Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 01.02.2024. 09:00

Tržište žitarica i dalje je depresivno, donosi li veljača promjenu trenda pada cijena?

Napadi pobunjenika na brodove koji prolaze Crvenim morem, prosvjedi poljoprivrednika u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji te cijene agri roba koje testiraju novu donju granicu, obilježili su mjesec iza nas.

Foto: Depositphotos/rayisa
  • 2.463
  • 173
  • 1

Ako se po jutru dan poznaje onda je pred nama jedna vrlo izazovna godina za ratare. Drugim riječima, u siječnju, premda je volatilnost bila dosta velika, nastavio se trend pada cijena agri roba. Taj pad se jednako odnosi na burze i za isporuke fizičke robe na nama važnim okolnim tržištima. Sve se to negativno na kraju odrazilo na cijenu roba koja se danas nudi domaćim trgovcima i proizvođačima.

A mnogo toga se dogodilo u mjesecu koji je za nama. Prvenstveno je tu novi vanjski rizik, napad pobunjenika na brodove koji prolaze Crvenim morem, što je imalo za direktnu posljedicu povećanje troškova transporta robe brodovima, kao i na promjenu uobičajenih ruta kretanja brodova u globalnoj trgovini. Sve češći sukobi na Crvenom moru smanjili su promet poljoprivrednih proizvoda, od Mediterana do Azije, preko Sueza, na 2,2 mil tona u siječnju.

Usporedbe radi, u prosincu je taj promet bio 6,6 mil tona, a prije 12 mjeseci taj je promet bio 6,4 mil tona. Što to znači? To znači da će se gotovo 3 do 4 mil tona crnomorskih poljoprivrednih roba morati preprodati u Sredozemlju svaki mjesec, što će stvoriti ogroman pritisak na strani ponude! Ovo su brojke koje govore same za sebe. 

Cijene kukuruza, pšenice i soje testiraju novu donju granicu

Tržište žitarica i dalje je depresivno, s većinom roba koje su pale na burzama na obje strane Atlantika. Cijena kukuruza na burzi MATIF testira novu donju granicu od 180 €/t i nije isključeno da ju neće probiti u danima pred nama. To znači da mu je na razini mjeseca terminska cijena pala za više od 15 €/t! I na CBOT-u je u padu, te se trenutno trguje na razinama ispod 4,5 $/bušela, što znači da je na razini mjeseca cijena pala za gotovo 25 $c/bu.

Cijene kukuruza

Ništa bolja slika nažalost po ratare nije ni kod pšenice. Na MATIF-u testira donju granicu od 210 €/t, što znači da je na razini mjeseca pala za više od 10 €/t. Konkurencija crnomorske i dalje dominira, spuštajući europske cijene u kontekstu nedostatka nove međunarodne potražnje. Konkurencija će biti još i veća sada kada je Kina odobrila uvoz argentinske pšenice. Ova utrka za količinama nastavit će se sve dok novi fundamenti ne promiješaju sve karte. Za sada su vrijeme i geopolitika dva pitanja koja treba imati na umu, ali oni trenutačno ne zabrinjavaju financijske operatere. Na američkoj burzi, cijena pšenice je ponovno ispod 6 $/bu (s time da je u jednom trenutku tijekom mjeseca gotovo dotakla razinu od 5,7 $/bu), tako da je na razini mjeseca cijena pala za gotovo 35 $c/bu.

Na tržištu žitarica je trenutno nekoliko pesimistčnih (bearish) faktora koji daju vjetar u leđa ovom trendu pada cijene, a najvažniji od njih, uz ranije spomenute logističke izazove brodara, su vrlo dobri izgledi za proizvodnju soje i kukuruza u Argentini i pritisak intenziviranja žetve soje u Brazilu, kao i daljnji pad broja svinja u Kini u 2023. na 434 milijuna grla, dok je stado krmača palo za 5,7 posto tijekom 2023. na 41,4 milijuna grla.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Cijena soje na američkoj burzi testira granicu od 12 $/bu, što je najniža razina u zadnje dvije godine. Na razini mjeseca, terminska joj je cijena pala je za više od 80 $c/bu. Trenutna USDA procjena brazilske proizvodnje iznosi 155 mil tona i prilično je blizu Conabovoj procjeni od 155,3 mil tona. Zalihe soje u SAD-u nisu tako obilne kao što su bile na zadnjem bearish tržištu u periodu između 2014. i 2020. godine. 

Prosvjedi poljoprivrednika

Niže temperature i povećana količina padalina očekuju se u Argentini i Brazilu u veljači, što je dobar znak za lokalne proizvođače kukuruza i soje, ali i signal za sve ostale da u nadolazećim tjednim mogu očekivati veliki pritisak na strani ponude koji će dolaziti iz tog dijela svijeta. Brazil će ukupno imati veću žetvu od očekivane, čak i veću od prošlogodišnje, dok je za Argentinu to očekivano, nakon vrlo loše i sušom poharane prošle godine.

Europska Komisija na sljedeći način procjenjuje situaciju po pitanju proizvodnje, izvoza i zaliha za sezonu 2023./24. Što se tče pšenice, proizvodnja se procjenjuje na 125,9 mil tona, izvoz na razini 31 mil tona, a prijelazne zalihe na kraju sezone na 19,1 mil tona. Proizvodnja kukuruza procijenjena je na 61,4 mil tona, a uvoz na 19 mil tona. Proizvodnja ječma procijenjena je na 47,4 mil tona, a izvoz na 9,5 mil tona. Za kraj, proizvodnja uljane repice procijenjena je na 19,8 mil tona, a uvoz na 5,6 mil tona.

Cijena soje

Mjesec sječanj obilježili su i prosvjedi poljoprivrednika u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji. Francuski i belgijski poljoprivrednici zajednički blokiraju granicu ovih zemalja između Sedana i Bouillona. Zapravo, suočeni su s blokadama logističkih platformi na cijelom državnom teritoriju. Poljoprivrednici su počeli provjeravati kamione u blizini španjolske granice kako bi utvrdili podrijetlo prevezene robe. Diljem Francuske taksiji se suočavaju s blokadama i vrlo otežanim prometom. Autocesta A13 prema Parizu je blokirana, obilaznice oko grada su zatvorene, a kolone tegljača, potpomognute stanovništvom, na putu su prema glavnom gradu Francuske. U smjeru Pariza blokirano je 16 autocesta. Slični prosvjedi održavaju se u Belgiji i Njemačkoj, gdje traktori blokiraju rute do luke Hamburg, najveće morske luke u zemlji.

Zbog svega navedenog, ne čudi da trenutno prevladava bearish sentiment na tržištu. Moguće je da veljača donese toliko željenu promjenu trenda pada cijena agri roba ili makar da zaustavi trend pada. U suprotnom, gledat ćemo kako tržište testira nove donje granice cijena. 


Tagovi

Agrarna analiza Siječanj Cijena agri robe Burze Prosvjedi Napadi na Crvenom moru Pesimizam


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomist, agrarni analitičar i poduzetnik, S-GRAIN BI d.o.o. analizira teme trgovine burzovnim robama.