Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna potpora
  • 23.09.2024. 13:30

Zašto poljoprivrednici odustaju od izravnih potpora?

Zanimljiv je podatak kako je u 2023. zabilježen pad broja korisnika izravne potpore od 4,76 posto. Jesu li tome razlog povećani administrativni zahtjevi, uvođenje sustava monitoringa ili nešto treće? U objavljenom "Zelenom izvješću" za proteklu godinu, još je mnogo zabrinjavajućih podataka.

Foto: shutterstock/maxim ibragimov
  • 17.452
  • 953
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i ove je godine pripremilo Izvješće o stanju poljoprivrede u 2023., popularno zvano Zeleno izvješće, koje se u kontinuitetu objavljuje od 2011. Oni koji se bave brojkama u poljoprivredi, s nestrpljenjem svake godine iščekuju njegovu objavu, koja je ove čak i poranila u odnosu na ranije, kada je najčešće objavljivano tek krajem godine.

Ako bismo promatrali generalno stanje u poljoprivredi, opet bismo mogli ustvrditi kako nije ništa bolje u odnosu na godinu prije (u nekim smo segmentima čak i lošiji, primjerice u ekološkoj poljoprivredi o čemu sam pisao), te kako i dalje silni milijuni dodijeljenih poticaja i potpora još uvijek ne opravdavaju svoj cilj. Istini za volju, da nema potpora, podaci bi sigurno iz godine u godinu bili još porazniji.

Sporo pomlađivanje gospodarstava

Lani se poljoprivredom bavilo 165 tisuća poljoprivrednika koji su, prema podacima iz Upisnika, na dan 31. prosinca 2023. ukupno koristili 1.160.027 ha poljoprivrednog zemljišta, dok nam statistički podaci ukazuju na korištenje 1,5 milijuna ha. Jednostavnom računicom dade se zaključiti kako gotovo 340.000 ha nije evidentirano u upisnicima, odnosno kako se za iste ne ostvaruje nikakva potpora. Ako govorimo o korištenim površinama, čak 76,5% gospodarstava koristi do 5 ha, a prosječno 7 ha površine.

U prošloj je godini zabilježeno 38% nositelja PG-a starijih od 65 godina, što je smanjenje u odnosu na 2022. kada ih je bilo 39,6%. Tomu sigurno doprinose i projekti iz Programa ruralnog razvoja, podmjere 6.1 namijenjenih mladim poljoprivrednicima, koju uskoro mijenja Intervencija 75.01 – Uspostava mladih poljoprivrednika, a koja bi trebala dodatno smanjiti udio starijih nositelja, a povećati broj onih u dobi do 41 godine, kojih je trenutno 14,3%.

U biljnoj proizvodnji smanjena je proizvodnja gotovo svih žitarica, osim kukuruza, a kod industrijskog bilja smanjena je proizvodnja uljane repice, šećerne repe i duhana. Ukupna proizvodnja povrća smanjena je za 0,5%, a voća povećana za 1,1%. Zanimljivo je kako je u 2023. evidentirano 37.939 ha voćnjaka, od čega čak 24,6% otpada na nasade lješnjaka, a 24,4% na nasade oraha. Količine proizvedenog ploda, jezgre badema i oraha, i dalje su zanemarivo male i glavninu potreba zadovoljavamo uvozom.

Niska razina samodostatnosti

U stočarstvu je došlo do smanjenja stočnog fonda svih kategorija stoke, što je za posljedicu imalo smanjenje proizvodnje proizvoda ove grane poljoprivrede. Tako je proizvodnja kravljeg mlijeka manja za 19,8%, ovčjeg za 24,5%, a kozjeg za 16,6%. Proizvodnja konzumnih jaja u 2023. godini je manja za 5,4%.

Sve ovo ima odraza i na samodostatnost RH za glavnim poljoprivrednim proizvodima, koja je već tradicionalno niska dugi niz godina. Samodostatni smo jedino u proizvodnji žitarica i uljarica. Primjerice, soje proizvodimo čak tri puta više u odnosu na vlastite potrebe, ali zato zadovoljavamo samo 40% potreba za sojinim uljem.

