Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Manjinski natječaj
  • 16.09.2024. 12:00

Nova prilika za 10.000 eura potpore, provjerite živite li na prihvatljivom području

U 2024. se već drugi put pruža prilika malim poljoprivrednim gospodarstvima s određenih područja, za ostvarivanjem bespovratne potpore u iznosu do 10.000 EUR-a. Sredstva se osiguravaju iz državnog proračuna RH.

Foto: shutterstock/Vladimir Ramljak (ilustracija)
  • 36.825
  • 1.875
  • 2

Ministarstvo poljoprivrede je 11. rujna objavilo novi, već drugi ove godine, natječaj za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Možda ste negdje i pročitali ovaj naziv, ali ste odustali od daljnjeg čitanja, zaključivši kako se vjerojatno radi o ulaganjima čiji su korisnici općine i gradovi, a kako su ulaganja u infrastrukturu. No pogriješili ste. Radi se o natječaju, kolokvijalno zvanom "manjinski natječaj“ iako mu pristup sasvim ravnopravno imaju svi poljoprivrednici s prihvatljivih područja, neovisno o njihovoj nacionalnosti.

Jednostavna prijava

Cilj mu je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima na područjima naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj, uključenje članova gospodarstva u rad na poljoprivrednom gospodarstvu i zaradu dovoljno prihoda za dostojanstven život za ostanak na ruralnom području čime se pridonosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socio- ekonomskom osnaživanju nacionalnih manjina.

Ovakvi se natječaji provode već dugi niz godina, a s obzirom da se financiraju iz državnog proračuna RH, proces prijave, odobravanja i isplate je prilično jednostavan, uspoređujemo li ga s onima koji se sufinanciraju iz EU sredstava. Zato su ovakve u prošlosti pratile brojne kontroverze, koje su s godinama već prešle i u urbane legende, a po kojima su korisnici godinama samo "vrtjeli“ isti stroj ili traktor unutar iste obitelji. Pa je u jednoj godini kupljeni traktor sljedeće godine prodan sinu, ili barem nekom drugom poljoprivredniku iz iste općine. Ali s vremenom su se pravila promijenila, postrožila, pa ovakvog "mešetarenja“ više nema, ili je barem smanjeno na najmanju moguću mjeru.

Zato se ovaj natječaj i ponavlja već drugi put u 2024. godini, a sve iz razloga što na proljetos provedenom nije iskorišteno svih predviđenih 6,6 milijuna eura.

Nisu iskorišteni dijelom i zbog neracionalnog odbijanja korisnika koji u prijavi nisu naveli mail adresu, ili koji zbog još uvijek neusklađenog poslovanja u skladu s odredbama Zakona o OPG-u iz 2018., u Upisniku nemaju upisan npr. traktor, za koji su sredstvima natječaja planirali kupiti traktorske priključke.

Zašto administracija koči dobivanje potpora?

Zato je u ovom natječaju konačno pojašnjeno kako traktor mora biti evidentiran u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, dok je raniji navodio samo obvezu posjedovanja registriranog traktora što nikako ne podrazumijeva registraciju u Upisniku.

Za ovaj je na raspolaganju 2,9 milijuna EUR-a potpore, koji su raspodijeljeni na 4. skupine prema stupnju razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Najviše, logično, otpada na najslabije razvijenu prvu skupinu u kojoj je raspoloživo 1,45 milijuna EUR-a, što preračunato na maksimalni iznos potpore znači dobivanje sredstava za 145 korisnika. No sigurno je kako će dobar dio njih zatražiti i manji iznos, pa će sredstava biti sigurno i za više korisnika. Ministarstvo uz natječaj objavljuje i popis prihvatljivih JLS po skupinama, a njega možete pogledati ovdje. Popis sadrži sve u kojima je, prema popisu stanovništva iz 2021. udio pripadnika nacionalne manjine u odnosu na ukupno stanovništvo, veći od 5%

Najbitnije od svega jest kako su prihvatljivi korisnici iz kategorije OPG i SOPG čija je EVPG u rasponu od 1.000 do 7.000 EUR-a, uz uvjet da sredstva po ovom tipu natječaja nisu već dobili u razdoblju 2021. – 2024.

