Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrat potpore
  • 10.09.2024. 12:00

Zašto administracija koči dobivanje potpora?

Često se događa da radost zbog primljene potpore zamijeni tuga zbog obveze povrata primljene potpore, čak i u slučaju provedenog ulaganja. Samo jedan papir koji vam neće izdati neki lokalni ured, može dovesti u pitanje cijeli projekt.

Foto: shutterstock/SKT Studio
  • 5.791
  • 323
  • 1

Možda bi naslov mogao biti i "Kako omekšati administraciju“ da bi u postupanjima dobivanja potpora bila brža i učinkovitija, odnosno da i sama već u startu odredi pravila koja će biti primjenjiva na neki od natječaja koje pripremaju.

I osobno sam radio u Ministarstvu poljoprivrede, u upravi koja je odgovorna za EU fondove u poljoprivredi i ruralnom razvoju (SAPARD, IPARD, PRR, danas SPZPP) tako da danas kao privatni konzultant imam potpuni pogled na obje strane medalje. Kada pročitam neki natječaj često se i sam zapitam: Jesam li i ja nekada kreirao nešto ovakvo pa pošteno sebi odgovorim - jesi.

Mnogo je primjera u provedbi nečeg što se provesti ne može, a da toga niti kreatori natječaja vjerojatno nisu svjesni. Nedavno su tako u Ministarstvu poljoprivrede odbili neke korisnike tzv. "manjinskih“ natječaja s obrazloženjem kako u prijavi nisu naveli mail adresu (koju čovjek od 65 godina niti nema) i kako kupuju traktorski priključak, a u Upisniku nemaju evidentiran traktor. Nisu valjda svjesni da se u Upisniku mehanizacija evidentira tek od 2018. i stupanja na snagu novog Zakona o OPG-u, a da će po službenoj dužnosti Agencija za plaćanja usklađivanja svih OPG-ova, uz upis mehanizacije, završiti možda 2035. godine, ako i tada.

Mladi poljoprivrednik Karlo

Neću se vraćati na digitalizaciju, doprinose klimi i okolišu i uvjete koji su takva ulaganja pratili. Već sam sve rekao u nekim prethodnim tekstovima. Osvrnut ću se danas na stvarne i realne probleme na koje nailaze naši poljoprivrednici, oni koji pokušavaju postati korisnici EU fondova, u ovom slučaju za ruralni razvoj. Neki u tome i uspiju, pa se vesele, jer nije mala stvar dobiti recimo 50.000 EUR-a potpore za mladog poljoprivrednika, što je bio iznos koji su dobivali korisnici podmjere 6.1 Programa ruralnog razvoja. 

Veselio se tako i jedan, nazovimo ga Karlo, koji je baš imao sreće i postao korisnikom na zadnjem natječaju iz 2021. godine. Mladi poljoprivrednik Karlo, odlučio je ostati na gospodarstvu kojeg je preuzeo od svog oca te ga modernizirati, uvesti nove tehnologije, novu proizvodnju. Za sve mu je to trebala nova mehanizacija koju je i kupio. Kupio je i novu stoku kako bi podigao ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva. Uložio je primljeni predujam od 25.000 EUR-a, uložio je još toliko i svojih sredstava iz dobivenog kredita, kako bi stekao uvjete za podnošenje zahtjeva za isplatu preostalih 25.000 EUR-a.

Prikupio je Karlo potrebnu dokumentaciju i uz pomoć konzultanta podnio Zahtjev za isplatu. Čekao je nekoliko mjeseci i dočekao poziv iz Agencije za plaćanja. Ne sa sretnom viješću o isplati, već s informacijom kako mu nedostaje jedan dokument - Uporabna dozvola i to za objekt na koji je postavio solarni panel. Solarni panel koji iskreno, ne služi ničemu, osim što je poslužio dobivanju bodova za ulaganja u obnovljive izvore energije. 

Fleksibilnost u Agenciji za plaćanja

U Agenciji za plaćanja uglavnom imaju razumijevanja za korisnike, pa će potrebu za nekim dokumentom najaviti ranije, dosta prije no što pošalju i službeni Zahtjev za dopunu. Isto je bilo i u Karlovom slučaju. Uporabnu dozvolu za objekt koji je građen prije 1968. (nije bila dovoljna potvrda katastra kojom se to dokazuje) izdaju gradovi, odnosno županije, pa je istu zatražio i Karlo. I čekao, čekao, ali nije dočekao. Barem ne na vrijeme.

