Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lan
  • 03.08.2024. 16:00

Sjeme, ulje, hrana za stoku - koliki je značaj lana?

Koristi se toliko dugo da spada u prve biljke koje su poljoprivrednici uopće uzgajali.

Foto: Sofija Knežević
  • 200
  • 25
  • 0

Lan se koristi toliko dugo da spada u prve biljke koje su poljoprivrednici uopće uzgajali. Drevni Egipćani nosili su lanenu odjeću, u lanene zavoje umatali su mumije, a vrlo fino laneno platno, tanje od najfinije današnje maramice, bilo je privilegija faraona i svećenstva. Ovu tkaninu, zvanu "bis" (bisus) izrađivale su žene koje su za taj posao bile visoko uvažene i dobro plaćene, s tri obroka dnevno i jednim slobodnim danom u tjednu. 

Antički Grci i Rimljani uvozii su i koristili laneno platno. Latinsko ime lana (linum) u pijrevodu glasi - "najkorisniji" ili "najviše korišten". Lan se tisućama godina koristio za stolnjake i posteljinu. Najstariji nalaz lanene plahte potječe iz Gruzije i star je nevjerojatnih 30.000 godina. U posljednje vrijeme potiskuje ga pamuk, pa ipak u mnogim poljoprivredničkim kućama mogu se pronaći lanene plahte, jastučnice i bar jedan upotrebljiv stolnjak još iz prababinog miraza.

Od ravnice do planine

Lan se u cijeloj Europi,uzgaja odavno, a raste i samoniklo. Traži plodno tlo i dosta vode, a može se uzgajati od ravničarskih do planinskih područja. Lan se kosi ili čupa, a sjeme se odvaja mlaćenjem. Cvjeta od lipnja do kolovoza, a opjevan je i u pjesmama, gdje se neminovno spominje djevojačka kosa "kao lan" ili oči plave kao cvijet lana. 

Osim za izradu platna, izuzetno jaka i rastezljiva lanena vlakna se koriste i za sukno, konac, izolacijski materijal i (prilično skupi) kvalitetni papir. 

U suvremeno doba lan se više uzgaja zbog sjemena nego zbog tekstilne industrije. Laneno sjeme služi u farmaceutskoj industriji, za jelo, kao preventiva raznim bolestima, za dobivanje ulja, a sve što ostane nakon cijeđenja ulja smatra se kao prvoklasna hrana za stoku. Ulje je potrebno za dobivanje boja, slikarskih i tiskarskih, kvalitetnih sapuna i lakova na prirodnoj bazi. Komercijalno, radi sjemena, lan se najviše uzgaja u Francuskoj, Argentini, Ukrajini, Bangladešu, Etiopiji, Rusiji, Indiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. 

Sjeme lana olakšava mnoge tegobe

Otkad je otkriveno da laneno sjeme sadrži omega masne kiseline i vitamine B grupe, magnezij, fosfor, cink i željezo, njegova upotreba stalno raste. Primjećeno je da dodavanje mljevenog sjemena prehrani olakšava mnoge tegobe: zatvor, nadutost, neugodan osjećaj u trbuhu, loše probava, pa čak i probleme s kojima se suočavaju dijabetičari. Preporučuje se da se sjeme samelje neposredno prije upotrebe, u protivnom može užegnuti i postati potpuno neupotrebljivo. 

Polje ekološkog lana

Vjerovanja prosječnog poljoprivrednika koja se tiču lana znatno su zaboravljena od kada se ova biljka uzgaja na većim površinama i za potrebe tržišta. Još su drevni Rimljani i Egipćani vjeroval da je lan "čist" (u religijskom smislu), jer nije uzet sa životinjskog tijela. Zato se smatralo kao vrlo pohvalno otići u crkvu ili na svečanost u odjevnom predmetu izrađenom od lana, a i u odjeći svećenika zastupljeno je laneno platno ili sukno.

Pokrov i ostala oprema za umrlog nije smjela biti od lanenog platna, jer lan, po vjerovanju, pripada svijetu živih. Također, u nekim selima stanovništvo je kazivalo da se anđeli, vile i druga bića iz folklora pojavljuju u lanenim haljinama, ali od tako sjajnog i izbijeljenog lana kakav ljudi nikako ne mogu izraditi.     


Povezana biljna vrsta

Lan

Lan

Sinonim: - | Engleski naziv: Flax | Latinski naziv: Linum usitatissimum L.

Lan se uzgaja na svim kontinentima. Uljani lan je kultura toplijih i suhih područja, pa se uzgaja više u južnim predjelima, dok predivom lanu više odgovara vlažniji i umjereniji... Više [+]

Tagovi

Lan Uzgoj lana Upotreba lana Olakšava tegobe Vjerovanja


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žuto zlato na našem polju. #RuralFoto#