Također, svi oni koji su koristili sredstva potpore u podmjeri 6.3 PRR ili iz istovjetnog LAG natječaja, također nisu prihvatljivi korisnici. Broj potencijalnih korisnika bi se sigurno dodatno smanjio kada bi recipročni uvjeti vrijedili i kod prijava na natječaje za mala poljoprivredna gospodarstva (73.12).

Ministarstvo omogućuje ovim sredstvima nabavljati domaće životinje (osim konja i muških magaraca), kupnju sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnju i građenje jednostavnih gospodarskih objekata, kupnju i zakup poljoprivrednog zemljišta te poboljšanje njegove kvalitete. Prihvatljiva su i ulaganja u kupovinu poljoprivredne mehanizacije, ali je zanimljivo ograničenje u njenoj starosti koja za priključke iznosi 10 godina, a za traktore čak 25 godina.

Iako je sigurno da je u RH i dalje velik broj poljoprivrednih gospodarstava koja imaju traktore starosti i 40 i više godina, a s kojima još uvijek barem djelomično zadovoljavaju neke od svojih potreba, teško se oteti dojmu da je poticanje kupovine stroja starosti 25 godina ipak loša odluka.

Pažljivo čitajte upute jer od viška glava boli

Sve pristigle prijave na ovaj natječaj prolaze sustav ocjenjivanja njihove prihvatljivosti, te rangiranja na temelju javno objavljenih kriterija odabira. Standardno, bodovi se dodjeljuju ovisno o EVPG poljoprivrednog gospodarstva, pozitivnom utjecaju na okoliš ili ulaganju u modernizaciju poslovanja OPG-a. Nadalje, povećanje EVPG u određenom sektoru donijet će vam dodatne bodove, najviše u sektoru stočarstva i to čak 25. Ako ste zaposleni na OPG-u dobit ćete 5 bodova, a tri ćete boda dobiti ako u prijavi označite kako ste pripadnik nacionalne manjine. Pri tom za ocjenu istog ne trebate (a i zašto bi ste trebali) dostaviti nikakav dokument, a teško da bi netko na osnovu osobnih podataka mogao zaključiti jeste li pripadnik manjine ili ne. Koliko čujem od onih koji su se prijavljivali na dosadašnje natječaje, nikome nije odbijen bod na označenu pripadnost manjini, a manjincem su se za potrebe natječaja smatrali mnogi.

Natječaj je otvoren do 4. listopada, a sama prijava nije previše komplicirana. Pazite samo da prikupite svu dokumentaciju i da ispunite sve propisane obrasce te da kompletirate prijavu na način kako je objavljeno u natječaju. Samo jedan pogrešan korak, primjerice učitani dokument viška na USB stiku, dovest će do odbijanja prijave.

Zaključimo još jednom na kraju kako natječaj nije namijenjen isključivo pripadnicima manjina, već pristup njemu imaju svi državljani RH s prihvatljivih područja koji u Upisniku imaju upisan OPG ili SOPG. Sretno svima koji planiraju prijavu.


Tagovi

Manjinski natječaj Potpore Mala poljoprivredna gospodarstva Rabljena mehanizacija


Autor

Marin Kukoč

Više [+]

Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr., autor je brojnih stručnih članaka na temu ruralnog razvoja. Od 2018. vlasnik je tvrtke Spartium Consulting d.o.o., specijalizirane za savjetodavne usluge iz područja ruralnog razvoja, a od 2022. je i ovlašteni agronom pri Hrvatskoj agronomskoj komori. Djeluje kao konzultant u Hrvatskoj i zemljama regije. Doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom "Procjena učinka pretpristupnih programa na poslovanje poljoprivrednih poduzeća u RH“.