Agencija za plaćanja je nakon nekog vremena uputila i službeni zahtjev za dopunu, na koji je trebalo odgovoriti u roku od 7 dana. Na žalost, naredali su se praznici, 1. svibnja, pa Uskrs… Lokalni službenici su sve pospajali pa dozvolu nisu izdali na vrijeme. Nisu pomogla ni moljakanja i uvjeravanja kako zbog neizdavanja, Karlu prijeti povrat potpore i neisplata drugog dijela iste.

Agencija za plaćanja je postupila kako Pravilnik i predviđa. Izdala je Odluku o odbijanju zahtjeva za isplatu na koju se Karlo žalio. Uz žalbu je priložio i konačno, 3 dana nakon roka, izdanu Uporabnu dozvolu i sada čeka. Ali, temeljeno na iskustvo jedne Marije, koja je zbog sličnog slučaja odbijena, na žalost i od strane Povjerenstva za prigovore, nema prevelika očekivanja.

Dakle, u konkretnom slučaju možemo kriviti gradsku/županijsku vlast koja ne prepoznaje hitnost u rješavanju predmeta vezanih uz EU fondove (u pretpristupnom razdoblju su imali prioritet), ali i odredbe pravilnika o provedbi pojedinih Intervencija Strateškog plana ZPP-a koje propisuju postupanje Povjerenstva za prigovore koje djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Nešto treba mijenjati

Povjerenstvo će tek prosuđivati je li Agencija za plaćanja prekršila neku od odredbi propisanih Pravilnikom o provedbi mjere/intervencije, ne uzimajući pri tom u obzir neke objektivne činjenice, poput one iz ovog slučaja. Objektivnom će smatrati tek višu silu, koja znači dugotrajno bolovanje, radnu nesposobnost ili smrt korisnika. U svojim odlukama u kojima uglavnom odbijaju prigovore, strogo birokratskim rječnikom, dostojnim sudaca Vrhovnog ili Ustavnog suda, potezom pera odnosno pritiskom tipkovnice, odlučuju o nečijoj sudbini.

Odakle će Karlo i njemu slični vratiti primljeni iznos potpore, odakle će namiriti sredstva za zatvaranje kredita kojim su dovršili ulaganje? Ako ovo čitate, zapitajte se svi vi koji donosite pravilnike i procedure, svi vi koji vodite različite urede po općinama, gradovima i županijama. Budite brži i fleksibilniji, saslušajte čovjeka i realno prosudite što svojim nečinjenjem uzrokujete. Kod razmatranja prigovora uzmite u obzir i objektivne okolnosti koje su dovele do propuštanja neke radnje. Samim tim ćete učiniti puno za hrvatsku demografiju. Možda bi upravo i u ovakvim pitanjima trebalo posredovanje novoustrojenog Ministarstva demografije i mladih koje radi na osmišljavanju mjera za ostanak i povratak mladih. A ovako te iste mlade s druge strane tjeramo. Pravila se trebaju poštivati, to je neupitno. Ali i u tom poštivanju moguće je uključiti malo fleksibilnosti.

Pitanje svih pitanja je hoće li Karlo ostati u svom selu ili će odseliti negdje gdje će pokušati zaboraviti kako mu je hrvatska birokracija zagorčala život, te radom i na nekoliko poslova namaći sredstva kojima će pošteno namiriti svoj dug, za koji definitivno nije sam kriv.


Tagovi

Mladi poljoprivrednik Povjerenstvo za prigovore Potpora Uporabna dozvola EU fondovi APPRRR


Autor

Marin Kukoč

Više [+]

Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr., autor je brojnih stručnih članaka na temu ruralnog razvoja. Od 2018. vlasnik je tvrtke Spartium Consulting d.o.o., specijalizirane za savjetodavne usluge iz područja ruralnog razvoja, a od 2022. je i ovlašteni agronom pri Hrvatskoj agronomskoj komori. Djeluje kao konzultant u Hrvatskoj i zemljama regije. Doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom "Procjena učinka pretpristupnih programa na poslovanje poljoprivrednih poduzeća u RH“.