U sektoru voćarstva samodostatni smo samo u proizvodnji višanja i trešanja, što mi, promatrajući iz perspektive običnog potrošača koji je i ove godine svjedočio enormnim cijenama i višnje i trešnje, izgleda pomalo čudno. S proizvodnjom mandarina gotovo u potpunosti zadovoljavamo vlastite potrebe, ali zabrinjava podatak kako smo u proizvodnji jabuka tek na 70% zadovoljavanja vlastitih potreba. Značajan je to pad u odnosu na, primjerice 2019. godinu, kada je samodostatnost iznosila čak 130%.

Povrća, skupno gledajući, proizvodimo za zadovoljavanje tek 47% vlastitih potreba, a čak i krumpira proizvodimo tek za 42% domaćih potreba. S porastom njegove cijene, vjerujem u povoljnije rezultate za 2024. godinu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2023. uvezeno je poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 5,9 milijardi eura, a izvezeno ih je u vrijednosti od 3,9 milijardi eura, čime je ostvaren deficit od 2,0 milijarde eura.

Zašto se smanjuje broj korisnika potpora?

Zanimljivo je kako je lani pao broj korisnika potpora po osnovi izravnih plaćanja na 98.811, dok ih je u 2022. godini bilo 103.745. Prema nekim neslužbenim informacijama, u ovoj godini je taj broj i dalje u padu.

Mogući razlozi kriju se u dodatnim administrativnim zahtjevima koji prate poslovanje poljoprivrednog gospodarstva, a koji su nakon pritisaka, ipak djelomično umanjeni početkom ove godine. Tako je primjerice geotagiranje postalo preporuka, a ne obveza, a za neke je intervencije u sklopu IAKS mjera, ukinuta i obveza dostave propisanih obrazaca.

Korisnika potpore je manje i zbog uvođenja pojma "aktivnog poljoprivrednika“ kao onog tko ima pravo na izravna plaćanja.

Podsjetimo, "aktivnim" se smatra svaka fizička osoba upisana u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te fizička i pravna osoba upisana u Upisnik poljoprivrednika, čiji je standardni ekonomski rezultat veći od 3.000 EUR, kao i svi poljoprivrednici, neovisno o navedenom pragu EVPG, koji su u prethodnoj godini primili izravna plaćanja u iznosu manjem od 5.000 EUR.

Dakle, ako ste novoosnovano poljoprivredno gospodarstvo koje je zbog EVPG manje od 3.000 EUR-a svrstano u kategoriju SOPG, nemate pravo na izravnu potporu uz izuzetak intervencija u sklopu IAKS mjera - 70.01. Smanjenje korištenja zaštitnih sredstava u višegodišnjim nasadima, 70.02. Očuvanje bioraznolikosti i okoliša na trajnim travnjacima i oranicama, 70.03. Očuvanje ugroženih izvornih pasmina domaćih životinja, 70.04. Ekološki uzgoj, 70.06. Plaćanja za dobrobit životinja, 70.07. Očuvanje obilježja krajobraza i 70.08. Očuvanje ekstenzivnih voćnjaka i maslinika.

I konačno, govoreći iz osobnog iskustva temeljenog na educiranju velikog broja korisnika izravnih potpora u sklopu obvezne godišnje edukacije, zaključujem kako neki odustaju i nakon uvođenja monitoringa, stalnog nadzora provedbe poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim česticama upisanim u ARKOD sustav. Iako cilj monitoringa nije kažnjavanje već rano upozoravanje, dobrodošao je u eliminaciji iz sustava potpora onih koji su možda i cijelo desetljeće primali potporu, a da pri tom od poljoprivrede nisu imali ni "P“.


Tagovi

Korisnici potpora Izravna plaćanja Samodostatnost Mladi poljoprivrednici Aktivni poljoprivrednik


Autor

Marin Kukoč

Više [+]

Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr., autor je brojnih stručnih članaka na temu ruralnog razvoja. Od 2018. vlasnik je tvrtke Spartium Consulting d.o.o., specijalizirane za savjetodavne usluge iz područja ruralnog razvoja, a od 2022. je i ovlašteni agronom pri Hrvatskoj agronomskoj komori. Djeluje kao konzultant u Hrvatskoj i zemljama regije. Doktorirao je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom "Procjena učinka pretpristupnih programa na poslovanje poljoprivrednih poduzeća u RH“.