Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne priče
  • 26.07.2024. 11:00

Priča o ministarskim plaćama - previsoko povećanje ili ipak ne?

Ministrima su se digle plaće, pa tako i ministru poljoprivrede. Kako se čini, javnost misli da je povećanje previsoko. Evo priče iz druge perspektive od one koja se nudi od sindikata ili intervjuima slučajnih prolaznika na ulici.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 366
  • 76
  • 0

Kako su poljoprivredne priče trenutno fokusirane na morske poput priče o materinoj šalši, jedrenju, zalijevanju maslina, piciginu, provođenju vremena sa obitelji i prijateljima, tako su usporile i postale rjeđe.

Ipak, evo jedne kratke teme prije nego odem promijeniti impeler na motoru jedrilice. A to je priča o plaćama ministara, čime se ovih dana bave svi, pa je red da i mi. Kao i obično, pokušat ću dati jednu drugu perspektivu od ove koja se nudi od sindikata ili intervjuima slučajnih prolaznika na ulici.

Živimo u tržišnoj ekonomiji, a tržište rada je dio tog istog tržišnog sustava. Na njemu vlada zakon kao i na svim drugim tržištima, a to je zakon ponude i potražnje. Pojednostavljeno što je posao složeniji i odgovorniji - plaća je veća.

Tko s čim upravlja i kakve to veze ima s plaćama?

Za početak malo brojki da se stvari stave u perspektivu i da vidimo tko s čim upravlja te kakve to veze ima s plaćama.

S čim upravlja ministar poljoprivrede? Ukupni godišnji budžet mu je 1,2 milijarde eura, a ukupan broj zaposlenih oko 3.000 (Ministarstvo+APPRRR+HAPIH+...).

Usporedbe radi, evo s čim upravlja Uprava Podravke. Godišnji prihodi oko 800 milijuna EUR, vrijednost bilance oko 700 milijuna EUR. Ukupan broj zaposlenih oko 6.000. 

I na kraju, Uprava Hrvatskog telekoma: Godišnji prihodi oko 800 milijuna EUR, vrijednost bilance oko 2 milijarde EUR, ukupan broj zaposlenih oko 4.000.

Gledajući te tri organizacije, prema osnovnim parametrima reklo bi se da se radi o sličnoj složenosti i odgovornosti poslova. A kad se radi o plaći, ministar Dabro će imati oko 5.000 euro bruto mjesečno, Martina Dalić 35.000 EUR bruto mjesečno, a bivši predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Kostas Nebis je imao prosječnu mjesečnu plaću od 100.000 EUR bruto (sve brojke sam našao na Internetu i nije bitno jesu li apsolutno točne, bitno je razumjeti razmjere o kojima ova kolumna priča, op.a.).

Država nije konkurentan poslodavac

I zato nećemo nikad na čelu Ministarstva poljoprivrede imati ljude kalibra Martine Dalić i ili Kostasa Nebisa. Jer država nije konkurentan poslodavac i tu je uzrok jednog dijela kadrovskih izazova koje ima državna uprava i ključan razlog zašto ta ista radi loše.

Zaključak ove priče je da će ministar Dabro biti premalo plaćen gledajući složenost poslova i upravljačku odgovornost. Realno je to plaća člana Uprave jačih hrvatskih poljoprivrednih tvrtki ili jača plaća iskusnog IT-jevca u nekom startupu u Hrvatskoj.

Poljoprivredne priče Ivana Malića možete pročitati i na njegovu blogu

Stvari su još brutalnije kad dođemo na razinu države. Državom upravlja premijer čija je nova "visoka“ plaća 5.300 EUR. On direktno upravlja s proračunom od 30 milijardi EUR i sa 200-njak tisuća zaposlenih. Koliko bi zarađivao u privatnom sektoru da upravlja s takvim resursima? Vjerojatno i milijun EUR mjesečno. Zato je premijer djelomično u pravu kad kaže da je ovo povećanje plaća antikorupcijska mjera. Djelomično zato što da bi bila prava antikorupcijska mjera povećanje je moralo biti značajno veće.


Tagovi

Plaće Ministarska plaća Povećanje plaće Brojke Ivan Malić Poljoprivredne priče


Autor

Ivan Malić

Više [+]

IT-jevac kojeg je znatiželja dovela u agrobiznis. Zanima ga poslovna i tehnološka strana poljoprivrede. Zadnjih 15 godina priča poljoprivredne priče kao konzultant, poljoprivrednik i menadžer. Agrarne teme publicira na blogu https://ivanmalic.substack.com/