Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne priče
  • 24.06.2024. 10:30

Zašto je zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj bolji od vlasništva istog?

Kako Hrvat voli biti svoj na svome i vlasništvo je uvijek preferirana opcija, iskoristit ću trenutnu tržišnu situaciju s visokom cijenom novca da nekima osvijestim tu staru hrvatsku naviku, piše Ivan Malić.

Foto: Martina Pavlović
  • 3.924
  • 270
  • 3

Sviđa mi se konstrukcija "paradoksalno čak i za hrvatsku poljoprivredu“, pa ću je reciklirati. Dakle, paradoksalno čak i za naš agrar, u Hrvatskoj je koncesija ili zakup državnog poljoprivrednog zemljišta bolja od samog vlasništva zemljišta. 

Jasno da je ova teza malo nategnuta za potrebe ove priče, ali ako ćemo je gledati iz samo jedne perspektive, to u vremenima visokih kamata u kojima živimo apsolutno stoji.

Kako Hrvat voli biti svoj na svome i vlasništvo je uvijek preferirana opcija, iskoristit ću trenutnu tržišnu situaciju s visokom cijenom novca da nekima osvijestim tu staru hrvatsku naviku.

Kupnja vs zakup

Uzmimo da OPG Kruškić ima ambiciju povećati svoje gospodarstvo za 10 hektara. Kruškić živi i radi u ataru gdje se kvalitetna, drenirana i okrupnjena zemljišta prodaju za 20.000 EUR/ha. Uzmimo radi priče da može birati između toga da kupi to zemljište od susjeda ili da uzme u 25-godišnji zakup državno poljoprivredno zemljište iste veličine:

Kupnja: ode u banku i dogovori kredit u iznosu 200.000 EUR (10 ha x 20.000 EUR/ha). Trenutne kamate u banci su oko 5% za one poljoprivrednike s kvalitetnijom bilancom. Kako se naš Kruškić bavi ratarstvom koje ima u najboljem slučaju povrate od oko 500 EUR/ha godišnje, kredit mora biti jaaaako dugoročan ako ga želi vraćati iz profita koji ostvaruje na proizvodnji na tom zemljištu. To znači da mu godišnje glavnica i kamate ne smiju prelaziti 5.000 EUR (10 ha x 500 EUR/ha) odnosno 416 EUR mjesečno.

Kad ubacim to sve u kreditni kalkulator i ubacim vrlo skromnu kamatu od 2% (što ćemo još dugo sanjati), ispada da će njegov kredit biti na 60 godina otplate, te da će u tom periodu osim 200.000 EUR glavnice platiti i 150.000 EUR kamata.

Zakup: Na 240 EUR/ha koliko se kreću najskuplji zakupi državnog poljoprivrednog zemljišta x 10 hektara = 2.400 EUR/godišnje. To je manje od prosječnih godišnjih kamata na period od 60 godina u varijanti izračuna sa 2 postotnom kamatnom stopom.  

U varijanti kupnja Kruškić će raditi 60 godina da bi otplatio kredit i kamate. Radit će samo za banku i za vrijednost zemljišta, a tada će vrijediti 100.000 EUR/ha pa će njegov unuk Mirko biti jako sretan što se djed napatio.

U varijanti zakup, plaćat će državi 2.400 EUR/godišnje, te će mu svake godine ostati 2.600 EUR casha s kojim će otići na skijanje.

Razlog jagme za državnim poljoprivrednim zemljištem

Zato je u Hrvatskoj bolje imati zakup državnog nego kupovati zemljište kreditom. I zato je u Hrvatskoj tolika jagma za državnim poljoprivrednim zemljištem. Cijena je zadnjih 10 godina rasla puno brže nego cijene zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ima još jedna pouka u ovoj priči. A to je da je ekonomsko samoubojstvo ratariti na zemljištu vrijednom 20.000 EUR/ha. Prinos na kapital koje stvara ratarstvo u Hrvatskoj jednostavno nije dovoljan da opravda poduzetničke povrate u odnosu na rizike.

Poljoprivredne priče Ivana Malića možete pročitati i na njegovu blogu

Ako vrijednosti zemljišta od 20.000 EUR/ha dodate još i vrijednost mehanizacije od 5.000 EUR/ha, ukupna vrijednost imovine po hektaru je 25.000 EUR/ha. Jako rijetkih 500 EUR/ha godišnje dobiti daje vam tek 2% prinosa na vlastiti kapital. Državne obveznice u ovom trenu daju vam 3,75%, bez znoja i rizika. Samo upalite TV i kupite kokice čekajući da vrijeme do žetve kamate prođe.

Tako da je Slavku pametnije da pije kavu sa načelnikom, nego da pije kavu sa bankarima. Ili neka počne uzgajati povrće, jer s ovom cijenom zemljišta na ratarskoj proizvodnji nema kruha.


Tagovi

Zakup zemljišta Kupnja zemljišta Poljoprivredne priče Ivan Malić


Autor

Ivan Malić

Više [+]

IT-jevac kojeg je znatiželja dovela u agrobiznis. Zanima ga poslovna i tehnološka strana poljoprivrede. Zadnjih 15 godina priča poljoprivredne priče kao konzultant, poljoprivrednik i menadžer. Agrarne teme publicira na blogu https://ivanmalic.substack.com/