Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 02.08.2024. 10:30

Vremenske prilike nisu dobre, zašto su onda cijene žitarica 'u podrumu'?

Iza nas je srpanj kao vrlo važan mjesec u ratarskom ciklusu i općenito životu proizvođača, jer se najčešće u njemu definira kakva će biti jesenska žetva, a sve ovisno od vremenskih uvjeta. Tako da osim na burze, proizvođači jednakim intenzitetom prate što će reći Vakula.

Foto: Martina Pavlović
  • 643
  • 128
  • 0

Mjesec iza nas nije donio velike promjene i korekcije na robnim burzama s obje strane Atlantika. Štoviše, cijene su ostale potisnute i testiraju ili bolje rečeno traže gdje je ta donja razina koju je tržište spremno prihvatiti u ovom trenutku uzimajući sve rizike kojima smo izloženi. Gledajući burze, cijene su svoj kratkoročni vrhunac doživjele krajem svibnja, a nakon toga sve do danas traje slobodni pad koji se vrlo dobro vidi na grafovima.

Srpanj je i inače vrlo važan mjesec u ratarskom ciklusu i općenito životu proizvođača, jer se najčešće u njemu definira kakva će biti jesenska žetva, a sve ovisno od vremenskih uvjeta. Tako da osim na burze, proizvođači jednakim intenzitetom prate što će reći Vakula.

Pogled u nebo 

Ove godine je to izraženije nego prije jer toplinski val kojem smo svjedočili, a i relativan nedostatak oborina, nisu preduvjet za rekordne prinose. Situacija još nije alarmantna, ali jedna dobra kiša u sljedećih 10-ak dana bi bila više nego poželjna. Puno je gora primjerice situacija u Rumunjskoj, Bugarskoj ili Istočnoj Mađarskoj.

Zanimljivo je pratiti burze i kretanje cijene u trenutku kada europski kontinent ostaje podijeljen na dva dijela, u meteorološkom smislu, dijagonalom jugozapad-sjeveroistok. Na zapadu se zadržava vlažno i nestabilno vrijeme. To je dobro za proljetne usjeve, ali otežava berbu ozimih usjeva. Na istoku su i dalje prisutne suša i vrućina, što omogućuje brzi napredak ljetne žetve, ali istovremeno oštećuje proljetne usjeve. U Francuskoj, gdje žetva još uvijek traje, grmljavinske oluje posljednjih dana postavljaju upitnik nad kvalitetom pšenice, posebice kada je hektolitar u pitanju. Tako će Francuska osim problema s prinosom, imati problema i s kvalitetom.

Ista situacija je i u Njemačkoj, što znači da dvije zemlje EU koje imaju najveću proizvodnju imaju vrlo lošu žetvu pšenice ove godine. Posljedično se to negativno odražava na procjene izvoza iz EU.

Pa kada je vrijeme takvo kakvo je u Europi, zašto su cijene žitarica u podrumu? Kratak odgovor bio bi zbog očekivane vrlo velike proizvodnje u SAD-u, veće konkurentnosti roba iz Crnog mora, slabe potražnje (što se vidi u slabijim izvoznim količinama na početku nove sezone i u EU, ali i u Rusiji) i trenutne strategije fondova koji su ponovno izgradili (i nastavljaju to i dalje raditi) vrlo velike short pozicije na burzama, čime se radi pritisak na pad cijena. 

Cijene pšenice na pariškoj burzi 

Silazna spirala još uvijek je na snazi za američke cijene, usred straha od usporavanja trgovine. Uz prilično stidljivu kupnju Kineza, neizvjesnost raste i gura cijene naniže. U isto vrijeme, žetva u SAD-u se nastavlja i postoji pritisak da se odgovori na priljev robe. Pšenica se opasno približava razini od 5 $/bušela na CBOT-u, najnižoj razini od kolovoza 2020. Kod kukuruza, dok cvatnja još traje i vremenski rizik je prisutan, proizvodni potencijal se smatra dovoljno visokim da objasni pad na razinu od 4 $/bu.

Vremenske prilike pod lupom

I ovdje se moramo vratiti u 2020. kako bismo vidjeli takve razine. Vrijeme će sljedećih nekoliko dana ipak ostati pod lupom. Što se tiče soje, potražnja je ponovno previše stidljiva da bi se imalo nade preokrenuti cjenovni trend. Pad je još uvijek izražen, a nedostatak konkurentnosti u odnosu na brazilsku soju ne sugerira da će se cijene oporaviti u srednjem roku. Jedina neizvjesnost su vremenske prilike, u vrijeme kada je USDA smanjila postotak soje u dobrom do izvrsnom stanju za jedan postotni bod. Ipak, ovi faktori za sada nisu dovoljno jaki da potaknu fondove da počnu zatvarati svoje short pozicije (očekivanja da će cijena pasti).

Cijena soje na čikaškoj burzi

Gdje se danas nalaze cijene? Terminske cijene pšenice na Euronextu za ugovor rujan, završile su mjesec blago iznad razine od 220 €/t, što znači da je na razini mjeseca cijena dodatnih skoro 5 €/t. Što se tiče kukuruza, cijene ugovora za kolovoz se nalaze ispoda razine od 215 €/t, ali su na razini mjeseca porasle gotovo 6 €/t. Jesu li možda cijene na Euronextu došle do svojih zona podrške? Za sada su te zone kod pšenice na 215 €/t (ugovor rujan), kukuruza na 205 €/t (ugovor studeni) i uljane repice 470 €/t (ugovor studeni).

Što se događalo na CBOT-u? Terminske cijene pšenice za srpanj pale su na razini mjeseca sa 5,7 $/bu na ispod 5,3 $/bu, što nije zanemarivo, posebno nakon pada od 18 posto u mjesecu prije.

Kukuruz je i dalje najjeftinija sirovina za proizvodnju stočne hrane, a terminska cijena ugovora za rujan je na razini mjeseca pala sa 4,1 $/bu na 3,8 $/bu. Za kraj, terminska cijena soje novog roda, ugovora za studeni, pala je s 11,05 $/bu na 10,2 $/bu.

Cijene kukuruza na pariškoj burzi 

Trenutačno okruženje narušeno je političkim i makroekonomskim neizvjesnostima. Statistički podaci koji se objavljuju stvaraju zabrinutost u pojedinim regijama, što dovodi do strahova o potražnji za sirovinama. Ni pad cijene nafte nije od pomoći za cijene agri roba. Sve to skupa donekle paralizira donošenje odluka trgovaca i ostalih sudionika na tržištu, a klima povjerenja morat će se vratiti ako se trend želi preokrenuti. 

Netko će morati napraviti prvi potez

Koja je poveznica s ovim kretanjima na burzama i cijene fizičke robe kojom se danas trguje? Cijene na nama najznačajnijem izvoznom tržištu, onom Italije, nisu popratile ovaj pad na burzama. Kupci su pokušali iskoristiti pad, ali jednostavno ponude nije bilo u dovoljnoj količini. Trenutno je situacija takva da još uvijek dio kupaca želi potisnuti cijene pojedinih roba prema dolje, dok se proizvođači nadaju njihovu rastu. Netko će morati napraviti prvi potez, ili će špekulanti početi kupovati ili će proizvođači početi prodavati. Tko će na kraju izaći kao pobjednik, vidjet ćemo u tjednima ili najkasnije mjesecima koji su pred nama. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište

Vremenske prilike u kolovozu, ponašanje fondova i potražnja kupaca u velikoj mjeri će odrediti kretanje cijena na burzama u mjesecu pred nama. Hoće li cijene ostati na ovim razinama i niže ili će ipak doći do korekcije? Moguće da nam već novi USDA izvještaj početkom ovog vremena da odgovor na ovo pitanje.


Tagovi

Agrarna analiza Tržište Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Robert Jurišić


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomist, agrarni analitičar i poduzetnik, S-GRAIN BI d.o.o. analizira teme trgovine burzovnim robama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]