Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 18.02.2024. 14:00

Ukrasna biljka iz "Novog svijeta", danas sredstvo za mamurluk

"Karijeru" u Europi započela je kao ukrasna biljka, donesena iz srednje i južne Amerike zajedno s opljačkanim zlatom Asteka i Inka. Navodno ju je prvi donio Cortes nakon pustošenja grada Tenochtitlana 1521. godine.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 817
  • 56
  • 0

U današnjoj prehrani i poljoprivrednoj proizvodnji rajčica je nezaobilazna namirnica. Plodovi se koriste svježi, u salatama, kuhani, u različitim zimskim satarašima i ostalim jelima hladnijeg dijela godine, pečeni u rerni, a sok, ljut ili slatkast, ostavljen za zimnicu nakon komplicirane pripreme, služi za sosove, preljeve, kao začin svim mogućim tjesteninama ili se pije radi zdravlja, ravno iz boce ili tetrapaka.

Inače je sredstvo za liječenje mamurluka, neizbježan nakon blagdana s jakom hranom i puno alkohola. Odnedavno se u trgovinama pojavila sušena rajčica, koja se smatra delikatesom, kao dodatak jelima ili ukusan zalogaj sam po sebi, a i domaća gospodarstva koja već proizvode rajčicu počinju ju sušiti i takvu nuditi na tržištu.

Zreo plod sadrži likopen, moćan antioksidans, B i E vitamin, kalij i flavonoide, lutein i zeaksantin. Štiti organizam od glave do pete, jer, prema postojećim istraživanjima, sprječava ili ublažava razne upale i infekcije, jača kardiovaskularni sustav, snižava kolesterol i krvni tlak.

Kako izgleda, jer istraživanja još traju, sprječava štetno djelovanje duhanskog dima i ultraljubičastog zračenja, proljepšava kožu i kosu, a djeluje i na oporavak od opekotina. 

"Ljubavna jabuka"

Svoju "karijeru" u Europi započela je kao ukrasna biljka, donesena iz srednje i južne Amerike zajedno s opljačkanim zlatom Asteka i Inka. Navodno ga je prvi donio Cortes nakon pustošenja grada Tenochtitlana 1521. godine. (koji se danas zove Mexico City) 1521. godine. Prema drugim izvorima, još je Kolumbo 1493. godine donio iz Amerike biljku s malim žutim plodovima koje nitko nije jeo jer su smatrani otrovnim.

Tek u devetnaestom stoljeću počinje se koristiti u prehrani i uzgajati, posebno na Mediteranu, a u hladnijim zemljama uspijeva u kontroliranim uvjetima toplih gredica i plastenika. U 20. stoljeću u rajčica se širi i sve više koristi, tako da se u Europi danas uzgaja na 670 tisuća hektara. Talijani su mu davali imena "zlatna jabuka" (pomo d’oro), "ljubavna jabuka" ili "rajska jabuka”, od čega potječe ime rajčica, što je sve navodilo na klasične bajke o zlatnim jabukama i drugim čarobnim plodovima od kojih ljudi padaju u ljubavne misli.

Povrće ili "zlatna jabuka"

Prema botanici, rajčica je voće, međutim, svi narodi koji su došli u kontakt s ovom biljkom, od drevnih Meksikanaca prije pojave španjolskih osvajača do danas, koristili su ga isključivo kao povrće. I zelen plod se koristi kao dodatak pečenju, ili se stavlja u turšiju, a postoje i države koje zeleni beru i kuhaju kao osnovu za džemove i slatkiše. 

Zahtjevna za proizvodnju

O rajčici nema puno vjerovanja niti običaja, nesumnjivo zato što je relativno nedavno stigao na ovdašnje menije. Poljoprivrednici vjeruju u ono što pouzdano znaju: da je "zahtjevna" biljka, koja traži blagu klimu, određenu vrstu tla, dovoljno vode i to u pravo vrijeme. Države koje uzgajaju najviše rajčice proizvele su za posljednjih pola stoljeća na stotine vrsta, od svijetložutih do tamnoljubičastih pa čak i crnih. 

Ide u zatvor zbog ilegalnog uzgoja zaštićene sorte rajčice

Na domaćem tržištu uzgaja se najmanje pedeset vrsta. Sad je potražnja za cherry rajčicom, a tu je i volovsko srce, casanova, roma, šljivar, jabučar i drugi plodovi, različitog stupnja slatkoće, boje i veličine. Prije oko četrdeset godina pravi hit bio je nizozemski hibrid bonset, crvene boje, brzog sazrijevanja i vrlo ukusnih plodova, a svake godine pojavljuju se nove vrste


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Sorte Bajke Rajčica Porijeklo rajčice Sok od rajčice Sušena rajčica


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB