Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU potpora
  • 30.09.2024. 12:00

Povećajte šansu za prolaz na natječaju iz Strateškog plana ZPP-a, evo kako

Kod prijave je vrlo važno čim više podići mogući broj bodova. I samo jedan je vrlo dragocjen, pa se svakako isplati dodatno potruditi kako bi do njega došli. U utrci za bodovima ponekad je potrebno krenuti dosta prije objave natječaja.

Foto: shutterstock/Valua Vitaly
  • 2.542
  • 142
  • 2

Još dok sam radio u Ministarstvu poljoprivrede, uvijek sam Program ruralnog razvoja RH, danas Strateški plan ZPP-a, isticao kao primjer transparentnog programa, u kojem ćete i prije prijave na natječaj uvijek znati na koliko točno bodova možete računati, te sukladno tome odlučiti, isplati li se prijavljivati ili ne. Jesu li kriteriji odabira dobro posloženi, druga je priča, ali oni su javni i svima dostupni.

Naravno, nitko ne može unaprijed znati koliko će prijava pristići, ali na temelju raspoloživih sredstava (pod pretpostavkom da se iznos neće naknadno povećavati), moguće je odrediti neki prag ispod kojeg prijava i nema baš previše smisla.  

Neki drugi fondovi oslanjanju se na subjektivan stav evaluatora, kojem se vaša projektna ideja može, a i ne mora svidjeti, pa ćete u skladu s njegovim poznavanjem problematike i svojom dovoljno dobrom razradom projektne ideje, u konačnici i proći ili ostati ispod crte.

Kod SPZPP bodovi se najčešće dodjeljuju na temelju ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva EVPG, sektora ulaganja, indeksu razvijenosti područja. U nekim intervencijama se boduje stručna sprema, doprinosi klimi i okolišu te digitalizaciji, a dodatne bodove dobit će i ekološki proizvođači, odnosno oni uključeni u sustave kvalitete.

Na većinu kriterija odabira nije moguće utjecati, primjerice na indeks razvijenosti jedinice lokalne samouprave u kojoj je sjedište gospodarstva, s obzirom da je indeks izračunat, objavljen i nije ga moguće mijenjati. Ali postoje neki na koje možete utjecati, a osim što će vam donijeti dodatne bodove, mogli bi se i odraziti na poboljšanje uspješnosti poslovanja vašeg poljoprivrednog gospodarstva.

Dokazana kvaliteta nosi 5 bodova

Nedavno sam s poljoprivrednim proizvođačima iz doline Neretve održao zanimljiv sastanak, na kojem smo se dotakli i potpora iz EU fondova za kojima vlada velika potreba. Analizirali smo malo kriterije bodova po najzanimljivijim intervencijama, onima namijenjenim primarnim poljoprivrednim proizvođačima (73.10), mladim poljoprivrednicima (75.01) i malim poljoprivrednicima (73.12).

Kriteriji bodovanja u sve tri navedene mjere, daju po visokih 5 bodova za sve proizvođače uključene u sustav kvalitete poljoprivrednih proizvoda, odnosno onih čiji proizvodi nose oznaku ZOI/ZOZP ili oznakom "Dokazana kvaliteta“.

Dok prve dvije znače dobivanje oznake priznate na razini EU (koju Neretvanska mandarina ima), a sam postupak priznavanja traje ponekad i dugi niz godina, oznaka "Dokazana kvaliteta“ nacionalni je sustav certificiranja i relativno ju je lako dobiti.

Najveći posao, onaj početni, pokreću proizvođač ili skupina koja predstavlja proizvođače i prerađivače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a u kojem je potrebno izraditi specifikaciju proizvoda, odnosno službeni dokument koji definira posebne karakteristike poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda i u kojem se detaljno utvrđuju kriteriji koji utječu na veću kvalitetu proizvoda, odnosno zahtjevi u načinu njihove proizvodnje, prerade ili kvalitete te podrijetlo glavnog sastojka.

Do sada su specifikacije priznate za voće, povrće, konzumna jaja, meso peradi, svinjsko i juneće meso, mlijeko i mliječni proizvodi, med, a posljednja odobrena je ona za gljive.

Priznate specifikacije sada omogućavaju svim proizvođačima navedenih proizvoda, da se samostalno uključe u sustav certificiranja, nakon kojeg će im biti odobreno (ako udovoljavaju uvjetima) korištenje ove oznake. Istom oznakom, potrošaču dokazujete kako je proizvodnja izvršena po propisanim pravilima, primjerice u sektoru povrća da su u zaštiti korištena sredstva koja imaju dozvolu za primjenu u RH. Moguće je koristiti sva dozvoljena mineralna i organska gnojiva, ali specifikacija potiče upotrebu organskih gnojiva i podizanje količine humusa u tlu, na najmanje 10% tijekom četverogodišnjeg razdoblja.

Svi koji se planiraju uključiti u sustav, moraju odabrati jedno od tri akreditirana kontrolna tijela u RH, koja će im certifikat izdati nakon provjere sukladnosti proizvodnje s priznatom specifikacijom. Da bi isto bilo moguće, nužno je certifikaciju zatražiti u vrijeme proizvodnje. Dakle našim proizvođačima mandarina je sada pravo vrijeme za traženje prava na korištenje oznake "Dokazana kvaliteta“, ali i oznake ZOI koju Neretvanska mandarina s ponosom nosi.

Oznaku je u sektoru voća moguće zatražiti za jabuku, krušku, trešnju, breskvu i nektarinu, šljivu, smokvu, marelicu, jagodu, američku borovnicu, malinu, stolno grožđe, mandarinu, aroniju, višnju, višnju marasku te za orašasto voće (orah, lješnjak, badem), a od povrća je u sustav moguće uključiti, rekao bih pa sve povrtne vrste koje se kod nas proizvode.

Iako ni sam nisam siguran koliko sustav certificiranja košta, uvjeravaju me kako se radi o iznosu od nekoliko stotina eura, u svakom slučaju znatno manjem no što je iznos certificiranja ekološke proizvodnje. Odlučite li se ući u "Dokazanu kvalitetu“, sredstva koja ste uložili u ovu namjenu, mogu vam biti vraćena u 100%-tnom iznosu kroz Intervencije 77.01 i 77.02 SPZPP.

Uz tečaj osposobljavanja do dodatnih bodova

Drugi način kako podići broj bodova, barem ako govorimo o Intervenciji namijenjenoj mladim poljoprivrednicima (75.01) jest pohađanjem programa obrazovanja odraslih iz područja poljoprivrede, prehrambene tehnologije ili veterine. To su edukacije koje u pravilu traju 120-180 školskih sati, ovisno o programu, a koji provode pučka učilišta, odnosno institucije za obrazovanje odraslih. S obzirom da natječaj još nije raspisan, sasvim je izgledno kako do krajnjeg roka za podnošenje prijava možete završiti ovaj tečaj. Naravno, ako se za pohađanje prijavite već sutra.

U kriterijima odabira za mlade, bodove ćete dobiti ako imate završen fakultet ili srednju školu odgovarajućeg smjera, ali i ako ste najmanje dvije godine upisani u nekom poljoprivrednom gospodarstvu, a uz to ste i završili spomenuti tečaj. Tečaj ćete svakako trebati završiti u roku od 36 mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora, pa ga je šteta ne završiti već sada i na taj način osigurati vrlo vrijedna 3 boda.

Ono čemu su mnogi pribjegavali ranije, kako bi s povećanjem EVPG povećali i broj bodova više ne prolazi. Barem ne pet do 12, odnosno par dana pred prijavu na natječaj. Naime, kod izračuna EVPG za natječaj za mlade poljoprivrednike, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivredi (ex Savjetodavna služba) će koristiti podatke iz zadnjeg dostupnog Jedinstvenog zahtjeva (onog za 2024. godinu), podataka o prosječnom broju životinja iz Jedinstvenog registra domaćih životinja, odnosno podataka o prosječnom broju pčelinjih zajednica iz Evidencije pčelara i pčelinjaka tijekom 12 mjeseci koji prethode danu objave natječaja.

Samo ne tulipane 

Nemate li uredne ove registre, proizvodnju možete dokazati i podacima iz evidencija o prodaji i iz knjigovodstvenih podataka tijekom 12 mjeseci koji prethode danu objave natječaja. Dakle, svi koji planirate ukrasnim biljem podizati EVPG, možete to činiti jer uzgoj ukrasnog bilja nije zabranjen, ali je zbog mnogih pokušaja manipulacija pod dodatnim povećalom.

Zato savjet, ako već sadite ukrasno bilje, nemojte saditi tulipane. Posadite nešto što će biti vidljivo tijekom cijele godine i što će imati formu nasada, a ne tek cvijetnjaka koji će uljepšati parcelu pred vašom vikendicom. Njegujte nasad u skladu s pravilima struke, koristite ga za ono za što je namijenjen – ostvarujte od njega neke koristi i neće biti prepreke da na osnovu njega sljedeće godine dobijete izračun EVPG kakav priželjkujete.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici EVPG Dokazana kvaliteta ZOI Neretvanska mandarina Kriteriji odabira


Autor

Marin Kukoč

Više [+]

Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr., autor je brojnih stručnih članaka na temu ruralnog razvoja. Od 2018. vlasnik je tvrtke Spartium Consulting d.o.o., specijalizirane za savjetodavne usluge iz područja ruralnog razvoja, a od 2022. je i ovlašteni agronom pri Hrvatskoj agronomskoj komori. Djeluje kao konzultant u Hrvatskoj i zemljama regije. Doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom "Procjena učinka pretpristupnih programa na poslovanje poljoprivrednih poduzeća u RH“.