Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 13.08.2023. 09:00

Koliko pesticidi i mineralna gnojiva zagađuju tlo?

U povrćarskim kulturama, poznato je da se ostaci, npr. glifosata, mogu naći i nakon godinu dana u salati i mrkvi.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 5.648
  • 508
  • 0

Odavno je poznato da se u ratarskoj, voćarskoj, pa i povrćarskoj proizvodnji za borbu protiv korova koriste herbicidi, a za ishranu mineralna gnojiva. Ipak, nema podataka o tome kolika je njihova štetnost po okolinu i zdravlje ljudi.

Što se tiče herbicida najviše se koriste sredstva na bazi glifosata. Ovaj totalni herbicid čija je upotreba trebala biti zabranjena krajem 2022. godine, i dalje se koristi jer je rasprava nekoliko agencija o tome je li štetan za okoliš i zdravlje ljudi, ostavljena za 2023. godinu. Naravno da je u pozadini sve priče novac jer se godišnje troši na tisuće tona ovog herbicida, a novčani iznosi dolaze i do nekoliko milijardi eura. Istina je da su neke zemlje izbacile glifosat, ali on je i dalje prisutan i zbog toga što farmeri insisitiraju na tome jer se na velikim površinama ne mogu na druge načine izboroto s korovima.

Žuti pojas trave

Najveći problem je što se teško može ustanoviti koliko glifosata ima u tlu jer ga mnogi koji žive na selima, pa čak i u predgrađima, koriste za suzbijanje korova na međama sa susjedima ili ako im dvorište izlazi blizu ceste. Drugim riječima lijeni su pokositi travu u dvorištima duž ograda pa se često može vidjeti uži, žuti, pojas sasušene trave oko ograda.

Dokazano je da glifosat i ostali herbicidi ostaju dugo u tlu, posebno na težim zemljištima te aktivne tvari mogu ostati i više od šest mjeseci. Ako nema dovoljno kiša duže će ostati u tlu dok erozija, u slučaju čestih kiša, odnosno, poplava, može dovesti do njegovog ispiranja u podzemne vode i zagađenja.

Ne smije se koristiti u voćnjacima mlađim od tri godine

Prije nekoliko godina u BiH dogodio se slučaj da stanovnici nekoliko sela nisu smjeli koristiti vodu bez prokuhavanja, jer su u njoj pronađene aktivne tvari herbicida Lumax koji se koristi za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova.

U povrćarskim kulturama, poznato je, da se ostaci, npr. glifosata, mogu naći i nakon godinu dana u salati i mrkvi. Ne smije se koristiti u voćnjacima mlađim od tri godine. Zanimljivo je da se čak i pojedini proizvođači borovnica bore herbicidima protiv korova, a budući da se uglavnom ne radi o većim površinama na kojima uzgajaju ovo bobičasto voće, borba protiv korova ne bi trebala biti veliki problem.

Začarani krug

Konkretno, herbicidi vežu za sebe mikroelemente iz tla i onemogućavaju biljkama da usvajaju hranjiva iz zemljišta. I tu se ulazi u začarani krug. Biljke ne mogu potpuno koristiti ono što im tlu nudi i ovise od hranjiva koje otpuštaju mineralna gnojiva koja su također zagađivači zemljišta. Kombinacija herbicid-mineralno gnojivo nakon nekoliko godina dovodi do odumiranja kompletne korisne flore i faune u tlu, kao i mineralnih tvari, makro i mikroelemenata i dolazi se do toga da biljke ovise o mineralnim gnojivima koja se često daju. Primjerice, npr. NPK gnojvio u višegodišnjim nasadima, u minimalnim količinama od 500 kilograma po hektaru.

Mineralna gnojiva, pogotovo ona s puno dušika, razgrađuju humus koji najviše odlazi u atmosferu u vidu dušikovih oksida, te dolazi do smanjenja mikrobiološke aktivnosti u tlu. Problem se može riješiti korištenjem gnojiva koja u sebi sadrže fiksatore dušika ili sjetvom kultura kao što su soja i leguminoze koje vežu za svoj korijen atmosferski dušik. 

Alarmantno: Hoće li nam njive postati neplodne, humusa sve manje u tlu

Osim herbicida i teški metali kao što su kadmij, olovo, živa, molibden, krom i drugi, zagađuju tlo Dokazano je da u mineralnim gnojivima postoje teški metali, najviše kadmij. Proces čišćenja zemljišta od teških metala nije lak i dugotrajan je. Najbolje je sijati biljke koje vežu za sebe teške metale kao što su kukuruz, industrijska konoplja, leguminoze, gljive, a posljednjih godina koriste se zeolit i aktivni ugljen koji također ne uklanjaju već vežu za sebe teške metale.

Što je s podzemnim vodama?

Dakle, višegodišnjom upotrebom herbicida i mineralnih gnojiva sigurno dolazi do onečišćenja zemljišta.

Trebalo bi više pažnje obratiti i na to jesu li podzemne vode zagađene aktivnim tvarima iz herbicida jer posljednjih godina se često događa da se herbicidi koji se koriste prije i poslije sjetve ispiru zbog obilnih kiša pa je potrebno vršiti presijavanje, a time i ponovo upotrijebiti pesticide. 

Priroda se brine sama za sebe - babure uklanjaju teške metale iz tla

Sigurno je da povećanih količina štetnih aktivnih tvari ima, ali ćemo po svemu sudeći morati još pričekati da se stanovništvo više upozna o ovim činjenicama i obave se istraživanja koja će dati odgovor koliko su nam tla doista zagađena. 


Tagovi

Herbicidi Glifosat Zeolit Lumax Uskolisni korovi Širokolisni korovi NPK gnojiva Fiksatori dušika Aktivni ugljen


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja