Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 03.12.2023. 13:30

Turska ptica koja to nije, po vjerovanju - "zmajevita"

Iako se relativno kasno pojavila na jelovniku, pura je ubrzo među seljačkim masama stekla i osobite moći: po vjerovanju, može biti "zmajevita", a posebno je opasan puran kome su ispod krila izrasla još jedna - "zmajevska".

Foto: Depositphoto/nigelb10
  • 1.241
  • 117
  • 0

U različitim jezicima ova najveća predstavnica obitelji fazana ima različito ime. Englezi i Nijemci su je zvali "turska" ptica, Francuzi "indijska", Turci je i danas ovako nazivaju, dok je u Indiji poznata kao "peruanska" ptica. Zemlja porijekla divlje pure je sjeverna Amerika, dok se pitoma pojavljuje na jugozapadu SAD-a i u Meksiku u petom stoljeću, navodi dr Olga Zirojević u knjizi "Istočno - zapadna sofra".

U Europu je stigla poslije Cortezovog pohoda protiv Asteka 1515. godine i odmah je prihvaćena. Na našim prostorima dobivala je zanimljiva imena: tuka, biba, buda, a za mužjaka se govorilo tukac, bibac, puran. 

Izuzetna ponuda

U svečanim prilikama pečena puretina služena je kao glavno jelo. U prosječnom poljoprivrednom domaćinstvu, uvijek je smatrana kao izuzetna ponuda. Razlog za ovo je ukorijenjeno vjerovanje seljaka da su mali purići vrlo osjetljivi, a izbirljivi u pogledu hrane i samo ih vješt čovjek može uzgojiti. 

Uzgoj zagorskog purana

S druge strane, stanovništvo je vjerovalo da je puretina izuzetno zdrava te su joj pripisivana razna ljekovita svojstva. Suvremena medicina je potvrdila ovo vjerovanje: odličan je izvor željeza, proteina, B vitamina, folata, selena, kalcija, magnezija i fosfora. Pripada posnijim mesima, sadrži vrlo malo masnoće, odlična je za očuvanje mišićne mase, regulira inzulin i smatra se da smanjuje rizik od velikog broja bolesti. Blag, skoro neutralan okus omogućuje da se priprema i začini na različite načine, mašta je granica. Jedina preporuka je da se, ako je moguće, kupuje direktno od uzgajivača.

Pjegavo dijete i značenje u talogu kave

Iako se relativno kasno pojavila na jelovniku, ubrzo je među seljačkim masama stekla i osobite moći. Po vjerovanju, može biti "zmajevita", a posebno je opasan puran kome su ispod krila izrasla još jedna, "zmajevska". Vještica se također može prerušiti u puru pa uništiti (ili umnožiti) ljetinu. Postoji vjerovanje da trudna žena ne smije nositi u njedrima pureća jaja, s objašnjenjem "da dijete ne bi bilo pjegavo", ustvari, da ne bi "pokupilo" neke zmajevske osobine i navike.

Šepuri se kao puran (Foto: Depositphotos/mikeshots)

"Vidjeti" puru u talogu kave (kad se "gleda" u šalicu) značilo je - čuti velike i važne vijesti. Ptica iz dalekih zemalja ovjekovječena je i u umjetnosti.

"Ljepši sokol nego vrana, ljepši paun od purana!", rugaju se vrapci puranu koji važno šeta po dvorištu u poznatoj pjesmi J. J. Zmaja.

Kokoši i pure: Kako do mira u istom dvorištu?

Dobro obučena osoba "gospodskog" držanja često je u razgovorima poljoprivrednika i njihovih obitelji upoređivana s purom ili puranom. Izraz "glup k'o tuka" je već potpuno uobičajen, iako ova ptica relativno rijetko gine u prometu, pa se postavlja pitanje zašto je proglašena "glupom" kad nije? 


Tagovi

Zmajevita ptica Turska ptica Narodna vjerovanja Pura Značenje pure Porijeklo pure Ljekovita svojstva puretine


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje