Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje
  • 13.08.2024. 09:00

Po savjet sada možete i kod privatnog savjetnika

Od srpnja ove godine u sustav stručnog savjetovanja hrvatskih poljoprivrednika, po prvi puta su uz Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, uključeni i privatni savjetnici.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 2.576
  • 152
  • 1

Još donedavno, imali smo porazan podatak po kojem je na 580 poljoprivrednih gospodarstava dolazio svega jedan poljoprivredni savjetnik, što bi se sada s uključivanjem privatnih savjetodavaca trebalo donekle poboljšati.

Svi savjetnici razvrstani su ovisno o njihovim specijalnostima, a njihovi kontakt podaci objavljuju se i redovito ažuriraju na stranici akis.mps.hr.

Najviše 24 sata godišnje

Kod njih možete ugovoriti savjetnički paket u trajanju od najviše 24 sata godišnje, a koji može uključivati obvezne teme za koje morate odslušati 6 sati edukacije godišnje (npr. Eko sheme, IAKS mjere, PVP) ili neke dopunske koje će vam pomoći u poljoprivrednoj proizvodnji ili upravljanju OPG-om.

Neke od tema koje možete uklopiti u savjetnički paket su sljedeće:

Eko sheme, u sklopu kojih vam može biti izrađen i Plan pašarenja (ako ste korisnik Intervencije 31.02 Ekstenzivno gospodarenje pašnjacima) ili Plan gnojidbe (ako ste korisnik intervencija 31.04 Upotreba stajskog gnoja na oraničnim površinama ili 31.08 Primjena ekoloških gnojiva u trajnim nasadima).

Zatražiti možete i individualno savjetovanje za proozvodno vezane potpore (PVP) u biljnoj i stočarskoj proizvodnji te za IAKS mjere, uključivo i savjetovanje u ekološkoj proizvodnji.

Možete odabrati korištenje savjeta u biljnoj proizvodnji, te od stručnjaka doznati korisne savjete vezane uz npr. vinogradarstvo, maslinarstvo, povrćarstvo, ratarstvo i ostale grane biljne proizvodnje. Isto vrijedi i za savjete u stočarstvu. Osim savjeta primjenjivih u proizvodnji, kroz ove pakete možete dobiti i savjet o uvjetima poslovanja OPG-a, poreznim obvezama, obvezi izdavanja računa i dr.

Posebni savjetnički paketi odnose se na energetsku učinkovitost i korištenje OIE u poljoprivredi, inovacije u poljoprivredi, dostizanje EU standarda, diversifikaciju djelatnosti i udruživanje poljoprivrednika.

Treba naglasiti kako savjetničke pakete mogu koristiti svi oni poljoprivrednici koji su upisani u Upisnik OPG ili Upisnik poljoprivrednika, odnosno svi s aktivnim MIBPG, neovisno o tome jesu li korisnici potpore ili ne.

Ovisno o paketu, trajanje pojedinog može biti 2,6,12 ili 18 sati, ukupno do maksimalna 24 sata godišnje.

Kako se prijaviti?

Da biste koristili uslugu individualnog savjetovanja, morate se prijaviti odabranom savjetniku (popis pronađite ovdje) te kod njega zatražiti otvaranje savjetničkog paketa.

Isti će s vama odraditi sate savjetovanja na adresi vašeg gospodarstva, na vašim poljoprivrednim parcelama, a do 25% ugovorenih sati savjetovanja moći ćete odraditi i na daljinu, telefonom ili putem nekih od platformi za on-line sastanke (Zoom, Teams i sl.).

Za poljoprivrednika je sve potpuno besplatno

Vrijedi naglasiti kako su ova savjetovanja za korisnike u potpunosti besplatna, a savjetnici će za svoj rad biti financirani iz sredstava predviđenih za provedbu Intervencije 78.02 Potpora za pružanje savjetodavnih usluga, koja su nam na raspolaganju iz EU sredstava. Poljoprivrednicima koji obaveznu edukaciju u trajanju od šest sati odslušaju kao individualno savjetovanje kod privatnih savjetodavaca, isto se priznaje potpuno ravnopravno kao i edukacija odrađena kod javne savjetodavne službe (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede).

Isto vrijedi i za skupne edukacije odslušane u organizaciji privatnih savjetnika. U ovom su procesu privatni potpuno ravnopravni javnim savjetnicima koji su ranije jedini provodili edukacije.


Tagovi

Savjetovanja Edukacije Privatni savjetnici 78.01 78.02


Autor

Marin Kukoč

Više [+]

Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr., autor je brojnih stručnih članaka na temu ruralnog razvoja. Od 2018. vlasnik je tvrtke Spartium Consulting d.o.o., specijalizirane za savjetodavne usluge iz područja ruralnog razvoja, a od 2022. je i ovlašteni agronom pri Hrvatskoj agronomskoj komori. Djeluje kao konzultant u Hrvatskoj i zemljama regije. Doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom "Procjena učinka pretpristupnih programa na poslovanje poljoprivrednih poduzeća u RH“.