Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzumacija mesa
  • 15.06.2023. 07:30

Treba li nam Svjetski dan bez mesa?

Od vremena kada se meso jelo jednom tjedno, došli smo do preporuka da se jednom tjedno ili barem jednom godišnje ne jede. Zašto?

Foto: Depositphotos/radebg
  • 1.784
  • 178
  • 0

Nedjeljom za ručak domaća goveđa ili kokošja supa, pohano ili pečeno meso s prilogom, ponedjeljkom što ostane od nedjelje. Utorak ćoravi paprikaš, srijedom grah sa suhim rebrima, malo slanine ili kupus na paradajzu s dinstanom svinjetinom, četvrtkom što ostane od srijede, petkom riba, a subotom granatirmaš. 

Ovako nekako je izgledao tjedni jelovnik prije 30, 40 godina u mojoj, a vjerujem i mnogim drugim kućama. 

Ujutro kruha udrobljenog u mlijeko ili namazanog s masti i crvenom paprikom, a tko voli slatko - pekmezom, medom. I oni koji su imali domaće suhomesnate proizvode nisu se baš svaki dan "častili" njima jer, kako je govorila moja baka, ima dana više nego kobasica

U kojem se trenutku dogodilo da dobijemo Svjetski dan bez mesa koni se obilježava danas, 15. lipnja?

Jedemo ga tri puta više nego 1960-ih

Struka kaže kako su meso i hrana životinjskog porijekla izvor proteina i masti važnih za ljudsku prehranu te da se na njima temelji razvoj civilizacija na svakom kontinentu. No, ono se u samim počecima nije niti približno jelo kao danas. 

Gledajući prošlo stoljeće, u 60-im godinama se globalno po glavi stanovnika jelo oko 23 kilograma mesa godišnje, od čega najviše govedine, pokazuju podaci Our World in Data. Taj se broj u 20-im godinama ovog stoljeća uduplao, a u Europi je i tri puta veći - 69,8 kg

To je 5,8 kg na mjesec, 1,5 kg tjedno ili 190 grama na dan. Na prvu se ne čini puno, ali za odraslu osobu vjerojatno bude i puno više od ovih 20 deka. Za doručak koja šnita šunke, dvije šnicle za ručak, za večeru opet nešto pod 45. Oni koji nisu te sreće da jedu domaće, a vole meso, možda ga pojedu i više konzumirajući prerađevine poput salama, safalada, hrenovki, pašteta i sličnih proizvoda koji sadrže i brojne aditive koji "vuku na još".

Možete li bez suhomesnatog? (Foto: M.C.Celić)

Ipak, u budućnosti se predviđa pad i proizvodnje i potrošnje, na 67 kg do 2031.

Kakve su preporuke?

Meso je izvor važnih proteina i mnogi ističu, dio zdrave i uravnotežene prehrane. No, Svjetski fond za istraživanje karcinoma (WCRF) procjenjuje kako bi oko 3800 slučajeva karcinoma debelog crijeva godišnje moglo biti spriječeno kada bi se ljudi pridržavali preporuke o unosu crvenog i procesiranog mesa manjim od 70 g dnevno ili 500 g tjedno. Dakle, gotovo tri puta manje od onoga koliko se konzumira danas. 

Ove se brojke odnose na količinu u stanju nakon termičke obrade. Ono prilikom pripreme gubi vodu pa tako 130 g mesa u sirovom stanju nakon termičke obrade iznosi oko 90 g.

Liječnici preporučuju rjeđe konzumirati crveno, a češće bijelo meso i ribu te barem jedan dan u tjednu izdržati bez mesnog obroka. 

Kako skuhati grah bez mesa i zaprške, a da ne bude "prazan"

Dakle, od vremena kada se meso jelo jednom tjedno, došli smo do preporuka da se jednom tjedno ili barem jednom godišnje ne jede - na Svjetski dan bez mesa. 


Tagovi

Obrok bez mesa Svjetski dan bez mesa Preporuke Konzumacija mesa Po glavi stanovnika Potrošnja mesa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje