Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne priče
  • 19.08.2024. 14:00

Zašto hrvatskom agraru treba edukacija iz Poslovne poljoprivrede?

Nedostaje li hrvatskim poljoprivrednicima poslovnih i financijskih znanja? Sad imaju i gdje ih steći.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
  • 284
  • 105
  • 0

Oduvijek sam volio provoditi edukacije i mentorirati mlađe kolege. Dio je to pozitivne ostavštine roditelja koju nesvjesno upijemo kao djeca - moji roditelji su 40 godina proveli u učionici učeći djecu matematiku, fiziku i hrvatski jezik. Tako sam još u Ericsson Nikola Tesli rado držao tečajeve, a kasnije u par prigoda ničim izazvan držao i tečaj iz "Prezentacijskih vještina" po vlastitoj recepturi. Uvijek mi je bio dobar osjećaj nakon završetka tečaja, iako ono jednako umori gotovo kao i standardni managerski dan.

Kako sam nakon vođenja PPK Valpova uzeo dužu pauzu koju sam proveo sa obitelji, prijateljima, samim sobom - pa i Poljoprivrednim pričama, imao sam vremena promisliti u kojem smjeru želim dalje graditi svoju poslovnu priču. Radeći samoanalizu razmišljao sam i o svojim kompetencijama, pa sam zaključio da je jedna od mojih najjačih strana sposobnost da analiziram i kvantificiram poslovne podatke i na temelju njih donosim odluke.

Kako imam inženjerski mozak, strukturiranje podataka i analitičnost mi je urođena. Dodajte na to ogromnu znatiželju za istraživanjem i optimizacijom i dođete na 20 godina iskustva u mjerenju i praćenju poslovnih podataka. Pomoglo je i puno prakse sa ocem na svim majstorskim poslovima na izgradnji kuće i selu. Nevjerojatno je kakav utjecaj šalovanje serklaža može imati pozitivan utjecaj na razvoj dječjeg uma - Balašević bi na tu temu vjerojatno napisao pjesmu "Utjecaj šalovanja serklaža na moj životni put".

Gdje su mi brojke olakšale donošenje odluka

Kako su se te sposobnosti naslijeđene od oca Drage tesala u godinama rada sa Stipom Matićem, onda to nekako na kraju postane prirodna lakoća odlučivanja - vrlo često i prvi pogled na Excel govorio je da sa podacima nešto ne štima ili su se daljnji koraci nazirali sami od sebe nakon što bi napravio poslovni model. Sa Stipom sam imao i jedan trenutak kada je on vrlo jasno pogodio bit ovog predugog uvoda: "ne razumijem ljude koji imaju problem donošenja odluka, sve što treba je staviti podatke u Excel, kvantificirati model, razraditi opcije, i na kraju vam Excel sam pokaže smjer za donošenje odluke". To je meni bio trenutak spoznaje, onaj trenutak kad ono što prirodno dobro radiš dobije svoju potvrdu.

Dat ću vam nekoliko jednostavnih primjera iz moje prakse gdje su brojke pomogle kod donošenja kvalitetnih poslovnih odluka:

  1. Analizom podataka o profitabilnosti ratarskih kultura primijetili smo da soja odskače profitabilnošću od ostalih. Za nekoliko godina sijali smo dvostruko više hektara soje nego ranije i tako podigli profitabilnost ratarstva. I to nauštrb kukuruza koji je u prosjeku bio najmanje profitabilna ratarska kultura.
  2. Kako smo u sezoni prijema kukuruza stalno imali problem s manjkom silosnog prostora, tražili smo sva moguća rješenja prije izgradnje dodatnih kapaciteta. Tako smo prve godine odvezli 4.000 tona pšenice u obližnje podno skladište, uz dogovor da mjerimo sve parametre: koliko smo sati stroja i radnika potrošili, koliki nam je bio trošak struje u silosu, te koliko smo kala imali. Na kraju smo dobili trošak i kalo te operacije, te smo izračunali da čak i sa najmom vanjskog skladišta ovakva operacija ima poslovnog smisla jer se na prijemu i sušenju kukuruza zaradi više nego što se potroši dodatnom manipulacijom pšenice.
  3. U voćnjacima badema počeli smo koristiti mjeru za unutarredno mehaničko uklanjanje korova jer smo izračunali da nam potpora pokrije trošak operacije, a imamo uz to i agronomske koristi od te obrade.
  4. Ulaganje u preseljenje zajedničkih funkcija tvrtke s četiri lokacije na jednu - novac u uređenje zajedničkog prostora se vratio već nakon tri godine na smanjenim troškovima energenata jer su stare lokacije imale neefikasne sustave grijanja.
  5. Plus računica za otvaranje piste, računica za solare, računica za generator dušika, računica za navodnjavanje, računica za stajnjak, računica za efikasniji kombajn/traktor, podno skladište vs. silos, pakerica stočne hrane sa većim učinkom... računica za sve.

Najslabija strana hrvatske poljoprivrede

Međutim, ne funkcioniraju svi uz pomoć analitike i računice i nije svatko rođen sa takvom genetikom i životnim treningom koji sam ja prošao. Većina ljudi ne donosi odluke temeljem Excela, nego na temelju iskustva ili osjećaja. I tu nastupaju problemi jer za iskustvo i osjećaj treba i vremena i talenta. Rješenje za početnike u ovoj korisnoj disciplini je u specijalističkoj edukaciji koja može ubrzati razvoj takvog načina razmišljanja i dati alate za olakšavanje svakodnevnih odluka.

