Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka poljoprivreda
  • 19.10.2023. 10:30

U Hrvatskoj osamdesetak akutnih trovanja pesticidima godišnje! A kroničnih?

U intenzivnoj se poljoprivredi danas redovito koriste brojni kemijski pesticidi. Kako su ovo najčešće kemikalije škodljive i po ljudsko zdravlje, velik dio proizvođača pridržava se uputstava za apliciranje pesticida. No, i dalje se povremeno događaju otrovanja prilikom uporabe istih. Takvi slučajevi prijavljuju se Centru za kontrolu otrovanja.

Foto: Depositphotos/worledit
  • 1.364
  • 119
  • 0

Pri Institutu za medicinska istraživanja djeluje Centar za kontrolu otrovanja. Ovaj javno-zdravstveni odjel djeluje od davne 1970. s glavnim ciljem pružanja stručne pomoći u slučaju otrovanja. Broj na koji zdravstveni djelatnici i javnost mogu dobiti željene informacije o raznim trovanjima je: 01 2348 342.

Informacijska služba Centra na poziv medicinskog djelatnika daje brzu inicijalnu procjenu opasnosti svakog otrovanja, te dijagnostičke i terapijske smjernice. Ovo je ujedno služba koja prikuplja podatke o svim prijavljenim otrovanjima u RH.

Trovanje pesticidima

U 2022. godini Centar je zaprimio pozive oko 3.078 slučajeva otrovanja i sumnji na otrovanje u RH. Najzastupljenije tvari koje su uzrokovale trovanje bili su lijekovi (38%) i kućne kemikalije (37%). Najčešći put unosa otrova bio je ingestijom (82% od ukupnog broja otrovanja s poznatim uzrokom), a onda inhalacijom odnosno udisanjem.

Što se tiče trovanja pesticidima, zabilježeno je ukupno 75 slučajeva otrovanja u istoj godini, a od toga 24 dojenčadi i predškolske djece, te troje školske djece. Nažalost, podaci o načinu trovanja i aktivnim tvarima nisu javno dostupni.

Izvor: Babić Ž. Report of the Poison Control Centre for 2022 Arh Hig Rada Toksikol 2023;74:69-73

U 2021. godini zabilježeno je 2.785 slučajeva trovanja i sumnji na trovanje. Otrovanja kućnim kemikalijama te godine su bila najzastupljenija. Pesticidi su bili uzrok trovanja u 80 slučajeva, a zabilježena je veća učestalost tijekom proljeća i ljeta kada se i najviše apliciraju.

Oni koji su prouzročili težu kliničku sliku bili su insekticidi s aktivnom tvari organofosfata i herbicidi s aktivnom tvari glifosat. Zabilježen je i jedan smrtni ishod u odrasle osobe nakon ingestije pesticida koji je sadržavao karbofuran. U 82% svih slučajeva put unosa je bila ingestija.

Izvor: Babić Ž., Turk R. Report of the Poison Control Centre for 2021 Arh Hig Rada Toksikol 2022;73:88-92

Za 2020. godinu podaci su jako slični, zabilježeni su pozivi za 2.648 slučajeva otrovanja ili sumnji na njih, a kućne kemikalije s 41% zauzele su prvo mjesto kao uzrok trovanja. Ukupno je 81 osoba otrovana pesticidima, najviše u periodu od svibnja do srpnja. Oni koji su uzrokovali težu kliničku sliku bili su herbicidi s aktivnim tvarima nikosulfuronom i glifosatom, te nepoznati rodenticid.

U 2019. Centar je zabilježio 119 takvih slučajeva i sumnji na iste, dok je u 2018. godini bilo 125 slučajeva. Oni koji su u tom periodu uzrokovali težu kliničku sliku sadržavali su aktivne tvari: diazinon, tiometon, kvinalfos, glifosat, bromadiolon, mezotrion, S-metolaklor, terbutilazin, lambda-cihalotrin, aluminijev fosfid i nepoznati otrov za lisice.

Do više detalja o ovim otrovanjima nismo bili u mogućnosti doći radi zaštite osobnih podataka. No, valja imati na umu da su ovo samo zabilježeni pozivi vezani za otrovanja, a da su pojedina akutna otrovanja vjerojatno ostala i neprijavljena. Dodatno, ovdje se radi o akutnim, ali za Hrvatsku ne postoje podaci o kroničnim trovanjima koja su često mnogo opasnija jer postepeno uzrokuju neizlječive posljedice na ljudsko zdravlje.

Akumulacija pesticida u organizmu

Prema izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), u svijetu se godišnje prijavi 3.000.000 otrovanja pesticidima i 200.000 smrti od istog uzroka. No, valja imati na umu da na ovih 3.000.000 slučajeva ozbiljnih akutnih trovanja dolazi puno veći broj neprijavljenih ili blažih intoksikacija. 

Osim trovanja poljoprivrednika i članova njihovih kućanstava koja se najčešće događaju uslijed nepravilnog rukovanja kemijskom tvari, i potrošači tretiranih proizvoda su u opasnosti jer unose rezidue istih kemikalija hranom u svoj organizam.

Pesticidi ulaze u ljudsko tijelo preko kože, kroz usta u probavni sustav ili udisanjem. Preko kože najčešće se otruju osobe koje rukuju njima prilikom nehotičnog izlijevanja, te osobe koje rade u proizvodnji istih i tretiranja sjemena. U probavni sustav ulaze putem neopranih ruku prilikom objedovanja ili npr. pušenja. Istovremeno opće pučanstvo najčešće konzumira ostatke pesticida kroz zatrovanu hranu. Udisanjem ulaze u ljudsko tijelo u trenutku raspršivanja istih po nasadima.  

Čovječanstvo je direktno izloženo njihovu djelovanju kroz poljoprivredne i srodne djelatnosti, i indirektno putem okolišnih čimbenika, uključujući zagađene zrak, vodu, tlo i hranu.

Prema WHO podacima, 3 milijarde kilograma pesticida se aplicira svake godine u svijetu, a od toga samo 1 % efektivno odstranjuje insekte na ciljanim biljkama. Ostatak apliciranih kemikalija ulazi u druge biljke i okoliš. Rezultat ovakvog djelovanja je značajno zagađeni okoliš i štete po ljudsko zdravlje.

U 2020. godini, jedan ili više pesticida su izolirani u količini iznad dozvoljene granice na 22 % svih analiziranih lokacija na europskim rijekama i jezerima. Čak 83 % testiranih poljoprivrednih tala u 2019. godini ih je sadržavalo.

Velika studija na ljudima provedena između 2014. i 2021. godine kroz 5 europskih država utvrdila je postojanje bar 2 pesticida u organizmu kod čak 84 % sudionika. Sadržaj je bio puno viši u tijelu djece nego odraslih. Jesmo li još uvijek spremni kockati se zdravljem svoje obitelji?


Tagovi

Pesticidi Glifosat Otrovanje Intoksikacija Zagađenje Centar za kontrolu otrovanja Karbofuran Organofosfat Nikosulfuron


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB