Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 01.07.2024. 12:00

Lipanj je bio najgori mjesec za agri robe u posljednje dvije godine, ima li oporavka?

Slobodno možemo reći da je izbrisao osmijeh s lica ratara jer nažalost malobrojni su oni koji su iskoristili prethodni trend rasta kako bi prodali unaprijed svoje urode po višim cijenama.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.215
  • 77
  • 0

Sav uzlazni trend na robnim burzama s obje strane Atlantika, koji je trajao gotovo tri mjeseca, izbrisan je u posljednjih mjesec dana. Mogućnost ove korekcije cijene spomenuli smo u zadnjoj analizi za svibanj i ona se dogodila. Slobodno možemo reći da je lipanj izbrisao osmijeh s lica ratara i proizvođača, jer nažalost malobrojni su oni koji su iskoristili prethodni trend rasta kako bi prodali unaprijed svoje urode po višim cijenama. Gledajući burze, cijene su svoj kratkoročni vrhunac doživjele krajem svibnja, a nakon toga slobodni pad koji se vrlo dobro vidi na grafovima.

Lipanj je bio najgori mjesec za agri robe u posljednje dvije godine, a pšenica roba čija je terminska cijena najviše pala. Zašto? Dobro vrijeme, dovoljno vlage u tlu, slaba potražnja, jak američki dolar i padajuće sezonske promjene. Ako pogledamo kretanje cijene na razini kvartala, onda imamo pravi roller-coaster. Tržišta su porasla u travnju i svibnju jer su se trgovci usredotočili na suho vrijeme na Crnom moru, poplave u Brazilu i sjetvu u SAD-u koja je kasnila zbog kiše. Kako se vrijeme popravilo, dolar ojačao, a potražnja krajnjih korisnika oslabila, tržišta su u lipnju pala.

Gdje se danas nalaze cijene? Terminske pšenice na Euronextu za ugovor rujan, završile su mjesec ispod razine od 225 €/t (premda je u jednom trenutku testirana i razina od 220 €/t), što znači da je na razini mjeseca cijena pala gotovo 35 €/t. Što se tiče terminske kukuruza, cijene ugovora za kolovoz su pale ispod razine od 208 €/t, što znači da je na razini mjeseca cijena pala za skoro 18 €/t.

Pad terminskih cijena 

Što se događalo na CBOT-u? Terminske cijene pšenice za srpanj pale su na razini mjeseca sa 6,78 $/bušela na 5,53 $/bu, što je vrlo velik pad na mjesečnoj razini, čak 18 posto, s tim da je cijene u jednom trenutku pala na 5,38 $/bu. Kukuruz je i dalje najjeftinija sirovina za proizvodnju stočne hrane, a terminska cijena ugovora za srpanj je na razini mjeseca pala s 4,46 $/bu na ispod 4 $/bu, uz posebno izražen padajući trend u zadnjih 10 dana. Za kraj, terminska cijena soje ugovora za srpanj pala je s 12,05 $/bu na 11,5 $/bu. Iz svega je jasno vidljivo I razumljivo, zašto će proizvođači htjeti što prije zaboraviti ovaj lipanj.

Cijene pšenice 

Ove razine cijena nastavljaju oživljavati međunarodnu potražnju za pšenicom. Nakon Egipta i Alžira (na tenderu na kojem su dominirale robe iz Crnog mora) i Saudijska Arabija raspisala je natječaj za kupnju 595 tisuća tona pšenice za razdoblje isporuke od rujna do prosinca.

Dodatni pritisak na cijene i burze stavio je izvještaj o stanju sjetve i zaliha u SAD-u, gdje su brojevi bili uglavnom boji nego što su trgovci očekivali, a kad je tako, teško da cijene mogu porasti na burzama. To objašnjava činjenicu da fondovi koji su svojim kupnjama tijekom travnja i svibnja snažno pogurali cijene prema gore, na prvi znak optimizma, sve long pozicije koje su tako kupili, prodali i uzeli profit, a cijene potisnuli prema dolje. Živjela volatilnost i burze.