Prijavite se na tečaj 'Poslovna poljoprivreda' Ivana Malića i unaprijedite poslovanje

Tako sam se sa takvom edukacijom prirodno prvo fokusirao na korporativni svijet, odradio sam ovo proljeće u tvrtki Agronom pilot tečaj pod jednostavnim nazivom SPIDPO - "Strukturiranje podataka i donošenje poslovnih odluka". Bilo je neloše za pilot, ali sam skupljajući povratne informacije shvatio da zapravo ovakva znanja trebaju svakom našem poljoprivredniku ili tehnologu.

Kako sam u Valpovu proveo puno vremena sa ratarskim kooperantima (od 5 do 200 ha), imao sam dobar uvid u njihovo funkcioniranje, ali i njihove slabosti. Shvatio sam da je ono što je moja jaka snaga u pravilu njihova kompetencijska slabost. A to je slabo razumijevanje brojki vlastitog poslovanja, nerazumijevanje financija i poreza, što je posljedično stvaralo iracionalno trošenje novca i muku od razgovora s bankarima. Tu se može dodati i nerazumijevanje tržišta, loše vještine pregovaranja, niski kapaciteti za promjene... sve one vještine koje se u korporativnom svijetu prepoznaju kao bitne i u njih ulaže kod zaposlenika. Proveo sam stotine sati objašnjavajući nekima od njih zašto moraju prodati neaktivnu imovinu, zašto ne smiju kupiti kombajn ako imaju manje od 400 hektara, zašto ne mogu kupiti neki komad zemlje iz obrtnog kapitala, zašto nema poslovnog smisla graditi vlastito podno skladište ili kockati se sa pšenicom roda 2022.

Edukacija ne treba samo OPG-ovcima. Za tehnologa ratarstva ili stočarstva u većim tvrtkama, ova vrsta edukacije potrebna je još i više jer u korporacije odluke češće motivirane strahom od odlučivanja. Jer oni ne odlučuju sami, nego moraju svoje šefove/gazde uvjeriti u nešto u što vjeruju da je dobro za poslovanje - npr. da im treba neki novi stroj ili oprema - a to je uvijek lakše postići sa brojkama. Jer ako dođete svom šefu sa računicom da će povrat investicije u neki stroj biti ispod 5 godina, ne znam šefa koji bi takav zahtjev odbio.

Današnji poslovi traže osobe koje znaju ne samo odabrati zaštitno sredstvo, odabrati najbolju hranidbu ili uštimati sijačicu, nego traže i znanja i vještine u segmentima financija i poslovanja. To je realno najslabija strana hrvatske poljoprivrede (uz nizak kapacitet za promjene).

Prvi tečaj održat će se u Osijeku

Zato tečaj Poslovna poljoprivreda. Vidim velik prostor i potrebu da naši poljoprivrednici postanu financijski pismeniji, da bolje razumiju tržište i, prije svega, da se u svojim odlukama pouzdaju više u kalkulacije nego u osjećaj ili kopiranje onog što radi susjed.

Nakon što prođu tečaj Poslovne poljoprivrede, cilj mi je da polaznici shvate potrebu za više računanja i više brojki, te da shvate što dobivaju time, a to je da će biti uspješniji u svom poslu, da će ga raditi lakše i da će donositi bolje poslovne odluke. To je crv spoznaje kojeg želim usaditi polaznicima tečaja.

Zamišljen je kao teoretsko-praktični, odnosno cilj je da već na samom tečaju polaznici naprave osnovne vlastite kalkulacije proizvodnje, obračune radnih operacija ili izračune povrata investicije. Dat ću im i hrpu Excel špranci koje će im pomoći da se ubrza taj posao kod kuće.

Fokus prvog tečaja je na ratarstvo, iako tu i stočari prirodno pripadaju jer su oni vrlo često i ratari. Planiram kasnije pripremiti i voćarsku verziju, tom sektoru također nedostaje poslovnih znanja, a logika proizvodnje i odluka je višegodišnja. U tom sektoru su odluke koje donosimo još dalekosežnije.

Toliko za uvod, prvi tečaj planiram održati u Osijeku 5. i 6. rujna. Više detalja je ovdje. Ako ne možete u ovom terminu (ciljao sam vrijeme nakon žetve suncokreta i prije žetve soje), pošaljite poruku da vas stavim u bazu za buduće avanture.

Ako vam se sviđa moj blog, smatrate da ste iz mojih priča nešto naučili, i prepoznali ste se u kategoriji poljoprivrednik/tehnolog, zasigurno će vam se svidjeti i tečaj Poslovna poljoprivreda.


Tagovi

Edukacija Poslovna poljoprivreda Financije u poljoprivredi Ratarstvo Stočarstvo Ivan Malić


Autor

Ivan Malić

Više [+]

IT-jevac kojeg je znatiželja dovela u agrobiznis. Zanima ga poslovna i tehnološka strana poljoprivrede. Zadnjih 15 godina priča poljoprivredne priče kao konzultant, poljoprivrednik i menadžer. Agrarne teme publicira na blogu https://ivanmalic.substack.com/


Partner

Pizzigin d.o.o.

Božidara Magovca 14b, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: ivan.malic@gmail.com