Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 09.10.2023. 16:30

Možda smo zadnji petak u rujnu vidjeli najniže cijene žitarica i uljarica na burzama

Treba pratiti jednim okom događanja u Crnom moru, pogotovo sada u kontekstu izbijanja novog sukoba na Bliskom Istoku. U nekoliko dana, nepovoljnim razvojem događaja, rat ponovno može postati glavni “market mover”

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.389
  • 396
  • 1

Posljednjih tjedana hedge fondovi (posebna vrsta investicijskih fondova) su bili vrlo aktivni i zatvarali svoje duge pozicije, a povećavali svoje kratke pozicije unutar poljoprivrednog sektora. Ovaj trend nosi snažnu poruku – špekulanti predviđaju silaznu putanju cijena kako se približavamo kraju kalendarske godine. Što nagoni hedge fondove da grade svoju short poziciju na poljoprivrednim tržištima?

Nekoliko je faktora, ali najvažniji su sljedeći:

  • iznenađujući prinosi usjeva - proizvodnja i zalihe kukuruza i soje u SAD-u premašile su očekivanja;
  • niski vodostaji rijeke Mississippi - izvozni tokovi su ometeni neuobičajeno niskim vodostajima rijeka, što utječe na potražnju američkih poljoprivrednih proizvoda;
  • povoljno vrijeme - idealni vremenski uvjeti diljem SAD-a podržali su uspješnu žetvu;
  • jačanje američkog dolara - nedavna snaga američkog dolara, koju pokreće jastrebovski FED, učinila je američke žitarice skupima na globalnoj sceni; e) globalna konkurencija - jeftinije žitarice iz drugih regija, poput Crnog mora i Brazila, smanjuju potražnju za američkim proizvodima.

Sukob između Hamasa i Izraela

Iako se trenutno okruženje može činiti kao bearish*, važno je pripaziti na potencijalne katalizatore rasta koji bi mogli ugroziti ove nove kratke pozicije fondova. Na primjer, sukob ovog vikenda između Hamasa i Izraela podsjeća nas na geopolitičke čimbenike koji mogu brzo utjecati na tržišta roba.

Prošlog tjedna na CBOT-u cijena pšenice porasla je gotovo 5 posto, cijena kukuruza nešto više od 3 posto, dok je cijena soje pala nešto manje od 1 posto. Uz potencijalan početak novog rata na Bliskom Istoku, možda smo zadnji petak u rujnu vidjeli najniže cijene na burzama za neki period. Na MATIF-u cijena pšenice na razini prošlog tjedna nepromijenjena, dok je ona kukuruza dodatno pala na najnižu razinu još od početka ožujka prošle godine. Generalno, tjedan je završio u bearish tonu usljed pritiska žetve u Europi i konkurencije roba iz Crnog mora te kukuruza iz Brazila, ali i slabe međunarodne i europske potražnje.

U ovom trenutku jačanje dolara ima utjecaja na kretanje cijena agri roba, uz podršku koju pruža europskom tržištu. U Rusiji, služba Europske unije MARS povećava svoju procjenu proizvodnje pšenice za 2023. za 2 milijuna tona na 89,7 milijuna tona. U Južnoj Americi sjetva soje dobro je napredovala prošli tjedan u južnom Brazilu, dok Argentina do 25. listopada treba produžiti svoj program "soja-dolar", koji proizvođačima daje povlašteni tečaj.

Nedostatak padalina i suša

U Argentini, dvije velike burze, Rosario i Buenos Aires, ponovno su zabrinute zbog nedostatka padalina u zemlji. Situacija u Australiji je mješovita, s uvjetima koji ostaju izuzetno suhi na zapadu i dolaskom blagotvornih, iako kasnih, kiša na istoku.

Na strani potražnje, Kina je aktivna i u Europi i u SAD-u, te je prošlog tjedna kupila nekoliko lotova pšenice, ali i američke soje. Meksiko je također iskoristio priliku i pad cijene kukuruza za kupovinu američkog kukuruza za sezonu 2023-24, ali i 2024-25.

Napetosti na Crnom moru ponovno su u središtu pozornosti, s pogođenim novim infrastrukturama. Rizik povezan s morskim minama sada se ističe. Optimizam posljednjih dana, povezan s utovarom nekoliko brodova u Odesi i s kontroverznim glasinama o novom obliku sporazuma koji gura Turska, sada je prigušen. Treba pratiti jednim okom događanja u Crnom moru, pogotovo sada u kontekstu izbijanja novog sukoba na Bliskom Istoku. U nekoliko dana, nepovoljnim razvojem događaja, rat ponovno može postati glavni “market mover” (pokretač tržišta).

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Ovaj tjedan čeka nas redovito mjesečno USDA izvješće o ponudi i potražnji. Uvijek su sudionici tržišta oprezna prije izlaska izvješća, u strahu da usljed nekog iznenađenja, netko ne ostane na krivoj nozi.

*bearish je pesimističnan pogled na tržište kapitala. Tzv. “bear market” je tržište na kojem cijene određenih grupa vrijednosnih papira padaju ili se očekuje pad.


Tagovi

Agrarna analiza Robert Jurišić Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Rat na Bliskom istoku


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomist, agrarni analitičar i poduzetnik, S-GRAIN BI d.o.o. analizira teme trgovine burzovnim robama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#životinje
Boje slavonije 🦋