Pa iako su cijene u lipnju potonule, čini se da burze za sada ignoriraju rana izvješća o vrlo razočaravajućim prinosima ozimog ječma u Francuskoj, ali i ranijoj žetvi pšenice. Trenutno toplo vrijeme u Francuskoj pomaže kukuruzu i suncokretu da nadoknade u razvoju činjenicu da su kasnije zasijane ovog proljeća. Istina je da posljednjih dana trgovanja u lipnju, usred ovog neizvjesnog konteksta, cijene na MATIF-u pokazuju neke stidljive znakove oporavka nakon oštrog i postojanog pada tijekom mjeseca, ali pitanje je kako će se nastaviti trgovanje idući tjedan obzirom na bearish (pesimističan) kvartalni izvještaj iz SAD-a. Repica, kao i sav sektor uljarica, također je podržan porastom sirove nafte Brent na više od 85$/barela (bbl), što je je najviša razina u zadnja dva mjeseca.

U tom kontekstu treba gledati i najnovije prognoze Europske komisije za EU-27 za 2024. gdje se proizvodnja pšenice očekuje na 121,9 milijuna tona, što je malo više nego u procjeni prošlog mjeseca. Zatim proizvodnja ječma na 53,4 milijuna tona što je nešto niže nego procjena prošlog mjeseca, kukuruza na 64,8 milijuna tona ili značajnije niže te uljane repice na 18,8 milijuna tona, također niže nego prošlog mjeseca. 

Cijena kukuruza

Koja je poveznica s ovim kretanjima na burzama i cijene fizičke robe kojom se danas trguje? Dijelom cijena fizičke robe prati trend kretanja na burzama. Kod nas je najveća korelacija cijene pšenice i ječma, odnosno uljane repice s burzom MATIF. Ipak, ta korelacija nije 1, odnosno promjena cijene na burzama, ne znači da će se isti dan za toliko promijeniti cijena fizičke robe kojom se trguje. Cijene na nama najznačajnijem izvoznom tržištu, onom Italije, pratile su donekle rast u travnju i svibnju, ali su i brzo reagirale na pad u lipnju. Zašto? Prvenstveno jer talijanski kupci, prije svega mlinari, nisu vjerovali u rast cijene pšenice na burzama i nisu bili spremni plačati više.

Nisko, ali danas realna cijena 

Obzirom na kretanje, to se pokazala kao njihova dobra poslovna odluka. Međutim, isto tako sad kad su cijene pale, a oni očekuju da će još pasti, riskiraju da se trend preokrene i da ponovno narastu, kako na burzama, tako i za fizičke isporuke. To je zasigurno scenarij koji bi obradovao mnoge proizvođače i prodavatelje.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

I dok su proizvođači krajem svibnja špekulirali koliko će iznad 200 €/t biti otkupna cijena pšenice, zbog svega ranije opisanog, otkupna 3. klase formirala se u rasponu od 155 do 165 €/t za najmanje proizvođače. Koliko god je to u ovom trenutku teško za prihvatiti, to je danas realna cijena koja odražava odnos potražnje na nama bliskim tržištima i ponude ne samo naše robe, već roba iz cijele regije, uključujući Mađarsku, Rumunjsku i Ukrajinu koja targetiraju ista tržišta kao i mi.

Da bi u silaznom trendu cijene nastavile padati, tržište treba kontinuirano dobivati nove bearish informacije koje onda takav pad održavaju. Vidjet ćemo hoće li takvih informacija u srpnju biti dovoljno ili će se cijene stabilizirati oko ovih trenutnih razina. A tko zna možda je pred nama još jedan uzlazni ciklus, koji samo čeka onu jednu informaciju koja će ponovno pokrenuti cijelo tržište u suprotnom smjeru.


Tagovi

Agrarna analiza Pad cijena Težak lipanj Robert Jurišić Burza Agri roba


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomist, agrarni analitičar i poduzetnik, S-GRAIN BI d.o.o. analizira teme trgovine burzovnim robama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje