Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekonomija poljoprivrede
  • 21.11.2023. 11:00

Koliko nas košta sat rada traktora ili sjetva hektara pšenice?

Malo teorije i pomoćni kalkulator mogu vam pomoći da izračunate cijenu najma stroja susjedu kojeg ne volite ili da napravite izračun fer cijene sjetve koju će vam obaviti netko iz usluge.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 17.209
  • 918
  • 0

Postoji jedna cijela mala ekonomija cijena koštanja sata rada nekog radnog stroja ili priključka, što u konačnici vodi k izračunu cijene pojedine radne operacije (npr. sjetve pšenice, cizeliranja (prorjeđivanja) u voćnjaku ili košnje trave).

Zašto je to bitno? Zato što nam dobro baratanje ovim brojkama može donijeti dodatnu kvalitetu u procjeni poslovnih odluka raditi nešto ili ne - npr. isplati li se ići u još jedan prohod sjetvospremačem ili je možda jeftinije korov riješiti jednim tretmanom prskalicom? Da bi donijeli ovakvu odluku moramo sučeliti troškove jedne i druge operacije. S druge strane, ako se bavite uslugama onda bi jako dobro trebali razumjeti svoju strukturu troškova kako bi se postavila cijena usluga koja bi osigurala dugoročnost tog biznisa.

Naizgled je jednostavno - zanima nas koliko nas košta sat rada traktora ili sjetva hektara pšenice? Krupniji troškovi su amortizacija, trošak goriva, trošak održavanja, trošak plaće radnika i trošak kapitala i oni čine preko 95% svih troškova i mogu se lagano izračunati.

Stvari postaju kompliciranije kad dođemo do toga gdje se sam posao radi - na tabli od jednog ili na tabli od 50 hektara. Koji je oblik table? Je li zemlja pjeskulja ili teško glineno tlo? Kakva je posluga odnosno koliko su efikasne pomoćne operacije poput punjenja sjemena u sijačicu ili punjenja vode u atomizer. Moja iskustva govore da vrlo često pomoćne radnje odnose preko polovice svih sati u ratarstvu, a što je manje gospodarstvo to su veći ti postotci.

Komponente troška sata rada

Pod pomoćne radnje smatram tehničko staranje, transport i utovar sjemena, gnojiva, vode itd. Postaju još kompliciranije kad uzmemo u obzir marku traktora, opremu i njegovu cijenu (računao sam 700 EUR/KS), te koliko pojedina operacija troši goriva (nije ista potrošnja traktora ako prskamo ili oremo).

Najbolje je priču proći kroz primjer traktora od 160 KS, nabavne vrijednosti 700 EUR/KS, očekivanog životnog vijeka na gospodarstvu 10.000 sati (5 godina x 2000 sati godišnje), nakon čega se prodaje za 40% nabavne vrijednosti.

Glavne komponente troška sata rada čine:

  • amortizacija u iznosu 6,7 EUR/sat
  • plavi dizel u iznosu 10,5 EUR/sat
  • održavanje u iznosu 1,7 EUR/sat
  • trošak rada u iznosu 8 EUR/sat
  • trošak kapitala u iznosu 1 EUR/sat

Što ukupno čini trošak od 26,90 EUR/sat što je dobra osnovica za izračun internih troškova operacije. Ako se radi o uslugama prema trećim stranama, dodavanjem željene zarade (marže) dođemo do cijena usluga po kojima se određeni strojevi mogu najmiti, a da je korektna tržišna cijena. Uz maržu od 25% dođemo do cijene rada traktora u najmu od 36 EUR/sat.

Idemo se poigrati malo dalje, jer osim traktora trebamo i priključke da bi obavili neku operaciju. Ja sam u svom kalkulatoru predvidio operaciju sjetve žitnom sijačicom, odnosno napravio izračun koliko nas košta sat sjetve i sjetva po hektaru. Žitna sijačica je radne širine 4 metra i novonabavne vrijednosti od 50.000 EUR, očekivani radni vijek je ambicioznih 4000 sati.

Cijena ovisi i o učincima 

Sličnom logikom izračuna kao kod traktora samo bez stavki potrošnje goriva i troška rada, dođemo do troška rada sijačice od 18 EUR/satu, odnosno fer cijene usluge od 24 EUR/sat.

Sveukupno traktor + sijačica kombinacija uslužna cijena sata rada od 60 EUR/sat - uz učinak od oko 1,1 hektara/sat u sjetvi daje nam cijenu sjetve hektara od 54 EUR/sat - odnosno 400njak nekadašnjih kuna - tako se nekako i kreće cijena usluga sjetve po tržištu. Naravno sve ovisi o učincima - negdje je 300 kuna/ha fer cijena jer je velika parcela pravilnog oblika na kojem je malo okretanja, a negdje se radi o 4 hektara na 6 tabli udaljenih kilometrima jedna od druge gdje niti 800 kuna/ha nije bezobrazna cijena.

Poljoprivredne priče Ivana Malića možete pročitati i na njegovu blogu

U privitku vam dajem kalkulator koji vam može pomoći da napravite neke svoje scenarije ili neke nove operacije poput oranja, kombajniranja i slično.

Uživajte u svijetu poljoprivrednih brojki jer teško je donositi odluke bez njih, a i teško je doći do brojki bez pomoćnih alata, poput ovog kalkulatora.


Dokumenti


Tagovi

Ekonomija poljoprivrede Izračun Cijena rada traktora Cijena priključnih strojeva Kalkulator Usluga Marža


Autor

Ivan Malić

Više [+]

IT-jevac kojeg je znatiželja dovela u agrobiznis. Zanima ga poslovna i tehnološka strana poljoprivrede. Zadnjih 15 godina priča poljoprivredne priče kao konzultant, poljoprivrednik i menadžer. Agrarne teme publicira na blogu https://ivanmalic.substack.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobra paša #RuralFoto #proizvodnja