Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 20.09.2023. 13:30

Koji sve faktori utječu na cijenu žitarica i uljarica i zašto uporno padaju?

U agri svijetu pokretači zadnjih nekoliko tjedana su isti: geopolitika za žitarice, američka vremenska prognoza i politika obnovljivih izvora energije za soju te izvoz iz Južne Amerike po pitanju sačme

Foto: Depositphotos/smereka
  • 5.951
  • 320
  • 0

Nalazimo se u periodu u kojem istovremeno u Sjevernoj Americi počinje žetva soje i kukuruza, a u Južnoj Americi počinje nova sjetvena sezona, a to je uvijek zanimljivo razdoblje i dosta često vrlo volatilno. Ipak, ako ćemo generalizirati, u agri svijetu pokretači zadnjih nekoliko tjedana su isti: geopolitika za žitarice, američka vremenska prognoza i politika obnovljivih izvora energije za soju te izvoz iz Južne Amerike po pitanju sačme.

Pojačana slabost tržišta

Trenutni bullish* faktori koji imaju utjecaja na agri robe su pritisak koji dolazi od strane rasta cijena nafte te francuska prodaja 550 tisuća tona mlinske pšenice Kini za isporuku u periodu od 23. studenog do 24. siječnja. Ipak, mnogo je više bearish** faktora - visoke kamate tjeraju zadužene proizvođače na prodaju; ukrajinski izvoz, od siječnja do srpnja, preko Rumunjske, dosegnuo je 8,1 mil. tona što je ista razina kao i cijele 2022. godine.; prva dva broda uplovila su u ukrajinsku luku Chornomorsk, u Crnom moru, od završetka žitnog koridora u srpnju; kineski uvoz kukuruza, od siječnja do kolovoza, iznosio je 14,9 mil. tona, što je 12 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 

Ove vijesti, pomiješane s pritiskom žetve, snizile su cijene agri roba kako na burzama, tako i cijene fizičke robe. Najprije žetve pšenice, a sada i kukuruza i soje, pojačale su slabost tržišta koje je počelo opadati, kada je riječ o žitaricama, od 1. srpnja 2022. godine.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kada se gleda pšenica, Crno more ostaje, međunarodno, najkonkurentnije podrijetlo i kao takvo benchmark*** za ostatak svijeta. Potvrda toga bit će i otvoren tender Alžira za kupnju pšenice za isporuke od sredine studenog do kraja prosinca, gdje se očekuje dominacija ponuda iz Rusije. U tom kontekstu za očekivati je da će cijene pšenice MATIF biti pod pritiskom. Trenutno su MATIF ugovori za DEC (prosinac, op.ur.) na razini od oko 237 €/t.

Cijena pšenice:

Situacija ostaje složena po pitanju uvoza ukrajinskih žitarica u Europu, između stajališta Europske komisije, susjednih zemalja koje su uvele jednostranu zabranu uvoza (Poljska, Slovačka i Mađarska) i Ukrajine od koje EU traži reguliranje izvoza.

Situacija sa sojom i kukuruzom

Obzirom da je započela žetva soje zanimljivo je pogledati što se tu događa. Imamo suprotne situacije s obje strane Atlantika. Cijena soje u SAD-u raste kao posljedica ne baš povoljnih vremenskih prilika i zbog politike obnovljivih izvora energije, što pogoduje povećanju njezine prerade. U Europi se, međutim, osjeća pritisak žetve suncokreta u Ukrajini, gdje se iz mjeseca u mjesec značajno povećavaju procjene novog uroda. Ukrajinci su vrlo agresivni u prodaji uljarica i to kažnjava cijenu EU soje.

Cijena soje:

Za kukuruz je izvješće MARS smanjilo prognozirani prinos u Europskoj uniji na 7,26 t/ha sa 7,45 t/ha, uglavnom zbog suše na kraju ciklusa u Rumunjskoj i Bugarskoj. Međutim, to nije dovoljno bullish vijest da bi promijenila trend pada cijene. Trenutno MATIF ugovori za NOV na razini od oko 209 €/t. I na fizičkom tržištu je pritisak na pad cijene kukuruza, što se vrlo dobro vidi nama najvažnijem tržištu, onom Italije.

Cijena kukuruza:

I na CBOT-u pšenica pada pod pritiskom konkurencije ruskog podrijetla. Cijene kukuruza i soje, također su u padu kako počinje pritisak na žetvu u SAD-u. U ponedjeljak je američki USDA izvijestio da je do sada požnjeveno 9 posto uroda kukuruza i 5 posto usjeva soje, što je iznad prosjeka. Što se tiče stanja samih usjeva, stabilizira se prema očekivanjima na 51 posto "dobar do odličan" za kukuruz te na 52 posto "dobar do odličan" za soju. U oba slučaja ocjena usjeva je niža nego prošle godine.

*bullish je optimističan pogled na tržište kapitala odnosno “bull market” je tržište u kojemu cijene vrijednosnih papira rastu ili se očekuje rast.

**bearish je pesimističnan pogled na tržište kapitala. Tzv. “bear market” je tržište na kojem cijene određenih grupa vrijednosnih papira padaju ili se očekuje pad.

***benchmark je standard u odnosu na koju se mjere performanse vrijednosnice, fonda ili investicijskog menadžera. 


Tagovi

Agrarna analiza Stanje na tržištu Tržište žitarica i uljarica Što se događa Robert Jurišić Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomist, agrarni analitičar i poduzetnik, S-GRAIN BI d.o.o. analizira teme trgovine burzovnim robama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja