavanja vode ili kapanja s okolnih većih biljaka ili objekata.

Vrijeme rezidbe, zaštite, berbe, sadnje i sjetve

Puno je aktivnosti koje se obavljaju. Nakon opadanja lišća orezuju se voćna stabla, grmovi i ukrasne višegodišnje vrste. Na malim površinama je najbolje da jesenska rezidba ima sanitarni karakter, što podrazumijeva uklanjanje suhih, oštećenih, polomljenih grana, mumificiranih plodva. Pravu rezidbu ostavljamo za rano proljeće prije kretanja vegetacije.

Idealno je vrijeme za sadnju voćnih sadnica (Foto: Depositphoto/baza178)

Ovo je mjesec sadnje voćnih sadnica i tretiranja stabala u cilju zaštite od štetnika i bolesti. Mlada stabla se štite i mrežama protiv životinja koje jedu koru. Jesenska sadnja je puno bolja od proljetne, jer se sadnica ima vremena priviknuti na novo okruženje i ukorjenjivanje. Kod remontnih malina se uklanja nadzemni dio.

U povrtnjacima se nastavlja berba kasnog jesenskog povrća, sjetva zimskog povrća i briga o usjevima koji ostaju preko zime na polju ili u plasteniku. Špinat, kelj, zelena salata, kelj pupčar, raštika, zimska blitva su povrtnice koje se beru u zimskom razdoblju. Raštika će biti još ukusnija ako je "dohvati" mraz. Još imate vremena posaditi češnjak i crveni luk, rabarbaru, začinske biljke. Od ukrasnih vrsta sade se i siju maćuhice, ljubičice, ciklame, vrijesak, bršljan, krizanteme, lupine, trajnice, delfiniumi, ruže.


Tagovi

Sakupljanje opalog lišća Studeni Jesenska sadnja Jesenska sjetva Jesenska rezidba voća


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.